2010. június 5., szombat

Indiai ínyencségek a konyhádban




Lopj egy kis életet megunt fogásaidba néhány különleges indiai fűszerrel! Ismerkedj meg egy távoli kultúra gasztronómiájával!




Angliában már szinte a nemzeti konyha része, de egész Európában népszerű ez a színes, könnyű, ám mégis markánsan gazdag ízvilág. Míg sok gasztronómiai kultúrára nagy hatással voltak a történelem változásai, és jelentős karaktereket vettek fel a történelem során, az indiai konyhát meghatározó fűszereknek ősi múltjuk van.

Egy átlagos magyar háziasszony is gazdagodhat, ha ebből az ízvilágból les el ötleteket, vagy akár egész fogásokat, mivel receptjeik rengeteg zöldséget tartalmaznak, egészségesebbek is lehetnek a mi konyhánknál. Néhány alapvető hozzávaló vagy fűszer, és a legegyszerűbb húsos vagy zöldséges fogásból indiai különlegességet varázsolhatsz, a változatosság pedig – mint tudjuk – gyönyörködtet.

Vallások konyhái

Mint ahogy nálunk is tájegységenként változnak az étkezési szokások és a jellegzetes ízek, úgy Indiára ez még fokozottabban jellemző. Az ország kulturális tagozódását legmarkánsabban a vallások határozzák meg. Mivel a lakosság nagy százaléka hindu vallású, amely sok esetben tiltja a hús fogyasztását, általánosan nagyobb arányú a vegetarianizmus, és szélesebb a zöldségfélékből készült fogások választéka. Akik mégis esznek húst, azok közül is sokan kerülik a sertést, és kizárják az étrendjükből a hindu vallás szent állatának, a marhának a fogyasztását. Húsételeik ily módon leginkább csirkéből, bárányból, illetve különféle halakból készülnek. Híres fogásuk, a tandoori csirke arról a tálról kapta a nevét, amelyben készül. Alapvető húsétel a kofta, amely vagdalt birkahúsból készül, és mártásban párolódott gombócokból áll. A leghíresebb indiai fogás, a csirke tikka masala eredetileg Angliában, a kivándorolt indiaiak európai ízléshez finomított étele volt, receptjét itt olvashatod el.

Az indiai konyha alapvető hozzávalói

Mivel a vegetáriánusok is esznek tojást és tejtermékeket, gyakran az ételek egyik alapanyaga a tisztított vaj, avagy a ghí, amelyet a vaj órákon át tartó alacsony hőmérsékletű hevítésével és lehabzásával nyernek. A háziasszonyok sűrített tejet és joghurtot, aludttejet is sokszor használnak. Legfontosabb alapanyagaik a jellegzetes fűszerek és fűszerkeverékek; már az időszámítás előtti 2000-es években szállítottak külföldre belőlük, és máig is legnagyobb bevételi forrásuk. Közülük legfontosabb a bors, szinte minden ételben szerepel, valamint a kurkuma, amely az indiai ételek jellegzetesen sárga színét adja. Míg a kardamomot főleg édességekhez, a fahéjat és a szegfűszeget – a mi konyhánktól eltérő módon – húsételekhez és rizses tálak ízesítésére használják. A hagyma, a fokhagyma és a gyömbér is fontos alapanyaguk, ahogy a mustármag és a babérlevél is. Leghíresebb, csípős fűszerkeverékük, a garam masala alapanyagai a következők: fahéj, babérlevél, római kömény, koriander, zöld vagy fekete kardamom, szemes feketebors, szegfűszeg, őrölt szerecsendió-virág. Húsok, mártások ízesítéséhez használják.

Zöldség és rizs

A zöldségek közül – évszaktól függően – leggyakrabban lencsét, burgonyát, káposztát, paradicsomot, nyáron padlizsánt és babot főznek. Gyakran kerül az asztalra úgynevezett dahl, amely különféle hüvelyesekből, leginkább sárgaborsóból készült étel, szinte állandó köretként. Rizsételeiket gyakran ízesítik olajos magvakkal, esetleg kókusszal. Nyári salátaként frissen pirított fűszerekből, joghurtból és apróra vágott zöldségből, például paradicsomból vagy burgonyából raitát készítenek.

Az indiai kenyér

Minden gasztronómiai kultúrának megvan a saját kenyérfajtája, mely gyakran jelentősen eltér a miénktől. Indiában a zöldségételek, illetve a húsok mártásainak felitatásához chapatit, vékony, barnára pirított lepénykenyeret használnak. Létezik egy másik, gazdagabb, vastagabb tésztájú kenyerük, a naan.

Lassi és az édességek

Kedvenc italuk a lassi, amely gyümölcsből és natúrjoghurtból áll, természetesen gazdagon fűszerezve. Létezik sós változata is, Európában legnépszerűbb fajtája a mangó lassi. Desszertjeik a mieinkhez képest sziruposak és édesek, a legtöbbször kardamommal ízesítik őket. Gyakran készítenek pudingokat, illetve grízből és rizsből tejjel készült édességeket.

Indiai itthon

Ha igazi indiai ételeket készítenél itthon, keresd fel bármelyik bioboltot, ahol megkapod az alapvető fűszereket. Gyakran hipermarketek polcain is találhatsz például garam masalát. Segítségükkel nálunk is kapható alapanyagokból készíthetsz indiai fogásokat. Még több különlegességet találsz a Szép Kis Indiai nevű, kifejezetten indiai jellegű ételekre és dísztárgyakra, illetve az országgal kapcsolatos minden más dologra szakosodott boltban.


Forrás: Ács Borbála - Ötvenentúl.hu

Nincsenek megjegyzések: