2016. december 14., szerda

70 éves a forint vándorkiállítás
A 70 éves a forint vándorkiállítás harmadik állomása nyílt meg december 13-án Egerben, az Eszterházy Károly Egyetemen. A jubileumi Forint Emlékév alkalmából megrendezésre kerülő tárlatot ünnepélyes keretek között nyitották meg. A tárlaton a magyar pénzek története mellett az egri Dobó István Vármúzeum gyűjteményéből származó városi szükségpénzekkel is megismerkedhetnek a látogatók. A 70 éves a forint vándorkiállítás harmadik állomása nyílt meg december 13-án Egerben, az Eszterházy Károly Egyetemen. A jubileumi Forint Emlékév alkalmából megrendezésre kerülő tárlatot ünnepélyes keretek között nyitották meg. A tárlaton a magyar pénzek története mellett az egri Dobó István Vármúzeum gyűjteményéből származó városi szükségpénzekkel is megismerkedhetnek a látogatók.
A 70 éves a forint vándorkiállítás harmadik állomása nyílt meg december 13-án, az Eszterházy Károly Egyetemen, Egerben. A jubileumi Forint Emlékév alkalmából megrendezésre kerülő tárlatot ünnepélyes keretek között dr. Dubéczi Zoltán, az MNB oktatási igazgatója nyitotta meg.
A 70 éves a forint kiállítás 2016. augusztus 1-jén nyílt meg a nagyközönség számára a Budapesti Corvinus Egyetemen. A nagy sikerre való tekintettel a tárlatot 2017. júniusig országszerte még öt városban bemutatják, a kiállítás második állomása Miskolc volt, a Miskolci Egyetem, a harmadik állomása pedig Eger, az Eszterházy Károly Egyetem, ahol az Egyetem Főépületében 2016. december 13-21. és 2017. január 2-29. között tekinthető meg a kiállítás. A Budapesten rendezett és a Miskolcon a DIPA Diósgyőri Papírgyár Zrt. jóvoltából a papírpénzek alapanyagainak gyártási technológiájával, fázistermékeivel kiegészült tárlat Egerben helyi vonatkozásokkal is bővült, így a látogatók az egri Dobó István Vármúzeum gyűjteményéből ritka városi szükségpénzekkel is megismerkedhetnek. Az 1848-ban és 1860-ban kibocsátott pénzhelyettesítők érdekes epizódokat elevenítenek meg Eger történetéből, jól mutatva milyen értékes forrásai, relikviái a pénzek a hétköznapi életnek.
A rendezvény az MNB és az Eszterházy Károly Egyetem együttműködésének eredményeképpen valósul meg. Az MNB új Kiválósági ösztöndíjával is támogatja az Eszterházy Károly Egyetemen folyó közgazdászképzést, a 2016/2017. tanévben az Egyetem 2 gazdálkodási és menedzsment alapképzési szakos nappali munkarendű hallgatója részesül havi 30.000 Ft összegű ösztöndíjban. 


Forrás: EuroAstra
 

Nincsenek megjegyzések: