2011. május 28., szombat

Rostás Árpád műbútorasztalos, restaurátor



Végy egy kis trágyalevet, egy kis citromot, némi alkohol sem árt, és máris kezdődhet a restauráció. Persze azért nem ilyen egyszerű a dolog. Rostás Árpád műbútorasztalos titkos receptje jó néhány további adalékot tartalmaz

a felsoroltakon kívül. Mindenesetre a munkáit látva nem is gondolná az ember, mi mindentől is fénylik annyira az a faajtó, tükörkeret, lépcső. A nemzetközileg is elismert farestaurátor nem állt meg a javításnál. Jelenleg magának a pápának készít trónszéket.



Fotó: Sárközy György Fotó: Sárközy György

1979 óta dolgozom ebben a gyönyörű szakmában, antikvitásokat, műtárgyakat, templomok és kastélyok berendezéseit, külső és belső díszítő elemeit restaurálok. Majdnem harminc éves szakmai pályafutásom alatt több mint 200 kastélyba, palotába volt szerencsém betekintést nyernem, illetve több mint 1000 bútort restauráltam. Eddigi pályafutásom mérföldköveinek az Országházban, a Gellért termálfürdőben, a Versailles-i kastélyban, valamint a Louvre-ban végzett munkák számítanak. Mérhetetlenül értékes szaktudást halmoztam fel a hazai, és külföldi mesterektől tanulva. A szakma iránti vonzalmam oly régi, hogy már gyermekkoromban tudatosult bennem: világhírű műbútorasztalos-restaurátor szeretnék lenni!

"A fa ajándék, melyet az ember élete szépítésére kapott a természettől"

Igen gyönyörű Magyarország, életem minden idejében elődeink remekműveit csodáltam, és azon igyekszem, hogy az utódaink is minél tovább gyönyörködhessenek bennük. Szeretnék maradandót alkotni, mely az eleganciát, minőséget és az exkluzivitást foglalja magában. A nagy, híres mesterek után szeretnék újra életet lehelni alkotásaikba, műtárgyaikba, és minél több műkincset megmenteni, és a szakma szeretetét visszaadni az emberiségnek. Erre tettem fel az életem, és azért küzdök, hogy szakmai hozzáértésemmel, kutatásaimmal e gondolataim tudjam méltóképpen képviselni.

Forrás: Isten hozta - Rostás Árpád restaurátor Kapcsolódó cikk - Rostás Árpád: „A bútorokhoz beszélek úgy, mint más a virágokhoz”

Nincsenek megjegyzések: