2016. december 1., csütörtök

Elkészültek a győri Diótörő jelmeztervei




Több ezer méternyi textil és díszítő szalag felhasználásával összesen több mint kétszáz jelmezt kell legyártania hat varrodának, hogy idén karácsonykor a Győri Balett művészei életre tudják kelteni ifj. Harangozó Gyula koreográfiáját.

A Diótörő az Arénákban produkció helyszínei az Audi Aréna Győr, a Debreceni Főnix Csarnok és a Veszprém aréna. A helyszíneknek megfelelően az előadás látványos díszletekkel készül, mivel az alkotóknak olyan képi világot kell az arénák színpadjaira varázsolniuk, amelynek megtekintése nagyobb távolságból is varázslatos élményt jelent.

A produkció jelmezterveit az egyik legismertebb kortárs jelmeztervező, Velich Rita készíti, akinek a nevéhez fűződik többek között a Káel Csaba által rendezett Bánk Bán operafilm kosztümjeinek megtervezése. Velich Ritának nem ez az első munkája ifj. Harangozó Gyulával, a diótörő rendezőjével, a két szakember korábban többek között a Hófehérke és a hét törpe balett változatán dolgozott együtt.

A Diótörő az Arénákban egy több mint kétszáz jelmezes darab. Rengeteg szabász, emellett varrónők, kalaposok, cipészek és textilfestők, hat varroda, egy ötvös és egy virágkészítő dolgozik együtt a kosztümökön. Minden egyes darab kézzel készül. Úgy kell illeszkedniük a táncosok testére, hogy szinte a második bőrük legyen, ami nem akadályozza őket a szabad mozgásban. Az egyik legnehezebb feladat az Egérkirály és az Egerek különlegesen életszerű, és kicsit félelmetes figuráinak megtervezése és megvalósítása volt, amelyeket Haraszti Janka csodálatos maszkjai tesznek majd teljessé - emeli ki Velich Rita jelmeztervező.

A jelmeztervek közül most egy tucatnyit ismerhetünk meg, közöttük a kortárs értelmezésnek megfelelően a darabban megjelenő Barbit, Robotot és Pókembert. A többit - közöttük a főszereplő Klára ruhájának terveivel - azonban csak az előadáson láthatjuk majd.

http://www.diotoroazarenakban.hu/  


Nincsenek megjegyzések: