2019. május 29., szerda

Június 2-án kezdődik a nyári színházi szezon Zsámbékon




.

Elindul a #KedvesZsámbék felolvasószínházi sorozat. A romtemplomi esték hagyományát megújítva a Zsámbéki Színházi Bázis #KedvesZsámbék! címmel felolvasószínházi-sorozatot indít Seres Tamás szerkesztésében és rendezésében: minden este más-más tematikával, kifejezetten erre az alkalomra összeállított irodalmi válogatással és formációval.


A Romtemplom fenséges díszletébe álmodott költői esteken nagy magyar versek hangzanak el három ismert színész és egy zenész előadásában. A fellépők között lesz Vecsei H. Miklós, Kamarás Iván, Földes Eszter, Nagy Ervin, Csákányi Eszter, Szabó Balázs, Kollár-Klemencz László, Dés László, Háy János, Beck Zoli és sokan mások. Hoznak előadásokat a Várkert Irodalom sorozatból, a Petőfi Irodalmi Múzeum egyedi, alkalmi produkcióiból, vagy éppen a Fischer Iván Lakásszínházból.

#KedvesZsámbék!
-felolvasószínház-
PROGRAM

június 2. 20.00 óra - Romtemplom
Radnóti Miklósné Gyarmati Fanni naplója
Az elmúlt évek egyik legnagyobb irodalmi szenzációja Radnóti Miklósné Gyarmati Fanni 1935 és 1946 között írt naplójának megjelenése volt. Szinte a naplók kiadásával egy időben Hámori Gabriella színésznőben megfogalmazódott, hogy szeretne ebből a lenyűgöző anyagból előadást csinálni.
Előadja: Hámori Gabriella

július 7. 20.00 óra - Romtemplom
Szabadság, szerelem – Petőfi és Arany levelezése
Petőfi és Arany barátságát levelezésük dokumentálja a legjobban: naplószerűen tudósít mindkét klasszikusunk életének eseményeiről egy olyan időszakban, mely történelmünk egyik legizgalmasabb korszakára esik: a reformkor utolsó évére, majd a forradalom és a szabadságharc felgyorsuló hónapjaira.
Ezek a levelek kelnek életre.
Arany János: Kamarás Iván
Petőfi Sándor: Fenyő Iván
A leveleket válogatta: Mohácsi Szilvia

július 13. 20.00 óra - Romtemplom
felolvasószínház
Költészet és muzsika... Nagy magyar versek... Négy színész és egy zenész...
Előadják: Elek Ferenc, Fenyő Iván, Nagy Ervin, Hámori Gabriella és Balázs József 

augusztus 4. 20.00 óra - Romtemplom
felolvasószínház
Költészet és muzsika... Nagy magyar versek... Három színész és egy zenész...
Előadják: Kamarás Iván, Földes Eszter, Vecsei H. Miklós és Lovasi András

augusztus 18. 20.00 óra - Romtemplom
Mészöly Miklós és Polcz Alaine levelezése
Egy talpig racionális, föld jegyében született, görcsösségig kemény és csontos lény vonzódott egy levegő jegyében született, betegségeitől törékeny lényhez. És viszont. Szerintem ez így rendjén való volt, még ha ennyire ellentétes alkatok viszonyát a külvilág általában nem is érti.” – részlet Nádas Péter Bármi jő című, a levelezéskötethez írt esszéjéből.
Előadják: Trill Zsolt, Csákányi Eszter

augusztus 25. 20.00 óra - Romtemplom
Karinthy-kabaré
Karinthy szerint a kabaréjelenet különleges kis műfajocska, amely örökérvényűen fejezi ki az életet. Egy „cseppecske dráma” csupán, de dráma, mert bármennyire mulatságos, sőt röhögtető, komolyan kell venni. S ha komolyan vesszük, nem is kell okvetlenül kapcsolatban lennie a napi eseményekkel. Az ő jelenetei, humoreszkjei, kupléi éppen ezért mindmáig aktuálisak. Amit a szerelemről, a házastársi kapcsolatról, a dilettánsokról és a sznobokról, a nagyképűségről, a pénzről, a politikáról és a hatalom természetéről csaknem száz éve írt, ma is időszerű.
Karinthy írásaiból összeállította: Fráter Zoltán
Játsszák: Csákányi Eszter, Elek Ferenc, Szilágyi Tibor, Hajdú Steve


Forrás: EuroAstra
 

Nincsenek megjegyzések: