2016. december 15., csütörtök

Harry Pottert és Nick Cave-et is lekörözte a BFZ




David Bowie, Harry Potter és Beyonce mellett Fischer Iván és a Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ) egyik koncertje is felkerült a Telegraph 2016-os toplistájára.

Fischer Iván és Leonidas Kavakos
A lap kritikusai az év 30 legemlékezetesebb művészi produkcióját gyűjtötték össze.
A BFZ az elmúlt héten Európa patinás koncerttermeiben is kirobbanó sikert aratott. Még a bécsi Musikverein és a frankfurti Alte Oper sokszor kimért és kritikus közönsége is állva tapsolta meg a zenekart és a koncertek szólistáját, Leonidas Kavakost.

„Misztikus és meghitt" Mozart Requiem előadásával került fel Fischer Iván és a Budapesti Fesztiválzenekar arra a 30-as toplistára, amelyet a The Daily Telegraph kritikusai állítottak össze a 2016-os év legemlékezetesebb művészi produkcióiról. A BFZ a londoni BBC Promson aratott „diadalával" a 18. helyre került, megelőzve többek között egy Nick Cave-lemezt és a Harry Potter egyik színházi adaptációját is.
(A teljes lista: http://digitaledition.telegraph.co.uk/editions/edition_rNZJ1_2016-12-10/data/250119/index.html?share=1&WT.mc_id=tmgapp_inar_share&utm_source=tmgapp&utm_medium=inar&utm_content=share&utm_campaign=tmgapp_inar_share&Expires=1483747200&Signature=i2Q3-tgBzXbwWcoLKuXJ-IgA14tNi2EW8y6PueeerKDtGq0Do11S9065VmjGfJDKTOx9FZquGNkxSUlJSumGzRpdQ7HkbLNNbbgYUDIaYVWPCTENflFYDIsg5DafLm5XAGKkNKPq02led4mQMmXbRqnuE76WD-tauhCGlLF8NCSC0aZy3EJuFoN2W7XYa9eEeMg7~SLSeWUEL~NSg9fEmmsA6612G7RnIq~5wyFwig7P-a4b4mj-tvp~n6N3CijD~VD9ucP0IecjdAzl1oBYKBqSpaEEX1neLxlLJJAHaeAiK40O7FftEkg6VESm6QejQlbqkKKzXttvQwy1jBHaCw__&Key-Pair-Id=APKAJLCEPDGCTPVKXNOA)

Miután a Fesztiválzenekar a hatszoros Grammy-díjas Daniel Barenboimmal közös koncertjén színültig megtöltötte a 2700 fős Dohány utcai Zsinagógát és négy teltházas koncertet adott a Zeneakadémián Leonidas Kavakosszal, európai koncertturnéra indult Frankfurtba, Bécsbe, Antwerpenbe és Zágrábba.
A BFZ zsinagógakoncertjéről a The Guardian is beszámolt, és a világ legsokoldalúbb zenekarának nevezte az „egyedi és figyelemreméltó" Fesztiválzenekart.

A turné németországi állomásán, Frankfurtban állva ünnepelték őket, ahogy a mindig kritikus bécsi Musikverein közönségét is elvarázsolta a BFZ. „Amikor a budapesti zenészek a koncert végén kórussá rendeződve, mennyei lágysággal ráadásként előadták Franz Schubert „Angyalok kórusa" című művét, a közönség felállva ünnepelt" - írta a Musik Heute, ahogy a Frankfurter Rundschau is „elbűvölő", „magával ragadó" élményről számolt be.

Az antwerpeni koncert kritikusa „zenei messiásként" utalt Fischer Iván karmesterre, a zágrábi koncertteremben pedig így írtak a BFZ fellépéséről: "A Budapesti Fesztiválzenekar vendégszereplése Fischer Iván vezetésével, minden zeneszerető város számára a tökéletes zene ünnepe, így Zágrábnak, valamint zenei szentélyének, a Lisinskinek is."

A Budapesti Fesztiválzenekar legközelebb 2017 februárjában indul turnézni az USA-ba. Januárban Budapesten négy koncertsorozattal készülnek a Müpában Paavo Järvivel és Truls  Mørkkel, a zenekar próbatermében a Vissza a természethez sorozat első koncertjével, január 22-én a Müpával közös szervezésű Brahms-maratonnal, január utolsó napjaiban pedig újra a Müpában Fischer Ivánnal és Richard Goode-dal.

www.bfz.hu


Forrás: EuroAstra
 

Nincsenek megjegyzések: