2016. december 6., kedd

Sörgyári capriccio december 10-től a József Attila Színházban
Új bemutatójára készül a József Attila Színház. Bohumil Hrabal klasszikusa, a Sörgyári capriccio december 10-től nagyszerű szereposztásban, Hargitai Iván rendezésében, élő kocsmazenével látható.

A Sörgyári capriccio rendezésére Nemcsák Károly kérte fel Hargitai Ivánt, aki néhány éve vidéken már dolgozott a darabbal. Mint mondta, véleménye szerint az eredeti regény sokkal inkább foglalkoztatja, mint az 1982-es nagysikerű film, ezért a könyvet veszi alapul munkája során, igyekezve megjeleníteni minden fontos, apró részletet, történést.

Bohumil Hrabal nevelőapja sörgyári könyvelő volt, s az íróban mély nyomokat hagytak a sörgyárban szerzett gyermekkori élmények, a kisvárosi hangulat. A sörgyári munkásoktól, kocsisoktól hallott sztorikat tovább gondolta, kiegészítette, kiszínezte őket; innen inspirálódott, ezeket használta később az íráshoz is.

Francin, a kisvárosi sörfőzde gondnoka csendes, visszahúzódó, szinte aszkéta életmódot folytat, míg felesége, a bájos és mindenki által szeretett Maryska szereti a társaságot, a sertéshúst és a sört. A sörfőzde igazgatósága szigorú ellenőrzést ír elő, így Francin kénytelen mindenről jelentést írni. A helyzet csak tovább nehezedik, mikor megérkezik nagybátyja, a kissé zajos és nagyvilági életet élő Pepin. A rendkívül álmos, ám annál vidámabb kisvárosban a változás lassanként kiterjed mindenre. Francin rádiót vesz, s ez a nagyszerű találmány végképp bebizonyítja az embereknek: eljött a "lerövidítések" korszaka, minden közelebb került, csökkennek a távolságok. A cég gépkocsit vásárol a lovak helyett, Pepin lefűrészeli az asztal lábait, Maryska pedig rövidre vágatja combig érő haját...

A most színpadra állított történet tulajdonképpen a városka fodrászüzletében játszódik: ez a központi találkozóhely, itt történik minden fontos esemény.

„Az általunk bemutatandó darab stílusát nagyon jól kifejezi a capriccio, ami szeszélyes, csapongó, szabad formájú darabra utal. A műben benne van az Osztrák-Magyar Monarchia utóérzete. Túl vagyunk az I. világháborún, de csakúgy, mint Magyarországon, Csehországban is megmarad a korábbi nosztalgikus hangulat. A XX. század végérvényes betörésének, a felgyorsulásnak fontos mérföldköve a történet" - meséli a próbafolyamat során a darab rendezője, Hargitai Iván.

Bohumil Hrabal örököseinek engedélyét a Hofra Kft. közvetítette (www.hofra.hu).
Jegyvásárlás: https://jozsefattilaszinhaz.jegy.hu/program/sorgyari-capriccio-67985/328113

Bohumil Hrabal: Sörgyári capriccio - vígjáték
Maryska: Fekete Réka Thália
Francin, a férje, a sörgyár gondnoka: Zöld Csaba
Pepin, a nagybátyja, cipész: Ujréti László
Gruntorád doktor, a sörgyári igazgatótanács elnöke: Gazdag Tibor
Boda Červinka, mesterfodrász: Fila Balázs
Bernádek, kovácsmester: Ömböli Pál
De Giorgi, az önkéntes tűzoltók parancsnoka: Chajnóczki Balázs
Svoboda, pincér: Vaszkó Bence
Zenészek: Grósz Zsuzsanna, Mike Krisztián, Sánta Martin
Szereplők: a Nemes Nagy Ágnes Színészképzés hallgatói
Díszlet: Horesnyi Balázs, Jelmez: Kárpáti Enikő
Dramaturg: Németh Dóra, Koreográfus: Gyöngy Zsuzsa
RENDEZŐ: Hargitai Iván

Bemutató: 2016. december 10. (szombat), 19.00

http://www.jozsefattilaszinhaz.hu
 

Nincsenek megjegyzések: