2019. május 2., csütörtök

Díjeső a tánc világnapján - Gálaműsorral ünnepel a táncszakma




37. alkalommal hajtjuk meg fejünket a tánc és a táncosok előtt április 29-én, a
“balett Shakespeare-jének” tartott Jean-Georges Noverre születésnapján.

A fiatal pályakezdők, az érett táncosok, a táncpedagógusok, az alkotók és a legendák elismeréséül szolgáló szakmai díjak átadásával egybekötött nagyszabású gálaműsorral ünnepli a Magyar Táncművészek Szövetsége és a Nemzeti Táncszínház a Tánc Világnapját.

Kiosztásra kerül többek között az évad legjobb női, férfi és végzős növendék, a legjobb alkotó díja, az Életmű-díj és a Táncművészetért-díj is - mondta el Vincze Balázs, a Pécsi Balett művészeti vezetője, aki ismertette a Tánc Világnapi Gála programját és a 2019-es táncszakmai díjakat. Ugyancsak ezen az estén kerül sor az Imre Zoltán Alapítvány, az Ifj. Nagy Zoltán Alapítvány díjainak átadására, valamint itt kerülnek kiosztásra a Fülöp Viktor Táncművészeti Ösztöndíjak is. Az idei gálaest közreműködői a tradícióknak megfelelően ezúttal is a tavalyi év díjazottai lesznek, többek között a Bozsik Yvette Társulat, a Duna Művészegyüttes,a Győri Balett, a Magyar Állami Népi Együttes, a Magyar Nemzeti Balett, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes, a Miskolci Balett, a Pécsi Balett és a Szegedi Kortárs Balett. A Gálaestet minden évben a táncművészet egy kiválósága rendezi, idén Bozsik Yvette – Kossuth-díjas,Érdemes Művész, táncművész, koreográfus, a Bozsik Yvette Társulat művészeti vezetője kapta meg ezt a megtisztelő feladatot.


 Az idei év jelentős változásokat hozott a Táncszínház életében, a február 15-i nyitógála mérföldkő volt az életünkben, olyan premierre került sor, melyhez hasonló nem volt még a hazai táncművészetben! - vette át a szót Ertl Péter, a Nemzeti Táncszínház igazgatója. A Millenáris Parkban, a volt GANZ művek egykori ipari csarnokából kialakított épületet kifejezetten táncelőadásokra tervezte Zoboki Gábor és csapata. A Nemzeti Táncszínház feladata pont az, hogy kapcsolódási pontot teremtsen a közönség és a művészek között. Megkezdték az első teljes évadot a Táncszínház új épületében. Változatos műfajú előadások, illetve a nagytermi táncszínházi produkcióktól a kistermi bensőségesebb hangulatú, vagy vagányabb előadásokig egyaránt szerepelnek a repertoáron, befogadó színházként izgalmas havi programokat tudnak összeállítani, amiben közönség kedvére szemezgethet.

Újraindítják a felnőtt és gyermekbérleteiket, amelyek összeállításánál szeretnék ezt a sokszínűséget megmutatni, és segíteni közönségüket abban, hogy az általuk szerkesztett válogatásokban minél teljesebb képet kapjanak a táncművészet jelenkori kínálatáról. Ahogy 17 éve mindig, az évaduk idén is Keszthelyen indul, a Táncpanoráma programjában minden táncműfaj képviselteti magát. Szeptemberben csatlakoznak a Színházak Éjszakája programsorozatához, a „film a színházban színház a filmben” tematikához Lakatos János nagysikerű „Táncoló filmkockák” című előadássorozatával kapcsolódnak.
A sajtótájékoztató harmadik megszólalójaként, Kiss János, a Magyar Táncművészek Szövetségének társelnöke, a Győri Balett igazgatója bemutatta a hazai táncszakma programnaptárját, kiemelve a XV. Magyar Táncfesztivált, a Hullámzó Világot Szegeden, Pas de Quatre ’19-et, a XIII. Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozót, VIII. Egri Stúdiószínházi Táncfesztivált, 31. Népzene- és Néptánctalálkozót és a 8. Sissi Őszi Tánchetet.

Forrás: EuroAstra
 

Nincsenek megjegyzések: