2015. december 25., péntek

Ghymes: Nagykarácsony




A Kossuth-díjas Ghymes együttes december 26-án tartja Nagykarácsony című koncertjét a Papp László Sportarénában. A karácsony, mint a keresztény kultúra legnagyobb ünnepe ebben a stílusban, ebben a minőségben és ilyen méretekben napjainkban nem került színpadi feldolgozásra, felmutatásra. Ezért mindenképpen hiánypótló szerepe is van.

Sok gyerek és felnőtt együtt látja, hogy a karácsony nem csak - „a télapó kalandjai a bevásárlóközpontban", hanem főleg valami egészen más.

A Ghymes zenekar pályafutása szinte példa nélküli és páratlan sikertörténet: működésük alatt eddig 18 önálló albumot jelentettek meg, ezek közül 10 platina és 5 aranylemezzé vált.
A Ghymes együttes 1983-ban alakult Nyitrán, olyan zenészekből, akik előtte rockot, komolyzenét, régizenét játszottak. Az eltelt évek számukra a tisztítótüzet jelentették. Lassan a népzenei elemek alkotói elképzeléseikhez simultak és megszületett a „Ghymes-zene".
A „Ghymes zene" magyar, valamint közép- és kelet-európai népzenei gyökereken táplálkozik. Arc poeticája a muzsika egyetemessége. Zenéjük azt keresi, hogy miben hasonlítanak az emberek egymáshoz s nem azt, hogy miben különböznek. Ezt a hasonlóságot mindig meg is találták, valahányszor megszólaltak.

A Ghymes dalaira a már jól ismert, sajátos stílus a jellemző, melynek meghatározója Szarka Tamás zenéje és irodalmi értékű szövegvilága. Ezt egészíti ki Szarka Gyula népzenei alapú szerzői zenéje. A Ghymes zene hat az értelemre, az érzelmekre és az érzékekre. A zene mélyről jön és erőt ad.  A zenekar vallja, hogy az abban a pillanatban megszólaló élő muzsika energiája, varázsa a feltétele és záloga sikereinek.

A Ghymes Együttes a koncert bevételének egy részét a Rum-Kastély Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény, Óvoda, Általános Iskola, Speciális Szakiskola, Kollégium és Gyermekotthon javára ajánlják fel.

2015. december 26. 20.00
GHYMES: NAGYKARÁCSONY
jótékonysági koncert
Budapest Papp László Sportaréna

http://www.ghymes.hu

Lantai József - EuroAstra

Nincsenek megjegyzések: