2018. június 18., hétfő

Így teszi tönkre szervezetünket az alkohol




.

Légszennyezés, stressz, dohányázás – azt gondolnánk, hogy ezek jelentik ma a legnagyobb veszélyt egészségünkre, pedig modern világunkban az alkohol rendelkezik a legdurvább egészségkárosító hatással.


A huzamosabb ideje fennálló mértéktelen ivászatnak szinte minden belső szervünk kárát látja, de emellett a kinézetünket és pszichés állapotunkat is negatívan befolyásolja.
Az ajánlások szerint a hölgyek három egység alkoholt, a férfiak pedig négyet ihatnak naponta különösebb egészségügyi kockázat nélkül – egy pohár bor, illetve egy üveg sör nagyjából két egységnek felel meg, a röviditaloknál egy feles egy egységnek minősül. Fontos, hogy a mennyiség nem haladhatja meg a nőknél a heti 14, a férfiaknál a heti 21 egységet.
A legfrissebb ajánlások azt javasolják: heti minimum 2 alkoholmentes napot tartsunk. Aki a fenti a mennyiséget rendszeresen túllépi, és mértéktelenül iszik, az egy sor egészségügyi kockázattal számolhat, amelyekre Kollár Renáta, a BODY Kiállítás egyik tárlatvezetője világított rá.

Szívünket is veszélyezteti
A rendszeres és mértéktelen alkoholfogyasztás szív- és érrendszerünkre is károsan hat: infarktust, szívritmuszavart és szívizomkárosodást is okozhat. Emellett magas vérnyomás is kialakíthat a hasi erek összehúzódása miatt. „Kevesen gondolnak rá, hogy az alkohol rendkívül kalóriadús, így hozzájárulhat az elhízáshoz is, ez pedig szintén elősegítheti bizonyos szívbetegségek kialakulását” – figyelmeztetett a tárlatvezető, és azt is kiemelte: az alkalomszerű részegség is nehézlégzéshez és szívritmuszavarhoz vezethet.

Májunk raktározza a mérget
Az alkohol - maró hatása miatt - gyomorkárosodást, gyomorfekélyt okozhat, a lebontás során keletkező méreganyagokat pedig a máj elraktározza. Egy idő után a raktározó sejtek már nem működőképesek, így a máj elzsírosodik, ami még visszafordítható állapot, később azonban a májgyulladás, májzsugorodás, illetve az ennek nyomán gyakran kialakuló májrák halálhoz vezethet.

Veszélyben az idegrendszer és az agy
Az idegsejtek károsodása és pusztulása miatt a mértéktelen ivászat szellemi leépülést, memóriazavart, elbutulást, emlékezetvesztést is okozhat. Az idegrendszer károsodik, ami gyakran kézremegést, illetve járászavart eredményez, súlyos esetben kontrollvesztés és az énkép teljes módosulása is felléphet.

Nagy pofon az immunrendszernek
Ha gyakran felöntünk a garatra, szervezetünk immunrendszere gyengül, így jobban ki leszünk téve olyan fertőző megbetegedéseknek, mint például a tüdőgyulladás. Kollár Renáta kiemelte: az alkalomszerű, de nagy mennyiségű italozás is veszélyezteti védekezőképességünket akár már egy nappal a részegség után.

Árt a szépségnek
Pirosas, borvirágos, petyhüdt arc és dekoltázs – a tartós alkoholizálásnak félreismerhetetlen nyomai vannak a bőrön, amely a szesz hatására veszít rugalmasságából, idejekorán ráncosodni kezd. „A hajszálerek tágulása eredményezi a piros foltokat, miközben az arc többi részét szürkéssé és fakóvá változtathatja a rendszeres alkoholfogyasztás” – figyelmeztetett a veszélyekre a tárlatvezető.
A WHO összesítése szerint a magyarok évente fejenként átlagosan 12,3 liter alkoholt fogyasztanak, ez jelentősen több, mint az uniós átlag, ami évi 10,3 liter. Ezzel a számmal 12. helyen állunk a sorban.

https://www.youtube.com/watch?v=PtgysGqX_Bk
 

Nincsenek megjegyzések: