2008. november 21., péntek

Elekes Ferenc: LEGYETEK CSÖNDBEN




Legyetek csöndben, most verset írok. Tíz évben egyszer írok verset, legalább most legyetek csöndben. Az első sor már meg is van, mondhatom, szép. Így hangzik :

Tél van, de tavasz jő, s ha élek még, pillantásomba ütköznek majd a legelső fecskék.

Ilyent csak én tudok írni. Tíz évben egyszer. Csak egy kicsit legyetek csöndben, hátha eszembe jut még valami...

Hát igen ! Itt van ez a Lászlóffy-ügy. Szóval az a helyzet, hogy jelentett. Olvasom, azt jelenti, hogy nem érzi jól magát valaki, nehezen él és ideges, tenni szeretne valamit az emberiségért, de nincs módja rá. Satöbbi. A hatóságnak jelenti, nem a rücsi impegátnak, ha egyáltalán létezik rücsi impegát... Hatóság, az létezett. Hatóság mindig létezett. Akinek Aladár jelentett, roppant furcsa hatóság volt. Elvárta, hogy jelentsék neki, ha valaki rosszul érzi magát, de nem szerette, ha valaki rosszul érezte magát. Az ideges, szomorú embert képes volt hasbarúgni, hogy finoman fogalmazzak. És képes volt ez a hatóság ennél sokkal nagyobb bűnöket is elkövetni.

Apám, amikor hazakerült az orosz hadifogságból, azt mondta, fiam, a történelmet meg lehet ismerni a járásáról. Ahogyan eddig jött, úgy megy tovább ezután is. (Apám asztalos volt, nem politológus). Szóval az a helyzet, hogy jelentett. Ma nem divat jelenteni. Ma kit érdekel, hogyan érzem magam ? Jelentett - mondják. Persze. De oly szépen tette, nehogy egy hajszála is meggörbüljön miatta annak, akiről jelentett. Ha ma jelentené rólunk, hogy szomorúak vagyunk, a hatóság mit szólna hozzá? Talán azt, hogy uram, maga nem normális, vagy egyszerűen viccel. Nem tudja, száz bank hány tonna megapixel? Most pedig legyetek csöndben...

2008 január

Forrás: KÁFÉ


2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Kedves Péter,

köszönöm, hogy benéztél a Káféba és azt is : észrevettél.

Ami a blogodat illeti, azt kell mondanom, nagyon tetszik nekem.Csupa jó és hasznos dolog van benne. Látszik rajta, hogy értesz hozzá. Sajnos én nem értek eléggé. Most, vénen vagyok kezdő.
Ezt az észrevételt csupán azért írom most ide, mert úgy általában a mondataidat is szeretem.
Barátsággal ölel : Elekes Feri

Balogh Péter írta...

Kedves Feri!

Végtelenül örülök a kommentednek.
A kedves, dicsérő szavaidat hálásan megköszönöm. Azért szerkesztgetem a weboldalaimat az utóbbi időben, mert hasznos elfoglaltságot és örömöt okoz.
Az írásaid rabul ejtettek. Nagyon-nagyon tetszenek. Szívből gratulálok. Mindegyik egy-egy gyöngyszem!
Megpróbáltam az elérhetőségedet kideríteni tegnap (sikertelenül), mert további, a KÉFÉ-n megjelent írásodat, írásaidat szeretném közzétenni az oldalamon . Ehhez pedig a hozzájárulásodat kívántam kérni. Itt kínálkozik tehát erre lehetőség.
Arra kérlek, ha az nincsen ellenedre, légy olyan kedves,levélben tudatni velem, hogy hozzájárulsz-e írásaidnak a weboldalamon történő újraközléséhez!

Minden jót kívánok. Tisztelettel és Baráti üdvözlettel,

Balogh Péter