2014. november 17., hétfő

Az Élet nagy kérdései: Márai Sándor, Hamvas Béla és Weöres Sándor bölcseletei.


Egy különleges spirituális utazást ajánl Olvasóink figyelmébe Gedeon József, a Gyulai Várszínház igazgatója: a Gyulai Várszínház sikerdarabját, Hamvas Béla - Márai Sándor - Weöres Sándor: Füveskönyvek - az Élet nagy kérdései című előadást, amely legközelebb a budapesti Nemzeti Színházban látható november 25-én, kedden 19.30 órakor.


A Füveskönyvek előadás a 2012-es gyulai bemutató óta sikerrel szerepelt Debrecenben, Szegeden, Kecskeméten, Veszprémben, Nagybányán, Kassán, Aradon, Temesváron, Nyíregyházán, Pécsen. A három géniusz szövegeit - Helyey László váratlan halála óta - Dunai Tamás, érdemes művész tolmácsolja. A kísérőzenét Binder Károly, Erkel Ferenc-díjas zongoraművész komponálta és játssza. A darabhoz kapcsolódó távol-keleti táncokat Barkóczi Beáta mutatja be.

„Illatáradat, szellemi lakoma, madárdal. Nyarat idéző összeállításunkban három bölcs Prosperónk nyelvünk egzotikus szigetén párbeszédet folytat egymással e különös, kiismerhetetlen lényről, az emberről. Vallanak a nőről és a férfiról, a virágokról és a fákról, a madarakról és a természetbe olvadás szépségéről, világunk válságáról, a mindent elborító trágyaözönről, és az állam- és hazaszeretet különbségéről, ördögökről és angyalokról, az útipogyász helyes méretéről és a séta lényegéről - nem recepteket adva, hanem mintegy útközben vissza-visszanézve tapasztalataikat megosztva velünk. Komor színekkel, minden szépítés, ködösítés nélkül lefestett reménytelen vaskori világunkban a lélek hangjait hallhatjuk soraikból, és gondolataik - könnyed, bódító szórakoztatás helyett - valódi vigaszt, hitet adnak nekünk, mindennapi életünk súlya alatt roskadozóknak."  - írta az eladásról Rideg Zsófia.

Márai Sándor (1900-1989)
Márai Sándor már az 1930-as években egyike nemzedéke elismert íróinak, mégis az 1948-as végleges emigrációjától kezdve tudatosan és következetesen kiiktatták a hazai szellemi életből. Ez nemcsak bolsevizmus-ellenességének volt köszönhető, hanem annak is, hogy ő volt az ideális magyar polgárság legkövetkezetesebb irodalmi képviselője. Márai az ókori sztoikusok bölcseletén nevelkedett elme volt, így gyakorlati példákra lefordított igazságainak alapjául az a meggyőződése szolgált, miszerint az életben minden jó a helyes megismerésen alapszik, és a belső szabadsághoz vezető út akkor válik járhatóvá, ha belátjuk, hogy bizonyos dolgok fölött nincs hatalmunk.
Az 1943-ban megjelent Füves könyve afféle szellemi naplóként is értelmezhető, mivel e művében az író rövid, tömör bölcsességekbe rejtve vall önmagáról, koráról és az őt körülvevő világról. Márai tanulva akarja tanítani embertársait, tanulva a régiektől, a könyvekből, azokon keresztül az emberi szívből, az égi jelekből. Elemi ismereteket kíván közvetíteni ez emberi élet alapigazságait illetően.

Az esthez felhasznált művek:
Hamvas Béla: A babérligetkönyv; Scientia Sacra III.,
Patmosz - A direkt morál
Márai Sándor: Füveskönyv; Ég és föld között
Weöres Sándor: A Teljesség felé

Előadják:
Dunai Tamás - színművész
Binder Károly - zongoraművész
Barkóczi Beáta - táncos
Dramaturg - Rideg Zsófia
Rendező - Gedeon József

2014. november 25. 19:30
Füveskönyvek - Az Élet nagy kérdései: Márai Sándor, Hamvas Béla és Weöres Sándor bölcseletei.
Nemzeti Színház

http://gyulaivarszinhaz.hu/
http://www.nemzetiszinhaz.hu/

Forrás: Lantai józsef - EuroAstra
 

Nincsenek megjegyzések: