2014. november 8., szombat

Budapesti Fesztiválzenekar - a misszió folytatódik








 Egy hét, 19 koncert, 14 város, több ezer ember. A Budapesti Fesztiválzenekar júniusi közösségi hete után ismét ingyenes koncerteket ad az ország legkülönbözőbb pontjain, hogy azokhoz az emberekhez is eljuttassa a zenét, akik csak ritkán jutnak el a koncerttermekbe, vagy soha nem is jártak még hangversenyen.


„Miért fontosak a közösségi programok? Azért, mert mi a közösség zenekara vagyunk." (Fischer Iván)

A Budapesti Fesztiválzenekar muzsikusai november 10. és 16. között ismét útra kelnek és folytatják missziójukat, hogy azokkal az emberekkel is megismertessék a komolyzenét, akiknek anyagi, szociális, vagy egészségügyi okokból nem adatik meg, hogy eljussanak egy hangversenyre. Tossenberger Adél PR manager tájékoztatása szerint a zenekar minél több vidéki helyszínre szeretne eljutni közösségi koncertjeivel, hogy az ott élő emberek is találkozhassanak az élő zene varázsával.

A Fesztiválzenekar közösségi hete során ezúttal tíz idősotthonban, három SOS gyermekfaluban, három zsinagógában és három templomban ad ingyenes koncerteket.
A BFZ közösségi hetének fontos és új eleme, hogy a három magyarországi SOS gyermekfaluban, Battonyán, Kőszegen és Kecskeméten is lesznek kakaókoncertek a hátrányos helyzetű, vér szerinti család nélkül nevelkedő gyerekek számára.
Az SOS Gyermekfalvak küldetése, hogy otthont és szeretetet adjanak minden hozzájuk kerülő gyermeknek, a Fesztiválzenekar pedig ehhez szeretne hozzájárulni a muzsika erejével.
Az idősek életében kiemelten igaz, hogy a zene gyógyít és feltölt, ezért novemberben öt helyett már tíz otthonban muzsikálnak a zenekar kamaraformációi Budapesttől Miskolcig. Nemes Béla, a Veresegyház Városi Önkormányzat Idősek Otthonának egyik 90 éves lakója így írt júniusi élményeiről:

„Én Önökre úgy emlékszem vissza, akik a világ reneszánszának örök csodálatos zenéiből nyújtottak nekünk ízelítőt. Ezek a dallamok a zene kristály tisztaságát hordozzák magukban."

A három nyári helyszín után most újabb három olyan zsinagógát keres fel a Fesztiválzenekar, amely már elveszítette eredeti funkcióját: Szekszárdon, Szolnokon és Kisvárdán lesznek zsinagógakoncertek. A magyarországi zsinagógák jelentős része a holokauszt következményeképpen elnéptelenedett. A cél, hogy újra figyelem irányuljon a zsidó örökségre, és hogy a helyi közösségek megismerhessék azt a toleranciát, amely egykor Magyarországot jellemezte. Zsinagógakoncertjeinken Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezetője mesél majd a helyi zsidó közösségek és a zsinagógák történetéről, a koncert után pedig egy különleges zsidó finomságot is megkóstolhat a közönség.

A közösségi hét negyedik pillére a templomi koncertek, melyeken a Fesztiválzenekar barokk együttese kalauzol el bennünket Bach egyedi világában. A leányfalui református, a budavári evangélikus, és a zsámbéki katolikus templomokban az egyházi témájú zeneművek korabeli hangszereken szólalnak majd meg, autentikus környezetben.

Fischer Iván elmondja, mi a jelentősége az új koncertformáknak és a közösségi koncerteknek.
http://www.bfz.hu/videos/fischer-ivan-a-budapesti-fesztivalzenekar-kozossegi-koncertjeirol/

Részletes program:

Templomi koncertek
November 10. (hétfő) 19:00, Leányfalui Református Templom
November 11. (kedd) 19:00, Budavári Evangélikus Templom
November 13. (csütörtök) 19:00 Zsámbéki Katolikus Templom

Zsinagógakoncertek
November 10. (hétfő) 18:30, Szekszárd, Művészetek Háza (zsinagóga)
November 11. (kedd) 18:30, Szolnok, Szolnoki Galéria (zsinagóga)
November 16. (vasárnap) 16:00, Kisvárda, Rétközi Múzeum (zsinagóga)

Idősotthoni koncertek
November 10. (hétfő) 16:00, Budapesti Autonóm Ortodox Izraelita Hitközség
Szeretetotthona, Budapest
November 11. (kedd) 10:00, Boldog Gizella Idősek Otthona, Biatorbágy
November 11. (kedd) 14:00, Levendula Ház, Páty
November 11. (kedd) 15:00, Életöröm Idősek Otthona, Veszprém
November 11. (kedd) 15:30, Szent Anna Idősek Otthona, Diósd  
November 12. (szerda) 10:30, Őszi Napsugár Otthon, Miskolc
November 13. (csütörtök) 10:00, Vázsonyi Vilmos Idősek Otthona, Budapest
November 13. (csütörtök) 14:00, Fővárosi Önkormányzat Idősek Otthona, Budapest
November 13. (csütörtök) 15:00, Kamaraerdei Idősek Otthona, Budapest
November 14. (péntek) 15:30, Békásmegyeri Evangélikus Templom, Budapest

SOS gyerekfalvak
November 12. (szerda) 16:00, Kőszeg
November 14. (péntek) 16:00, Battonya
November 16. (vasárnap), 15:00, Kecskemét

http://www.bfz.hu/

Forrás: Lantai József - EuroAstra

Nincsenek megjegyzések: