2018. június 7., csütörtök

Gyönyörű és bizarr felnőttmese a mozikban
.

A hazai mozikba is megérkezett a cannes-i nagydíjas Matteo Garrone 17. századi itáliai mesegyűjteményt feldolgozó, gyönyörűen fényképezett fantasy filmje, ami Salma Hayek és Vincent Cassel főszereplésével a legsötétebb tündérmesék szürreális világába vezeti a nézőket.


Víziszörnyek és ogrék, királyok és királynék, mágusok és kurtizánok gyűlnek össze a gyönyörű itáliai tájakon – többek kööztt Firenzében, Toszkánában és Szicíliában – forgatott felnőttmesében, amelynek alapja az 17. századi Nápolyban élt Giambattista Basile költő, író „Pentameron” című meséskötete. A könyv – amely 2014 óta Király Kinga Júlia fordításában magyarul is olvasható a Kalligram kiadásában – hasonlóan épül fel, mint Boccaccio Dekameronja, vagy az Ezeregyéjszaka meséi: egymásból burjánzó történetek sorozata, amelyek a mesék mai felfogásához képest gyakran túllépik a gyermekirodalom határait és bővelkednek a bizarr fordulatokban, fekete humorban, túlfűtött szexualitásban és a horrorisztikus elemekben. A Pentameron, teljes címén A mesék meséje – innen a film eredeti címe (Il racconto dei racconti / Tale of Tales) – szerves része az európai irodalomnak, a Grimm testvérek is forrásként jelölik meg mesegyűjteményeikben, más címmel ugyan, de szerepel benne például a Jancsi és Juliska vagy a Hamupipőke eredetije is.

Matteo Garrone, aki korábban a Gomorra és a Reality című filmjével is megnyerte a Cannes-i Zsűri Nagydíját, a Pentameron szerteágazó fantáziavilágából három történetet választott ki és szőtt egybe, olyan látványvilággal és szereplőgárdával, amit bármelyik hollywoodi produkció is megirigyelhetne.Az egymáshoz párhuzamosan futó történetszálak vezérfonalát az emberi gyarlóság és a bűnös szenvedélyek adják, emellett a kitűnő operatőri munka és a páratlanul részletgazdag jelmezek és díszletek olasz barokkos vizuális atmoszférája tartja őket egyben.

Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=TxdNAylagA0 

A bizarr karakterekkel és drámai fordulatokkal teli cselekmény egy szürreális fantáziabirodalomban, három szomszédos királyságban játszódik. Longtrellis Királynője (Salma Hayek) mindennél jobban vágyik egy gyermekre, semmilyen áldozattól nem riad vissza ennek érdekében – amikor pedig egy mágus tanácsát követve, sötét körülmények között kap egyet, teljesen kisajátítja. Mindeközben Highhills nem túl éles elméjű királya (Toby Jones) kizárólag azzal van elfoglalva, hogy házi kedvencként egy borjú méretűre hízott bolhát nevelget, s megfeledkezik felnőtt lánya boldogságáról, akit egy balul elsült lovagi torna után egy erőszakos ogréhoz ad feleségül. Végül Strongcliff királyság élveteg és nőcsábász ura (Vincent Cassel) csupán csodás énekhangja alapján, de a küllemét nem ismerve egy öregasszonyba szeret bele, aki egyre szörnyűbb játszmákba és varázslatokba megy bele, hogy kihasználhassa a helyzetet és fenntartsa a fiatalság és kívánatosság látszatát.

A 2016-os Cannes-i Filmfesztiválon Arany Pálmára jelölt, később hét David Di Donatello-díjjal (az „olasz Oscar”) és tíznél is több nemzetközi fantasy-horror fesztiváldíjjal elismert alkotás néhány év késéssel ugyan, de május 31-től végre a hazai mozikban is látható, Szörnyek és szerelmek címen, eredeti (angol) nyelven, magyar felirattal. Budapesten a Toldi Mozi, a Művész Mozi, az Art+ Cinema, a Premier Kultcafé és a Pólus Mozi tűzi műsorára, emellett országszerte számos további helyszínen, többek között Debrecenben, Szegeden, Szolnokon, Miskolcon, Cegléden, Jászberényben és Szentendrén is látható lesz. A vetítési helyszínek teljes listája a https://www.facebook.com/PannoniaEntertainment/  oldalon olvasható.

Forrás: EuroAstra
 

Nincsenek megjegyzések: