2009. szeptember 3., csütörtök

2 frissítő tea nyár végére
Hiába a nyári szabadság, a kánikulák miatt az ember nyár végére sokszor teljesen kimerül. Frissítse fel magát!Ismét megindult a munka, az emberek szép lassan hazatértek utolsó szabadsággal töltött napjainkról is. Sokan minden nyári pihenés ellenére leharcoltan térnek vissza az irodába. Hogy ne hulla fáradtan kezdj neki a szeptemberi hajtásnak, létezik egy remek módszer arra, hogy ne érezd magad minden áldott nap leharcoltnak, amikor este hazaesel, s ne érezd úgy, mintha a meleg csak még egy nehezítő tényező lett volna az életedben.

Frissítő gyógynövények

Bár a legtöbben csak akkor gondolunk gyógynövényekre, ha valami bajunk támad – hasgörcs, hasmenés, szorulás, álmatlanság vagy köhögés gyötör minket –, a gyógynövények más, hétköznapi helyzetekben is remekül hasznosíthatók. Például felfrissítenek. Amíg a hideg üdítők és a koffeintartalmú cukros italok csak átmenetileg érik el, hogy még a nyomasztó, fülledt melegben is friss és éber légy, a megfelelő gyógynövényekből elkészített teák akár egész napra megszüntethetik nyomottságodat.

Zöld tea

A zöld tea szerves része a több ezer éves keleti teakultúrának. Nem véletlenül, hiszen a zöld teának számos elengedhetetlenül fontos élettani hatása van, melyek egészségesebbé teszik a szervezetet. Nem csoda, hogy a keleti bölcsek olyan sokáig éltek, és halálukig megőrizték fizikai és szellemi éberségüket.

A zöld tea ugyanis véd a daganatos betegségek ellen, hiszen a benne lévő polifenolok erős vírus- és baktériumölők. Emellett akkor is hasznos lehet, ha szív- és érrendszeri betegségekben szenvedsz, ugyanis a polifenolok családjába tartozó csersavak a zsírsavak és a koleszterin felszívódását is gátolják. Csersavtartalmának köszönhetően pedig a benne lévő tein sokkal lassabban szívódik fel a szervezetben, mint a kávéból a koffein, így hosszan tartó frissességet biztosít anélkül, hogy erős szívdobogást vagy szédülést okozna.

Figyelem!

A zöld teát sose fogyaszd forrón: ha langyosan iszod, biztos lehetsz benne, hogy hatványozva fejti ki jótékony hatásait. Egy nap lehetőleg igyál meg legalább egy litert, kis adagokra osztva, és a kúrát tartsd heteken keresztül, mert csak állandó fogyasztás mellett érzékelheted frissítő eredményeit.

Mentatea

A menta a vietnami és a közel-keleti konyha nélkülözhetetlen, frissítő és pikáns ízű fűszere, melyet szinte minden ételbe becsempésznek. De nem csak a konyhában használják, hiszen finom íze mellett egészségügyi hatásai is igen fontosak a szervezet számára.

A népi gyógyászatban elsősorban jó epehajtóként, görcsoldóként, gyulladáscsökkentőként és szélhajtóként alkalmazzák, de helyi érzéstelenítőnek is remek. Teakeverékként elsősorban émelygés és hányás ellen érdemes inni, de nem szabad megfeledkezni friss, mentolos, hosszú távú felüdülést nyújtó hatásairól sem.

Mivel tisztítja a légutakat, és segíti a légzést, meleg, párás időben igazán nagy segítséget jelenthet. Teáját érdemes behűtve fogyasztani: mentolos, frissítő íze így még intenzívebben hat.


Forrás: ötvenentúl.hu

Nincsenek megjegyzések: