2015. november 28., szombat

Végvári fény-advent Eger szívében




Az elmúlt napokban sok szorgos kéz hatalmas munkát végzett Egerben. A történelmi belvárosban és más városrészekben is folyamatos díszítés, készülődés jelezte, hogy közeleg az első adventi gyertyagyújtás. A Dobó téri ünnepi fenyő mellett a Nemzedékek terén, a Kölcsey téren, a Kovács Jakab utcában, a Farkasvölgyi óvodánál, valamint a Várállomásnál is állítottak fát a Városgondozás Eger Kft. munkatársai. November 29-én, vasárnap 16.30-kor fénybe borul, ünnepi díszbe öltözik Eger. Ennek kapcsán új, az eddiginél is szebb ünnepi fény-köntöst kap a Városháza: a homlokzat két pillérén 8 méter
hosszúságú, az erkély fölötti részen pedig 5 méteres fényfüggöny díszíti a megújult, szép homlokzatot. A városi díszvilágítás idén is bővül: Lajosváros irányába, a Mátyás király úttól egészen a vasútállomásig összesen 36, oszlopra helyezett díszítő elem emeli majd az ünnep fényét, a Kossuth Lajos utca mindig lenyűgöző világítását pedig idén már csaknem 6 km fényfüzér biztosítja.
 
VÉGVÁRI FÉNY-ADVENT

Az idei év teljesen új eleme a szeptemberben felavatott Végvári vitézek terének díszítése, melyet a Gerl utcai hídnál található támfalszakaszon egy új fényfüggönnyel, valamint különleges fényfestésekkel teszünk egyedi hangulatúvá. A Végvári Fény-Advent keretében a fényfestés november 29-e és december 22-e között, összesen 15 adventi estén gyönyörködteti majd a járókelőket, mindegyik napon 16.00-tól 20.00 óráig. A fényfestés napjai: november 29; december 3-6; december 10-13 és december 17-22.
A Végvári Fény-Adventhez pályázat is csatlakozott: az Egri Kulturális Művészeti Központ és az Egri Újságíró Egylet folyamatosan várja a fiatal alkotók fény-kompozícióit.
A kiírók - mindenki számára nyitott pályázattal - fényfestő versenyt hirdettek: a Végvári vitézek terének támfal részére kell kompozíciót készíteni. A nyertes munkákat megvásárolják, s Advent utolsó vasárnapján a legjobbnak talált művek díszítik majd Eger legújabb, impozáns terét.
Pályázni e-mailben lehet a fenyadvent@gmail.com címre küldött munkákkal, egészen december 10-ig. Egy pályázó legfeljebb 3 alkotást adhat be, akár folyamatos módon is, nem szükséges egyszerre beadni a képeket. A bemutatás időpontjáról a facebook.com/fenyadvent címen tájékozódhatnak az érdeklődők és a zsűri döntését is ezen az oldalon teszik közzé, míg a közönségdíjat a legtöbb lájkot gyűjtő mű kapja.
MÉZESKALÁCS HÁZAK ÉS TEMPLOMOK A VÁROSHÁZÁN
Az Egri Kulturális és Művészeti Központ (EKMK) „Mézeskalács meseváros" felépítéséhez hirdetett pályázatot egyéni alkotók, családok, baráti közösségek számára, és fontos kritérium volt, hogy a pályaművek valóban ehetőek legyenek. A beadott munkákat az EKMK munkatársai ízlésesen elrendezték egy terepasztalon. A remek adventi hangulatot és illatot árasztó mesevárost november 29-én, vasárnap 15.00 órakor avatják fel a Városháza aulájában. A mesevárost alkotó művekre szavazhat a közönség, a díjátadás Aranyvasárnap, azaz december 20-án lesz a kiállítás helyszínén.
 

Nincsenek megjegyzések: