2014. november 25., kedd

Diótörő-fesztivál és adventi adománygyűjtő kampány November 30-tól




.


November 30-án, advent első vasárnapján 18 órakor, ünnepélyes keretek közt nyílik meg a Diótörő-fesztivál, a Magyar Állami Operaház szabadtéri karácsonyváró programja, amely immár negyedik alkalommal, ismét egybefonódik az Ökumenikus Segélyszervezet adventi adománygyűjtő kampányával. Az Operaház a hagyományos Diótörő-sorozattal, karácsonyi hangversenyekkel és a jótékonyság jegyében szervezett programokkal készül az ünnepre.


 
Az 1950 óta folyamatosan műsoron lévő büszkeségünk, a Diótörő köré ismét egész fesztivált szervezünk - jelentette be Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója. Ez a fesztivál ráadásul évről-évre terebélyesedik, kint az Andrássy úton is mind több helyet foglal el. A mennyiség mellett a tartalom, a minőség, a színvonal is egyre magasabb. A Szfinx teraszon amatőr kórusok lépnek fel minden este, összesen tizenkét énekkar váltja majd egymást. A Kolibri színház pedig - ez évben először - rövid szabadtéri előadással készül: A boldog herceg című mesét december 6-án 11.30-tól láthatják a gyerekek. Ugyancsak aznap, a másik teraszon, délelőtt tíztől délig az öreg Mikulás és Krampusz, manó barátaik és rénszarvasok társaságában várják a kicsinyeket. Az ünnepi forgatagban a forró italokon kívül bort, puncsot, leveseket, süteményeket és kürtőskalácsot is vásárolhatnak a vendégek, akik adventi dekorációs díszekből és a könyvárusító házikó kínálatából is válogathatnak, egészen december 31-ig. Utóbbit a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. fogja működtetni, a könyvek között főleg operai tematikájú kötetekkel, valamint az Opera kiadványaival kedveskedve a vásárlóknak. A különféle vásárlásokból befolyt összeget az Operaház az Ökumenikus Segélyszervezetnek juttatja el. Bár mondhatnánk azt is, hogy ezek csak fillérek egy soha meg nem tölthető kalapban, a karácsonyi jótékonyság egyik feladata az is, hogy mintát adjon a társadalomnak!
A tradíciókhoz híven az Opera munkatársai november 27-re virradóra kosaras darus kocsi segítségével állítják fel, s még az éj leple alatt ki is csinosítják az ország egyik legnagyobb karácsonyfáját az Operaház előtt. A Földalatti lejárójának két-két oldalára kikerülnek a Diótörő Fesztivál emblematikus hírnökei, a különleges hirdetőoszlopok az immár több mint hatvanéves Diótörő balett faragott, festett mesealakjaival: Mária hercegnővel, az Egérkirállyal, a varázslóval és a Spicc babával. Idén első alkalommal, a Je Suis Belle és Bálint Sára tervező jóvoltából a Szfinxek téli öltözéket kapnak. A két szobor így még inkább csábítja közös fotózásra az arra járókat, akik a Diótörő-bábuval és a Dalszínház utcai Szfinx-teraszon felállított hatalmas szánon is fényképezkedhetnek.
Most elárasztjuk a várost Diótörővel - jelezte előre Solymosi Tamás balett-igazgató. Mi már el sem tudjuk képzelni a karácsonyt Diótörő nélkül. Ez a két fogalom egybeolvadt szinte az egész világon. Összesen 19 alkalommal fogjuk játszani, így mindenki megtalálhatja a kedvenc szólistáját, mivel hat szereposztásban lépnek majd színpadra a táncművészek. Karácsonykor, december 24. - 25.- 26-án sztárvendég, világhírű balett csillag érkezik a Diótörő délelőtti matiné-előadásaira. Idén az American Ballet Theatre első magántáncosnője, Polina Szemjonova lép színpadra a Magyar Állami Operaházban. Ezúttal Mária hercegnő jelmezébe bújik és Leblanc Gergely partnereként kápráztatja el a közönséget. A gyermekszerepeket a tradíciókhoz híven a Magyar Táncművészeti Főiskola növendékei táncolják.
A művészek nem csak a színpadon, de az utcai rendezvényeken is kiveszik a részüket a karácsonyi tevékenységekből. Az Andrássy útra kihelyezett házikókban - a szokásokhoz híven - az Opera vezető művészei árusítanak, jelenlétükkel ösztönözve járókelők és az Operaház vendégeinek adakozó kedvét. A forralt bor- és teakimérésben 2014 adventi heteiben Tanykpayeva Aliya és Tyimofejev Dmitrij, Nakamura Shoko és Leblanc Gergely, Pap Adrienn és Liebich Roland, Felméry Lili és Lagunov Jevgenyij, Kozmér Alexandra és Oláh Zoltán, Boros Ildikó és Bakó Máté, valamint Miklósa Erika, Medveczky Ádám, Cser Krisztián, Fekete Attila, Rálik Szilvia, Lukács Gyöngyi és Alexandru Agache, Gál Erika és Szvétek László várja az adományozókat. A művész-résztvevők teljes névsora és árusítási napjaik az Operaház weboldalán olvashatók hamarosan. Ilyenkor a közönségnek arra is van lehetősége, hogy mindenki kiegészíthesse autogram gyűjteményét vagy kérdéseket tegyen fel a kedvenceinek.
A 2014-es adventi időszak másik különleges programja néhány családnak sorsfordító esélyt jelenthet. Az Ökumenikus Segélyszervezet és a Nők Lapja közös adománygyűjtő akciójába most, a Magyar Állami Operaház is bekapcsolódik. November 30-án 11 órakor jótékonysági előadást tartanak az Erkel Színházban. Kacsóh Pongrác János vitéz című daljátékára várják mindazokat, akik a tartalmas szórakozás mellett a jegyek megvásárlásával szeretnék a lakhatásukat elvesztett családokat támogatni. A 65. születésnapját ünneplő Nők Lapja kezdeményezésére márciusban elindított Sorsfordító esély elnevezésű segélyprogram zárásaként szervezett előadás teljes jegybevételét a lap a Segélyszervezetnek adja át, amely az adományt a jelenleg átmeneti otthonokban élő és az önálló újrakezdésre már felkészített többgyermekes családok otthonteremtésére fordítja. (A segélyakcióról bővebben: 
http://www.segelyszervezet.hu/esely)

Természetesen az Operában is lesz jótékonysági előadás. A Kiskarácsony az Opera művészeinek legszebb és legmeghatóbb kezdeményezése immár ugyancsak hagyomány. A két Kiskarácsony koncertre összesen mintegy 1500 szociálisan hátrányos helyzetű, illetve mozgáskorlátozott gyermek kapott meghívást. A Mexikói úti Mozgásjavító, a Vakok Intézete, a siketek iskolája, gyermekotthonok, valamint egyéb fejlesztő iskolák lakói és diákjai mellett - az integráció jegyében - az intézmény olyan iskolák tanulóinak is küldött meghívót, amelyek gyakori vendégei az Operaháznak. A kis vendégek útravalóul nemcsak a zenés élményeket, hanem ajándékot is vihetnek magukkal. Az operaházi aranyvasárnapi Diótörő-előadás a Gyermekmentő Karácsony programcímet viseli. Immár tizennyolcadik éve zajlik az MKB Bank és a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat közös programja az Operaházban, ahol az ünnepi hangulatot idéző mese balettre az ország különböző részeiből és a határon túlról ezeregyszáz hátrányos helyzetű gyermeket invitálnak. A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat 1997 óta összesen 22 ezer gyereket fogadott, 2015-ben pedig első ízben tavasszal is vendégül látja a hátrányos helyzetű gyermekeket. Április 11-én a Leánder és Lenszirom című előadással várják őket az Erkel Színházban.

www.opera.hu


Forrás: Révay András - EuroAstra

Nincsenek megjegyzések: