2016. december 31., szombat

Wunderlich József vehette át a Ruttkai Éva-emlékgyűrűt
A Földrengésben Londonban előadása után Eszenyi Enikő nagy szeretettel emlékezett a Vígszínház legendás színésznőjére, Ruttkai Évára, aki most lenne 89 éves. A Vígszínház társulatának titkos szavazása alapján idén Wunderlich József kapta a Ruttkai Éva-emlékgyűrűt.
A csodálatos színésznő emlékére alapított díjat minden évben, születésnapja alkalmából, december utolsó hetében adja át lánya, Gábor Júlia annak a színművésznek, aki abban az évben a társulat szerint a legkiemelkedőbb művészi teljesítményt nyújtotta.
Idén Wunderlich József a Földrengés Londonban, a Bűn és bűnhődés és A Pál utcai fiúk című előadásokban nyújtott alakítását ismerte el ezzel a díjjal a Vígszínház társulata.
Wunderlich József Színház- és Filmművészeti Egyetemen végzett 2013-ban Novák Eszter és Selmeczi György osztályában. Korábban a Budapesti Bartók Béla Zeneművészeti Gimnáziumba járt hegedű főtanszakra. Az egyetem elvégzése után a Pécsi Nemzeti Színház tagja lett, majd 2015-től csatlakozott a Vígszínház társulatához. A muzikális fiatal színész két zenés főszerepben kezdett, 2015 tavaszán lépett először a Víg színpadára A padlás Rádiósaként, a Pesti Színházban első szerepe a Jó estét nyár, jó estét szerelem sötét ruhás férfija volt. Az Óz, a csodák csodája Bádogembereként a gyerekeket bűvöli el, a felnőtt közönségnek a Földrengés Londonban Stevejeként és a Bűn és bűnhődés Razumihinjeként nyújt felejthetetlen alakítást. A Vígszínház legújabb bemutatójában, A Pál utcai fiúk című zenés játékban különleges érzékenységgel formálja meg Molnár Ferenc legendás hősét, Bokát. Wunderlich Józsefet 2016 őszén Junior Prima Díjjal tűntették ki.
A Ruttkai Éva-emlékgyűrűt a színésznő lánya, Gábor Júlia 1986-ban alapította édesanyja, a Kossuth-díjas színésznő, a Vígszínház vezető művésze emlékére.  A Ruttkai Éva-emlékgyűrűt, 1987 óta általában Ruttkai Éva születésnapjának előestéjén adják át annak a művésznek, aki a Vígszínházban az adott évben kiemelkedő művészi teljesítményt nyújtott. 
A színésznő aláírásával díszített Ruttkai Éva-emlékgyűrűvel elsőként - 1987-ben - Tordy Gézát jutalmazta a társulat. További kitüntetettek: Eszenyi Enikő, Darvas Iván, Pap Vera, Gálffi László, Kaszás Attila, Lukács Sándor, Tábori Nóra, Jánoskúti Márta, Kútvölgyi Erzsébet, Igó Éva, Börcsök Enikő, Alföldi Róbert, Hajdu István, Csőre Gábor, Harkányi Endre, Rajhona Ádám, Danis Lídia, Epres Attila, Reviczky Gábor, Hegyi Barbara, Venczel Vera, Bata Éva, Fesztbaum Béla, Csőre Gábor, a tavalyi évadban Péter Kata, idén pedig Wunderlich József vehette át az elismerést.
A Ruttkai Éva-emlékgyűrűt a Vígszínház bármely művésze megkaphatja, akár többször is, az adott naptári év során nyújtott kiemelkedő művészi teljesítményéért.


Forrás: EuroAstra
 

Nincsenek megjegyzések: