2018. június 15., péntek

Kisvakond, Knédli, Jiří Menzel – 5+1 dolog, amit nem tudtunk a visegrádi országokról
Jól ismerjük a V4 országokat, mégsem tudjuk, honnan származik a knédli – derült ki az Antall József Tudásközpont és a Magyar Turisztikai Ügynökség, közel 400 válaszadó bevonásával készült online kutatásából. A Dunai Regatta V4
Races fesztivált szervező alapítvány a Magyarországon kívüli visegrádi országokkal, vagyis Szlovákiával, Csehországgal és Lengyelországgal kapcsolatban tett fel kérdéseket elsősorban magyar fiataloknak – most bemutatjuk azt az 5+1 tényt, ami meglepetést okozott.  
1. A knédli szlovák étel
Az tudjuk, hogy a nokedli magyar, de a hozzá hasonló knédliről a megkérdezettek közel kétharmada azt gondolta, hogy a csehek nemzeti étele. Alig minden negyedik válaszadó tudta csak, hogy a knédli a szlovák konyhát színesíti. Érdekes módon, a férfiak kisebb arányban hitték szlováknak ezt a fogást – ők biztosan nem találkoztak még ezzel a gőzöléssel készült tésztafélével.
2. A golyóálló mellény, a kockacukor és a golyóstoll feltalálója mind V4-es országból származott
Mi, magyarok sok találmányt érzünk magunkhoz közel: épp ezért gondolhatta minden második válaszadó, hogy a villanykörte feltalálója, Thomas Edison valamely V4-es országból származott. Ezzel szemben tényleg a visegrádi négyes innovációi közé tartozik a golyóálló mellény alapanyagául szolgáló kevlár (Stephanie L. Kwolek) a kockacukor (Jakob Christof Rad) és a golyóstoll (Bíró László József).
3. A Kisvakond már 61 éves
A gyerekkorunk örök mesehősét, a Kisvakondot minden magyar ismeri. Azt azonban kevesebben tudjuk, hogy a régió egyik legismertebb rajzfilmfigurája 1957-ben debütált, így idén már a 61. születésnapját ünnepli.  Az eredményeken is látszik, hogy inkább az 1990 előtti generációknak fűződnek hozzá emlékei: a kutatásban a 25 év alattiak valamivel több mint fele, az idősebbeknek azonban kétharmada tudta jól az évszámot.
4. Lengyelország nemzeti szimbóluma a sas
A magyar mondavilágból ismert turulhoz hasonlóan Lengyelország nemzeti szimbóluma is egy madár: a sas. Erről a válaszadó 25 év felettiek több mint 70 százaléka tudott, a fiatalok körében azonban tízből csak hatan ismerték a legészakibb V4-es ország jelképét. A második legnépszerűbb találat a medve volt, az azonban Oroszországhoz kapcsolódik. 
5. Fél évszáda kapott Oscar díjat Jiří Menzel világhírű filmje, a Szigorúan ellenőrzött vonatok
A visegrádi országok számos Oscar díjas filmet és rendezőt tudhatnak magukénak (köztük Szabó István Mephistója vagy a Saul fia Nemes Jeles Andrástól). Közéjük tartozik Jiří Menzel cseh rendező, akinek a filmje 1968-ban kapta meg az amerikai filmakadémia legjobb idegen nyelvű filmnek járó elismerését – ezt a válaszadók közel kétharmada tudta helyesen. A 25 év alattiak körében csak minden második, az idősebbek között azonban tízből hét megkérdezett adott helyes választ a kérdésre – hiszen nekik több emlékük volt róla. 
+ 1. A V4 együttműködés létrehozását Antall József, magyar miniszterelnök kezdeményezte, a formáció 1991-ben jött létre.
Bár szinte minden fiatal tisztában van azzal, hogy mely országok alkotják a Visegrádi Együttműködést, azt azonban már csak a válaszadók valamivel több mint 60 százaléka tudta helyesen, hogy a formáció magyar vonatkozású, hiszen az ötletét Antall József magyar miniszterelnök fogalmazta meg. A kitöltők közel 70 százaléka a régiós összefogás létrehozásának 1991-es évszámával is tisztában volt. 
Tízből nyolc fiatal azt is tudta, hogy az együttműködés elnöki tisztét 1-1 évig tölti be az adott ország; jelenleg Magyarország. A magyar elnökség mottóját: „V4 közösen” a válaszadók 60 százaléka ismerte, ugyanakkor ennél valamivel kevesebben voltak tisztában azzal, hogy aV4 magyar elnökségi program az energetikában és a közlekedésben az észak-déli irányú fejlesztéseket részesíti előnyben, illetve a válaszadók háromnegyede tudta jól, hogy a nyugat-balkáni államok európai uniós tagságát támogatja kiemelten a magyar elnökség.

A kitöltők közül csak egyvalaki tudta helyesen megválaszolni az összes kérdést. Te mennyit tudtál ezek közül?

Forrás: EuroAstra
 

Nincsenek megjegyzések: