2018. június 1., péntek

Margó Irodalmi Fesztivál 2018.
.

Június 6-10. között, tizenegyedik alkalommal rendezik meg a Margó Irodalmi Fesztivált a Petőfi Irodalmi Múzeumban: a Bookline, az Aegon, a PIM és a Fővárosi Önkormányzattámogatásának köszönhetően ingyenes fesztivál célja, hogy rendhagyó szerzői estekkel, felolvasásokkal, színházi produkciókkal és koncertekkel valódi közösségi élménnyé tegye az irodalmat.

A gyerekeseket is izgalmas programokkal várják a Petőfi Irodalmi Múzeumban az ötnapos ingyenes fesztivál szombati napján, 10 és 15 óra között. A kicsik többek között nyomkövetős kalandozásokon, kézműves-foglalkozásokon és egy varázslatos koncerten is részt vehetnek.
A Rutkai Bori Banda Sárkányjárgánya már meghódította az eget, a Pizsamátorral a tengereken kalandoztak, a zenekar harmadik lemeze pedig még távolabbi; űrbéli tájakra kalauzolja el a gyerekeket. Ezúttal Dj Bácsi pörgeti a bakelitlemezeket; harsog a robotfalvi trappolós, sutyorognak a Qpi-szigetek varázsénekei, kinyílnak a dzsungelszerenádok pirosló hangszirmai. A legkülönösebb dalok pedig egy Föld nevű, titokzatos bolygóról érkeznek….
Június 9-én, szombaton a Margó irodalom- és olvasásnépszerűsítő gyerekprogramjain 10 órától az udvaron Nagy Réka, az Ökoanyu illatos fürdőbombát készít a gyerekekkel: együtt állítják össze, keverik ki, hogy aztán az esti fürdéskor pezseghessen a vízben. Az ökoóra közben a gyerekek megismerkednek az illatokkal és a természetes alapanyagokkal.
Két másik program is várja ebben az időpontban a Margóra látogatókat, az egyik egy nyomkövetős kaland, a másik pedig egy kézműves-foglalkozás.
A Titkos átjáró - Kalandozások a palotában azoknak a kicsiknek való, akiknek a mindenük a kaland, a nyomkövetés, a térképolvasás, jól ismerik a címereket és a régi iratok megfejtése sem riasztja őket vissza.
Akik inkább kézműveskednének, találkozhatnak Marék Veronika és Berg Judit legkedvesebb meseszereplőivel, ahol Boribonos lufinyomdázáson, Cipelő cicás könyvjelző és Varázsképeslapok készítésén vehetnek részt.
Kicsit később a Cseh Centrum és a Csirimojó Kiadó gyermekfoglalkozásán füvészkönyvet lehet készíteni, 11.00 órától pedig az udvaron Rutkai Bori Bandája varázsolja el a kicsiket. A zenekar legújabb lemeze, az Űrdöngölők űrbéli tájakra kalauzolja el a gyerekeket. Hatalmas tejúthajókon, színpompás, repülő csészealjakon, szárnyas picikliken érkeznek az Űrcsűrbe a táncos lábú vendégek.
Egy igazi nyomozás is indul délben Ruff Orsolya A zöld macska titka című meseregényéhez kapcsolódón. Sok feladvány, kaland, izgalom - és persze az ügyes nyomozókat meglepetés is várja!
12.30-tól a pagony cukrásza elárulja, hogyan készül a Tilda-pite, és mindenki elkészítheti a saját étterme étlapját is.
Kis-Várday Júliával 13.00 órától veszi kezdetét egy játékos foglalkozás, Farkas Róbert Első könyvem az univerzumról című mesekönyvéhez kapcsolódva. A foglalkozás választ ad többek között arra is, hogy hogyan kell elképzelni az univerzumot, csillagokkal és bolygókkal.
Ha pedig a sárkányokkal szeretnének „találkozni” a gyerekek, akkor 14.00 órakor a PIM udvarán várja az érdeklődőket a tökéletes program és M. Kácsor Zoltán Sárkánytörvény című könyve.
A kamaszokra is izgalmas programok várnak szombaton. A PIM Lotz-termében 13.30-tól a kortárs magyar fantasy-irodalomról beszélget Majoros Nóra, Szakács Eszter és Rét Viktória. Két fantáziavilág találkozik: Majoros Nóra fantasyjében a pitykések birodalmában a fellázadnak a prémesek a keménykezű királynő ellen, miközben ikerlányai a születésnapjukra készülődnek. ABabilon című regényben Szakács Eszter a griffhősök világába vezet be új kalandokon át.
Ezután az Időfutár 7. részének, Az ellopott időgépnek a négy szerzőjével, Gimesi Dórával, Jeli Viktóriával, Tasnádi Istvánnal, Vészits Andreával vehetnek részt a kamaszok egy beszélgetésen, játékon és időutazáson.
Fél 4-től a PIM udvarán kezdődik egy felolvasással egybekötött kötetbemutató-beszélgetés: a Budapest OFF történetei a főváros egy-egy kis szegletében játszódnak a belvárostól a külvárosig. A novellák kamasz szereplői egy pillanatban szétválaszthatatlanul összekapcsolódnak a várossal.
A 11. Margó Irodalmi Fesztivál 5 napon keresztül 60 programmal várja az érdeklődőket a Petőfi Irodalmi Múzeumban.

Forrás: EuroAstra
 

Nincsenek megjegyzések: