2009. szeptember 5., szombat

Dánia - az építészeti nemzet



Előrelép a viking nemzetek sorából a mára kicsinnyé lett, bicikli járta Dánia. Az egykori hajósnép deklarálja, hogy most már az építészet nemzeteként kíván a világban megjelenni. Történik mindez napjainkban egy öt és fél milliós országban; ahol alig több mint ötezer a vállakozó építész. S ők is kis irodákban. Hiszen csak száz cég bír 10 vagy több dán építésszel, és csak 10 irodában ültetnek a gépek elé 75-nél is több architektort.

Black Diamond

Keretet adunk...

... az életnek és a gazdasági növekedésnek, mondja a dán építészetpolitikai dokumentum (A Nation of Architecture - Denmark). A mintegy 60 oldalas kiadvány csöppet sem nyomasztó. Hiszen körülbelül ugyanennyi képet látunk, ahol az építészeti nemzet csemetéi és felnőttebbjei futnak, úsznak vagy csak járkálnak a magazinokból jól ismert kortárs dán épületekben, körül vagy rajtuk.

Tíz pont...

... némelyik szinte banális, némelyik nagyot mondó, és mégis egy koherens kép áll össze, akár a dán Dogma filmeknél. Nézzük hát sorban!

1. Legyen jobb a középületek építészeti minősége, mondják a dánok. S ebben talán nincs is sok új. Érdekes viszont, hogy kiemelik például a dán honvédelmet, mint nagybani megrendelőt. S felvetik, hogy a megrendelő önkormányzatok kapjanak 'best practice' módszertani útmutatást.

2. Elő kell segíteni a magánépíttetői keresletet a minőségi építészetre. S mi kell ehhez? Legyen az építészet a közbeszéd tárgyává és induljon meg a párbeszéd az építészetről. A Dán Építészeti Központ egy a köznek szóló internetes építészeti portált indít, valamint a jövő családi házáról egy országos ismeretterjesztő projektbe kezd.

3. Az építészeti minőségnek együtt kell járnia az hatékony kivitelezéssel, azaz az építészeti innováció csak akkor működik, ha a kivitelezői technológia is követi. S itt előkerül az is, hogy az innovatív geometriájú 3D-s tervezést, 3D-s kivitelezésnek kell követnie.

4. Az innovatív építészet teremtsen egészséges, akadálymentes és fenntartható épületeket

5. Növelni kell a közpénzekből támogatott építkezések építészeti minőségét, ami vonatkozik a lakásépítésekre és a lakókörnyezetekre (úgy is mint városrehabilitáció).

Teglvaerkshavnen

6. A várostervezésben legyen prioritása az építészeti minőségnek, elsősorban a használók szempontjából. S itt a dánok kitérnek a számukra oly fontos tengerpartokra. Hiszen a felhagyott ipari kikötők remek helyszínei lehetnek a sport- és kulturális funkcióknak.

7. Az épített örökséget meg kell őrizni és fejleszteni kell. A műemlékek modernizálhatók kellenek, hogy legyenek, hogy megfelelőképpen lehessen használni őket a mában.

8. Kedvezőbb feltételeket kell teremteni a dán építészet exportjához. A dán gazdaságot élteti, hogy exportjának növekvő részét professzionális szolgáltatások teszik ki. Ezek közé tartozik az építészet is, aminek a az exportját a dán Kulturális Minisztérium és a Külügyminisztérium együttesen segíti, elsősorban az USA és Kína, mint legkecsegtetőbb piacok felé.

9. Biztosítani kell a dán építészet növekedési potenciálját. A Dán Építészirodák Szövetségébe tartozó cégek bevétele 2005 és 2006 között 20,4%-kal nőtt. A dokumentum az új, innovatív szereplők piacra jutását elsősorban a pályázati lehetőségekhez köti.

10. A dán építészoktatás a világ legjobbjai között legyen! Ilyet mindenki szeret mondani, de azért nézzük meg a két fő törekvést: a minőség fejlesztése és a nemzetközi orientáció!

És kik hajtják ezt végre?

A Kulturális, a Gazdasági, a Külügy-, a Környezetvédelmi, a Szociális, valamint a Közlekedési és Energiaügyi Minisztériumok; a két építészeti egyetem, a Dán Építészeti Központ, a Dán Művészeti Intézet, a Dán Energiahivatal, a Dán Honvédelmi Ingatlan és Infrastruktúra Szervezet, a Dán Erdő- és Természetvédelmi Hivatal, a Dán Kulturális és Sportlétesítmények Alapítvány, az Útügyi Hatóság, az Dán Egyetemi és Vagyonügynökség, a Vállakozásfejlesztési és Építésügyi Hivatal, a Nemzeti Kulturális Örökség Hivatala, a Vagyonügynökség és a Trade Council of Denmark.

Ilyen egyszerű az egész. Ilyen hivatalaink, ugye, nekünk is vannak?

------------------------------------------------------------------------------

A dokumentum angolul itt olvasható: http://www.kum.dk/sw58703.asp


Forrás: építészfórum

Nincsenek megjegyzések: