2014. november 4., kedd

Nagyszabású Munkácsy-kiállítás nyílt Sanghajban



.
November 4-től nagyszabású kiállításon ismerheti meg a kínai közönség a magyar művészet 19-20. századi klasszikusait, a Munkácsy és kora. Magyar művészet a 19-20. század fordulóján című kiállításon, a sanghaji China Art Múzeumban. A tárlat anyaga Munkácsy Mihály, Paál László műveitől kezdve a nagybányai festők munkáin keresztül, a modernizmus úttörőinek számító Rippl-Rónai és Vaszary munkásságáig terjedő bő fél évszázadot fogja át.
A kínai közönség első alkalommal találkozhat a magyar művészet klasszikusaival a Munkácsy és kora. Magyar művészet a 19-20. század fordulóján című kiállításon, a sanghaji China Art Múzeumban. A tárlat, amely 2014. november 4-től 2015. január 18-ig tekinthető meg, a magyar művészet remekművein - Munkácsy Mihály, Szinyei Merse Pál, Mednyánszky László, Hollósy Simon alkotásain - keresztül mutatja be a 19. századi európai festészet legjelentősebb irányzatait és a korszak magyar művészetére jellemző  különleges és egyéni vonásokat. A bemutatóra közel száz darab festmény érkezett a Magyar Nemzeti Galéria, valamint Pákh Imre magángyűjtő gyűjteményéből.

A kiállítás központjában Munkácsy Mihály áll; a teljes képanyag mintegy egyharmada - 35 festmény - az ő életművét reprezentálja a tárlaton. A kiállításon a jeles festőbarát, Paál László művei mellett a realista festészeti tradíciókat követő magyar alkotók, illetve a Szinyei Merse Pál impresszionisztikus törekvéseire alapozó természetábrázoló tendenciák is megjelennek. A plein air festészetet a szolnoki és a nagybányai művésztelep alkotói képviselik a tárlaton.
A Szépművészeti Múzeum igen szoros szakmai kapcsolatokat ápol Kínával. 2012 augusztusában a magyar közönség egy hónapig tekinthette meg a kínai kortárs képzőművészetet felvonultató, nagyszabású Hagyomány és megújulás című tárlatot - százhuszonöt alkotó százhúsz művét - a Szépművészeti Múzeumban. Kína ilyen méretű kortárs kiállítással először mutatkozott be az európai kontinensen.        
A Munkácsy és kora. Magyar művészet a 19-20. század fordulóján című kiállítást a mai napon Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere nyitotta meg Sanghajban a China Art Múzeumban.
Munkácsy és kora. Magyar művészet a 19-20. század fordulóján
China Art Museum, Sanghaj
2014. november 4. - 2015. január 18.

Forrás: MTI/ Euroastra

Nincsenek megjegyzések: