2008. november 16., vasárnap

Delfinek, piramisok, tequila - Mexikó


A kalandok, az indián kultúra vagy az ősi romok iránt érdeklődődők számára talán nincs ideálisabb hely, mint Mexikó. És akkor a tequiláról még nem is beszéltünk.



Mexikó olyan élményeket rejteget a víz alatt és felett, melyek ámulatba ejtenek mindenkit. Az országban találkozhatunk őslakos indiánokkal, akik a mai napig őrzik kultúrájukat. Ugyanakkor belekeveredhetünk a modern metropoliszok nyüzsgő forgatagába. Ámulhatunk a Karib-tenger vakító homokján és azúrkék vizén, és elgondolkodhatunk az európai civilizáció "nagyságán" a több ezer éves piramisok és templomok láttán.

A strandok gyönyörűek, az éttermek tele vannak a mexikói specialitásokkal és mindenhol zenélnek amerre csak megyünk. Az éjszakai élet pedig lenyűgöző, az emberek kettőig az utcákon sétálnak, vagy a kávézók és éttermek teraszán üldögélnek.

Túrázáshoz mindenképpen ajánljuk Xcaret gyönyörű és hatalmas öko-parkját ahol delfinöböl, pillangóvölgy, jaguár-sziget, flamingópark, barlangi snorkel túra, hüllő és tengeri hal akvárium, valamint csodás környezet, első osztályú kiszolgálás és luxusszínvonalú strand várja a pihenni vágyókat. A belépő kicsit borsos, de amit nyújtanak érte, felejthetetlen. Úszhatunk félig szabadon élő delfinekkel egy lekerített öbölben, melyről közben videó filmet és rengeteg fotót is készítenek a park hívatásos operatőrei és fotósai. A delfinek este, "munka után", kimenőt kapnak de a hajnali "ingyen reggeli" idejére mindig visszatérnek. Az itt megörökített élményeket távozáskor a kijáratnál meg is vásárolhatunk "csekély" 10-20 dollárért, amely ugyan nem kevés, de a szervezők tudják, hogy úgysem fogja kihagyni senki ezt a lehetőséget.

Az utazni vágyónak mindenképpen javasoljuk, hogy szánjon legalább egy hetet Mexikó ősi történelmének megismerésére. Felejthetetlen élmény meglátogatni a sok romvárost és piramist, amelyet több ezer év és sem tudott eltörölni. Ezekhez a túrákhoz érdemes helyi idegenvezetőt is igénybe venni. Ők a műemlékek bejáratainál és azok, akik igazolvánnyal is tudják igazolni jártasságukat, tényleg képzettek és felkészültek, nem úgy mint legtöbb egyiptomi kollégájuk. Tőlük sok érdekes információt, történetet hallhat az érdeklődő. Megismerhetjük a történészek kutatási eredményeit, az őslakosok legendáit és természetesen Däniken UFO verzióját is. Mindezt élőben látni és megismerni egy hihetetlen élmény, amely vetekszik az egyiptomi piramisok nyújtotta hangulattal.

Aki komolyan érdeklődik a vidék kultúrája iránt, meg kell látogatnia Palenqe-t, Isla Mujeres-t, Merida-t, Monte-Alban-t, San Cristobal de las Casas-t és Uxmal-t. Az utazás során még sok érdekes látnivaló és élmény is akad. Útközben ajánlott az útlevelet kézközelben tartani, mert az utakon rendszeres a katonai ellenőrzés. Hasznos tudnivaló az, hogy nem sok jó sül ki abból, ha az embert amerikai állampolgárnak vélik, ezért ezt mindenhol minél előbb célszerű a tudtára adni a helyieknek. Ezután hirtelen mindenki nagyon kedves és előzékeny lesz.

Sok helyen találhatunk eredeti, házi Tequila-főzdét ahol őrzik a hagyományokat, és szívesen körbevezetik a vendéget. Megmutatják a kaktuszültetvényeket, elmesélik az Agave kaktusz feldolgozásának lépéseit és az idevágó legendákat is. Vezetőnk biztosan elmeséli azt a fontos tudnivalót, hogy a kukac azért kell az üvegbe mert "ő" is hozzá tartozik a növényhez és így, egymást újra kiegészítve lesz teljes a harmónia. Valószínűleg kóstolót is kap mindenki kukaccal és a nélkül is, ha szeretne, ha nem. Természetesen a vásárlást nehezen ússza meg ezek után bárki.

Lehetőség adódik még kanyontúrára is, ahol 800 és 1000 méteres falak között száguldhatunk motorcsónakkal és a pihenő alkalmával olyan természetességgel figyelhetjük meg a keselyűket mint itthon galambokat. Végül, ha elértük a fővárost, mindenképpen nézzük meg Teotihuacant, ezt a gigászi romvárost és a híres Nap és Holdpiramist, valamint azt a rengeteg építményt amely az akkori kultúra hatalmas tudását tükrözi. Mexikó cityben kihagyhatatlan a Mexikó múzeum, amelynek a részletes bejárására legalább hat - nyolc órát érdemes tervezni. Az itt látható gyűjtemény hihetetlenül gazdag és olyan átfogó képet nyújt az ottani kultúrákról és azok magas szintjéről, mely méltó záró élménye lesz ennek az utazásnak. Ha ezen élmények után gépünk hazafelé indul, biztosan nagyon hosszú ideig vágyunk még vissza Mexikó csodálatos, varázslatos világába.


Forrás


Nincsenek megjegyzések: