2016. december 29., csütörtök

Fonó év vége: „Ami belefér!”
Ünnepi programok a Fonóban a Fonó Folk Szilveszterig. A két ünnep között bármelyik nap látogatunk is el a Sztregova utcai zeneházba, remek koncerteket hallgathatunk; egy este akár többet is. A Fonó év végi sorozata a népzene a jazz és a világzene legjavából válogat.Kollár-Klemencz László klasszikus kamarazenéből és népzenei hagyományokból is táplálkozó új szólóanyagát mutatta be Rengeteg címmel december 27-én, másnap két remek, a cigányzenei hagyományokból indult formáció adott egymásnak találkozót a házban: az East Gipsy Band és az idén Gramofon díjjal elismert Oláh Gipsy Beats.

Fergeteges koncertet ígér az Első Pesti Rackák; Ferenczi György és rackái év végi mulatságában nem fogunk csalódni; ahogy a velük egy este színpadra álló Csángállóban sem. Az év utolsó előtti napja mindig a jazzé a házban: a Dresch Quartet, Tóth Viktor és a Santa Diver lép fel. Végül a sorozat a város legnagyobb táncházával zárul: a Fonó Folk Szilveszteren a Buda Folk Band, Tintér Gabriella, Magyarpalatkai Banda és a Csángálló játszik.

December 29. 20:00
Első Pesti Rackák, Csángálló; előzenekar: MásKÉP
Ferenczi György és rackái zenéjében a magyar kultúra, és a rock'n'roll forradalom szeretete párosul, így fér össze a kalotaszegi hajnali Petőfi és Gérecz verseivel, illetve Hendrix zenéjével. Év végi mulatság a Rackákkal! A Csángálló zenekar zenei anyanyelve a gyimesi és moldvai csángók népzenéje, eredetiek, dinamikus játékuk rengeteg improvizációval párosul.

December 30. 20:00
Jazz előszilveszter: Dresch Quartet, Tóth Viktor, Santa Diver
A Fonóban az év utolsó előtti napja mindig a jazzé. "Dresch Mihály egyértelműen külön kategória a zenében - és direkt nem zárom műfajokba, mert ha jazz-, folk-, vagy improvizációs muzsikusként jelölném meg, máris elvennék belőle valamiket." (Rácz Mihály) Tóth Viktor az örök mérték örökös keresője, miközben lassan maga is affélévé válik - a honi dzsesszélet megkerülhetetlen etalonjává, főként szabadon szárnyaló saját szerzeményeket, ritkábban dzsessz-sztenderdeket fúj. A Santa Diver napjaink egyik legígéretesebb budapesti zenei formációja: technoid zenei felfogása és lüktetése a különböző népzenékből és a jazzből hozott dallamvilággal párosul. 

December 31. 20:00
Fonó Folk Szilveszter:
Buda Folk Band, Tintér Gabriella, Magyarpalatkai Banda, Csángálló
A város legjobb mulatsága, egyetlen igazi szilveszteri táncháza! Világraszóló búcsú az óévtől a Buda Folk Banddel, Tintér Gabriellával, a Magyarpalatkai Bandával, és a Csángállóval. Falusi mulatság a városban, ameddig bírjuk!

Fonó Budai Zeneház
Budapest, Sztregova utca 3.

www.fono.hu
www.facebook.com/fonobudaizenehaz


Forrás: EuroAstra

Nincsenek megjegyzések: