2018. június 27., szerda

Hétvégén újra Régi Zenei Napok Vácott




.
Foto Hannfried Lucke Copyright Nancy Horowitz

A 34. Régi Zenei Napok Fesztiválnak idén második alkalommal ad otthont Vác városa. A kurzusok, koncertek és programok java része e város helyszínein zajlik majd, ez alól kivételt képez azonban az orgonakurzus, amely két budapesti helyszínen kerül megrendezésre. A Budavári Evangélikus Templom a Bécsi kapu téren, valamint a Hold utcai Németajkú Református Templom két olyan helyszín, amelynek orgonái kiemelt figyelmet érdemelnek.


A két újonnan épített hangszer kiemelkedő jelentőségű a régizene szakma szempontjából. 2017 áprilisában a Pécsi Orgonaépítő Manufaktúra olyan historikus hangszert építtetett a Budavári templomba, amelyet Johann Sebastian Bach fennmaradt orgonaleírásai ihlettek, mintául pedig egy kortársa, a neves német orgonaépítő, Gottfried Silbermann (1683-1753) kései hangszerei szolgáltak. A főváros első Bach-orgonájaként titulált hangszert a Lipcsei Bach Archívum igazgatója is üdvözölte levélben, melyben az orgonaprojekt jelentőségét is hangsúlyozta: „Ezzel a hangszerrel a Budavári Evangélikus Templomnak egy olyan orgona kerül a birtokába, amelyen nem csak a barokk orgonairodalom, de kiváltképp Johann Sebastian Bach műveinek a legstílushűbb előadása válik lehetővé, ami a magyar régizenei életnek bizonyosan meghatározó impulzust ad.” Szintén 2017-ben, a reformáció 500 éves jubileumára épült egy másik Bach-orgona is, mely a Hold utcai református templomba készült. A hangszert a türingiai orgonaépítészet legszebb hangszerei, Wender, Volckland, Trost és Wiegleb mesterművei inspirálták, amelyeket maga Bach is nagyra értékelt egyedi hangzásuk miatt. Az orgona megálmodásakor a készítő AerisOrgona Kft. azért türingiai hangszerek mintáit vette alapul, mert Bach – bár nagyra értékelte a fent említett szász Silbermannt is – páratlan orgonaműveit élete során nagyrészt türingiai hangszereken szólaltatta meg. A készítők türingiai tanulmányútjaik során mintegy 30 eredeti barokk orgonát mértek fel, a sípmű menzúráit, konstrukciós és hangzásbeli sajátosságait ezek alapján dolgozták ki. A hangszerben található 1130 síp minden egyes darabja történelmi példák alapján, a korabeli technológia alkalmazásával készült el. A Hold utcai hangszer a nemzetközi szakma egybehangzó elismerésének örvend, rangos orgonisták érkeztek Németországból, Svájcból, Hollandiából és Franciaországból, hogy kipróbálják az újonnan elkészült budapesti Bach-orgonát. A két hangszer biztosítja a megfelelő körülményeket ahhoz, hogy a Régi Zenei Napok orgona mesterkurzusának résztvevői Hannfried Lucke orgonaprofesszor irányítása és instrukciói mentén elsajátíthassák és tökéletesíthessék a korabeli játékmódra vonatkozó tudást.
A fesztivál ideje alatt, július 3-án 20 órakor a Hold utcai református templomban adnak koncertet a Régi Zenei Napok mesterkurzusainak professzorai, melyre minden kedves érdeklődőt szeretettel várnak. A műsoron többek között elhangzanak majd Händel operaáriák Baráth Emőke (szoprán), Bernhard Forck (hegedű) és Vashegyi György (csembaló) előadásában, valamint Hannfried Lucke a templom orgonáján szólóműveket is megszólaltat.

Forrás: EuroAstra
 

Nincsenek megjegyzések: