2019. május 15., szerda

Budapest Beer Week másodszor




.

A 2018-as első felvonás után 2019-ben is megrendezésre kerül a BPBW, azaz a Budapest Beer Week nemzetközi sörfesztivál, amelynek fővédnöke Iain Lindsay brit nagykövet. Május 20. és 26. között nem csak a főváros kraft sörbárjai készülnek tematikus eseményekkel (csapfoglalások, meet the brewer-jellegű programok), hanem két napon át 25 ország 60 kisüzemi sörfőzdéjének legjobb tételeit lehet majd végigkóstolni, amelyeket maguk a sörfőzők csapolnak a résztvevőknek.


„A munkánk 2018-ban nem ért véget, hanem csak akkor kezdődött igazán. Tavaly sikerült bebizonyítani, hogy a hazai kézműves sör felnőtt és Budapest megérdemli a nemzetközi sörvilág figyelmét. Külföldről 2019-ben már nem csak azért jönnek látogatók a Budapest Beer Weekre, mert a többi hasonló nemzetközi rendezvényre szinte azonnal kikerül a megtelt tábla, hanem kifejezetten a város és a hazai szintér miatt” - fogalmaztak a szervezők. A Budapest Beer Week idejére túlzás nélkül a főváros kerül a nemzetközi sörrajongók fókuszába - akik előző évben is a résztvevő vendégek felét tették ki - ugyanis egy egész héten át egymást érik majd a különböző programok a legjobb kraft sörbárokban: ahogy tavaly, úgy idén is lesznek csapfoglalások, találkozz a sörfőzőkkel-jellegű programok és főzetbemutatók. A hét meg(hab)koronázásaként pedig a Dürer Kertben 25 ország 60 kisüzemi főzdéjének 240 különböző sörét lehet majd végig kóstolni „all you can taste” jelleggel, amiket ráadásul maguk a sörfőzők fognak csapolni mindenkinek. Így a hazai és külföldi sörrajongók nem csak megízlelhetnek olyan különlegességeket, amiket másképp nem, de találkozhatnak is azok nem egy esetben már-már rocksztár státuszú alkotóival.

A Budapest Beer Week kiemelt vendégei idén brit sörfőzdék és sörfőző mesterek lesznek, a rendezvény fővédnöke pedig immár második alkalommal Iain Lindsay, az Egyesült Királyság magyarországi nagykövete.
„Fővédnökként örömmel invitálok mindenkit erre a sokszínű, nemzetközi fesztiválra. Brit nagykövetként pedig külön öröm számomra, hogy brit sörfőzdék lesznek a rendezvény díszvendégei. Mottójuk: “Craft is GREAT Britain” - vagyis nemcsak NAGY-Britannia NAGYszerű, hanem a brit kézműves termékek, így a sörök is! A brit és nemzetközi mezőny söreinek kiváló minőségéről győződjenek Önök is személyesen - csatlakozzanak hozzánk, találkozzunk a BPBW2O19 fesztiválon!” - mondja Iain Lindsay brit nagykövet.

Akárcsak tavaly, a szervezők idén is úgy állították össze a meghívott sörfőzdék listáját, hogy épp úgy legyenek köztük úttörőnek, vagy épp fekete lónak számító nevek, mint olyanok, amelyek már évek óta ismerősek lehetnek a különböző szakmai (RateBeer, Untappd, stb) listákról. Utóbbira jó példa a BrewDog, a ToZI vagy a Magic Rock Brewing, míg a színtéren magukat már kiismerők valószínűleg a Crooked Stave Artisian Ales vagy a Pipeworks Brewing Co. érkezésének hírére emelik majd a korsójukat. De a résztvevők közül természetesen nem maradhattak ki a régióból a nemzetközi hírnév felé már nem csak kacsintgató nevek, és a hazai színtér krémje sem: a KRAFT fesztivál egyik legnépszerűbb standjának számító bolgár White Stork, vagy az osztrák Bevog épp úgy képviselteti majd magát, mint a Mad Scientist, a MONYO Brewing Co., a HopTop, a Balkezes, vagy a Horizont Brewing. Az összes meghívottban közös azonban, hogy mind olyan specialitásokkal készülnek, amelyek kis túlzással csak ilyen alkalmakkor elérhetőek.

Ha pedig már máskor nem elérhető specialitások: a magyar sörfőzdék a tavalyi évi kezdeményezésük után ismét összefogtak, hogy elkészítsék egy giga-kollaboráció keretén belül a 2019-es fesztivál sörét! Bár a premierje még odébb van, annyit már most elárulhatunk, hogy a BPBW2019 egy tipikusan hazai, könnyen iható és közérthető, egyszeri, de mégsem “egyszerű” főzet lesz. Ajánljuk mindazoknak, akik kíváncsiak arra, hogy hol tart a kraft sörfőzés jelenleg itthon.

Egy prémium gasztronómiai fesztivált ugyanakkor nem csak a kiállítói, és rajtuk keresztül a kínálat tesz kihagyhatatlanná, hanem az utánozhatatlan hangulata. A Budapest Beer Week forgataga tavaly azokat is magával ragadta, akik nem kifinomult szakértőként, “csak” a sörök szerelmeseiként voltak jelen; hasonló atmoszférára lehet számítani idén májusban is.
Már csak azért is, mert a szervezők idén nem csak a kóstolónapokon résztvevő főzdék, hanem az utánuk következő koncertek tekintetében is szintet léptek. Május 24-én a Naked Truckers rockabilly triója felel majd a tasting session zenei aláfestéséért, este nyolctól pedig többek közt a stoner-veterán Shapat Terror, vagy a doom metálos HAW fellépésén lehet majd kiengedni a sörgőzt. Másnap pedig a Dynamite Dudes nagybőgöre és gitárra hangszerelt standup-rock ‘n’ rollja csak felvezetés lesz az év egyik legmocsáribb estéjéhez! A nyers és arcbamászó, riffelös sludge metáljáról ismert Savannah-i Black Tusk visszatérésének már önmagában hírértéke van, hát még akkor, ha olyanok csatlakoznak hozzájuk, mint a tavalyi év egyik legjobb magyar lemezét jegyző The Southern Oracle, vagy a post-rock SONYA. Ilyen előzmények után nehéz kiemelkedni, de érzésünk szerint a Yellow Spots, a Grabanc, vagy a The Devil’s Trade ráadásnapi fesztiválzáró fellépései ilyenkor is tartogatnak majd még emlékezetes pillanatokat. Más nemzetközi fesztiválokon nincs hivatalos after-party, a helyszíneket pedig bezárják a kóstolók után, Budapesten viszont az összes vendég automatikusan meghívásra kerül a bulira!

Összességében tehát, ha kíváncsi vagy, hol tart jelenleg a hazai és nemzetközi kisüzemi sörös színtér, vagy csak nem szeretnél nyárig várni a fesztiválflessel, érdemes bekarikáznod a május 20. és 26. közötti hetet a naptáradban, mert a Budapest Beer Weekhez még csak hasonló sem lesz még egy az évben!
A résztvevő nemzetközi és hazai sörfőzdék listáját lásd a weblapon.

2019. május 20 - 26.
Budapest Beer Week 2019
Dürer Kert


Nincsenek megjegyzések: