2015. december 11., péntek

1946. december 11-én alakult meg az UNICEF





Az UNICEF 1965-ben Nobel-békedíjat kapott a gyerekek érdekében végzett tevékenységéért.

 



Az UNICEF az ENSZ egyetlen szervezete, amely kizárólag a gyermekekkel foglalkozik, a gyermekek védelméért, fejlődéséért munkálkodik, a Gyermekek jogairól szóló ENSZ egyezmény keretei között.

Az 1990-es években a fegyveres konfliktusok és belviszályok mintegy egymillió gyermeket tettek árvává, vagy választottak el szüleiktől. További 12 millió gyermek vált hajléktalanná, és 10 millió súlyosan megsérült.

Az UNICEF a konfliktusokban érintett gyermekeknek és asszonyoknak szervezi az egészségügyi, élelmezési és oktatási szolgáltatásokat.

Külön figyelmet fordít a gyermekekre, akik fegyveres összeütközésbe kerültek polgári lakosként, de harcosként is. Napjainkban 300 ezernél több 18 év alatti fiatalt soroztak be, akik 36 fegyveres összeütközésben harcolnak a világ minden résén. (…)

Az UNICEF régóta fellép a segélyek biztonságos eljuttatása érdekében is. Egyre aktívabban vesz részt a családjuktól elválasztott, kíséret nélküli gyerekek számára szervezett programokban és a taposóaknák elleni küzdelemben. Az UNICEF 1965-ben Nobel-békedíjat kapott.

(forrás: Nemzetközi szervezetek és intézmények. Aula, 2001. 327.o.)



Jelenleg a segélyszervezet a világ 191 országában nyújt segítséget a programjain keresztül. 8 nagyobb, regionális kirendeltséggel rendelkezik, központja New Yorkban található. A világ minden részén szívesen fogadják az új tagokat, az adományokat, és bármilyen segítséget. Ez különösen fontos, hisz kizárólag ezen felajánlásokból tartja fenn magát.

AZ UNICEF-nek, akárcsak sok más nemzetközi, segélyező szervezetnek, jószolgálati nagykövetei is vannak. Ők leginkább azzal tudják támogatni az ilyen szervezeteket, hogy tagságukat, segítő szándékukat kinyilvánítják, rajongók tízezreit érve el. Ilyen támogató többek között Liam Neeson, David Beckham, Jackie Chan, Shakira, Sir Roger Moore vagy a magyar nagykövetek: Halász Judit, Presser Gábor, Kovács Ágnes és a Nemzeti Filharmonikus Zenekar.


Nincsenek megjegyzések: