2011. május 21., szombat

Budapesti Vonósok Kamarazenekar



A zenekarról

A Budapesti Vonósok Kamarazenekar 1977-ben alakult a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola végzős hallgatóiból. 1982-ben a zenekar elnyerte a Belgrádi Nemzetközi Kamaraverseny díját.

1983 óta a Zeneakadémia Nagytermében évente megrendezett koncertsorozata mellett rendszeresen fellép az együttes a MTA Dísztermében, a Művészetek Palotájában, az ország és a főváros egyéb jelentős koncerttermeiben.

A Zenekar 1995-ben megálmodta, és azóta évente megrendezi a Nemzetközi Haydn Fesztivál-t Fertőd-Eszterházán, olyan neves hazai és külföldi művészek közreműködésével, mint: Rost Andrea, Jandó Jenő, Reinhold Friedrich, Perényi Miklós, Ágoston András, Irena Grafenauer, Lencsés Lajos, Drahos Béla, Nicolas Daniel...

A kamarazenekar ma már a világ élvonalbeli együttesei közé tartozik és a nemzetközi zenei élet kiemelkedő szólistáival, művészeivel koncertezik világszerte: Pauk György, Kocsis Zoltán, Baráti Kristóf, Fenyő László, Josef Suk, Maria Kliegel, Frankl Péter, Stefan Vladar, Michael Martin Kofler, Paula Robison, Guy Touvron, Eugene Rousseau. Az együttes rendszeresen fellép Európa, az Egyesült Államok, Dél-Amerika és Japán koncerttermeiben is.

Gyakori vendégei a nemzetközi zenei élet fesztiváljainak: Budapesti Tavaszi Fesztivál, Karintiai Nyár (Ausztria), Danubius Fesztivál (Olaszország), Norwich, Canterbury, Cricklade Fesztiválok (Anglia) Vallon Fesztivál (Belgium) és Lancut (Lengyelország).

Koncertjeiket a világ számos rádió- és televíziótársasága közvetíti egyenes adásban, illetve rögzíti azokat. Meghívásaik mellett több kiadó számára is készítenek lemezfelvételeket: Hungaroton, Nuova Era, Naxos, Laserlight, Capriccio. A Delta Music-kal exkluzív szerződés keretében több mint 40 CD felvételt rögzítettek. Lemezsorozatok kiadása is az együttes nevéhez fűződik, többek között Johann Christian Bach Sinfonia Concertantéinak felvétele, amely világpremierként jelent meg.
A Zenekar tagjai rendszeresen fellépnek kamarakoncerteken különböző formációkban.
Az együttes 2009-ben újabb exkluzív hangversenysorozatot indított Királyi Koncertek címmel a Corinthia Hotel Budapest patinás báltermében. A sorozat keretében a Budapesti Vonósok a magyar előadó-művészet legrangosabb képviselőivel lépnek színpadra. A meghívott művészek között szerepel: Rost Andrea, Perényi Miklós és Szabadi Vilmos...

A Budapesti Vonósok Kamarazenekar folyamatosan törekszik új ötletekkel és koncepcióval a közönség és a generációk széles körét megnyerni, valamint fiatal, tehetséges előadókat és zeneszerzőket felkarolni.

Az együttes elismert résztvevője a magyar és a nemzetközi zenei életnek. 2001-ben a Kamarazenekart Magyarország legrangosabb szakmai elismerésével, a Bartók-Pásztori Díjjal, 2007-ben a Magyar Tudományos Akadémia Klub Művészeti díjával, 2008-ban, pedig az Artisjus díjjal tüntették ki. A hivatásos zenei együttesek országos regisztrációja alkalmával 2009-ben két 1. kategóriás kamarazenekart vettek nyilvántartásba: a Liszt Ferenc és a Budapesti Vonósok Kamarazenekart. A Budapesti Vonósok művészeti vezetője Botvay Károly csellóművész, koncertmestere Bánfalvi Béla hegedűművész.

Forrás: budapestivonosok.hu

Nincsenek megjegyzések: