2015. november 30., hétfő

Advent, télapó, karácsony, szilveszter…




Elérkeztünk a 2015-ös év utolsó, egész hónapot összefogó ajánlójához. A vásárlási lehetőségeken kívül találunk ünnepre hangoló zenés programokat, kiállításokat, téli túrákat is.
 

Adventi Vásár, december 23.-ig, Siófok, www.kulturkozpont-siofok.hu, A Siófok főterén kialakított hangulatos adventi vásárban kézművesek és kereskedők várják a szeretteik számára ajándékokat keresőket, a vendéglátók pedig finomabbnál finomabb ételekkel és italokkal kínálják a vendégeket. A gyermekeket a felállított Betlehem mellett, egy-egy hétvégén kézműves foglalkozás és mézeskalácssütés várja, a színpadon a városi oktatási intézmények gyermekcsoportjai, diákjai segítenek feleleveníteni a karácsonyi ünnepkör hagyományait, és koncertek, zenés műsorok fogadják a közönséget.

Keszthelyi Advent és Karácsony, december 31.-ig, www.keszthely.hu, A belváros díszkivilágítása, a sétáló utcában felállított városi betlehem, és az adventi vásározók mellett templomi koncertekkel, játszóházakkal, ünnepi gyertyagyújtással, jótékonysági koncertekkel és az ünnepkörhöz kapcsolódó színházi és ismeretterjesztő előadásokkal várják nem csak a helyi lakosságot, hanem a városba érkező vendégeket egyaránt. Az adventi gyertyagyújtások alkalmával magas rangú egyházi személyiségek osztják meg gondolataikat az érdeklődőkkel és helyi művészeti csoportok bemutatói színesítik az ünnepi alkalmakat. A programok többsége a templomokban, a Balaton Színházban, a Művelődési Központban és a sétálóutcában kerül megrendezésre és díjmentesen látogatható.

A modern magyar festészet remekei, 2016. január 3.-ig, Balatonfüred, Vaszary Villa, www.furedkult.hu. Kovalovszky Márta A modern magyar festészet remekei című könyvét a Corvina Kiadó 2005-ben jelentette meg. A kiállításon bemutatandó válogatás ennek a könyvnek a koncepcióján alapszik. A látogatók az elmúlt évszázad magyar festészete egy-egy korszakának jellemző mestereivel találkozhatnak. A festményeken kívül reprodukciók is szerepelnek a kiállításon, így szinte az évszázad összes fő áramlatát bemutatja a tárlat. A kiállítás kurátora: Kovalovszky Márta Széchenyi-díjas művészettörténész. A kiállítást megnyitja: Radnóti Sándor esztéta.
A kiállításon szereplő művészek: Kőrősfői Kriesch Aladár, Ferenczy Károly, Vaszary János, Czóbel Béla, Berény Róbert, Csók István, Csontváry Kosztka Tivadar, Gulácsy Lajos,Tihanyi Lajos, Uitz Béla, Rippl-Rónai József, Mednyánszky László, Kassák Lajos, Patkó Károly, Bernáth Aurél, Aba-Novák Vilmos, Derkovits Gyula, Egry József, Ámos Imre, Vajda Lajos, Martyn Ferenc, Korniss Dezső, Veszelszky Béla, Csernus Tibor, Kondor Béla, Keserü Ilona, Ország Lili, Konok Tamás, Altorjai Sándor, Hencze Tamás, Nádler István, Erdély Miklós, Fehér László, El Kazovszkij, Halász Károly, Mulasics László, Vojnich Erzsébet, Ujházi Péte, Kőnig Frigyes, Pinczehelyi Sándor, Bak Imre, Köves Év, Radák Eszter.

Balatongyöröki Adventi Forgatag, Kocsonyamustra, december 4-6., www.balatongyorok.hu. A Közösségi Ház kertjében rendezett karácsonyi vásáron mindenki beszerezheti a fára és a fa alá való díszeket, ajándékokat. A kézművesek portékái mellett megkóstolhatja a helyi német közösség hagyományos ételeit, pl. a thüringiai kolbászokat, valamint a helyben sütött langallót. Szombaton Jazzmikulás játszik, és Szent Miklós is tiszteletét teszi. Vasárnap a Kocsonyamustra keretében kreatív és hagyományos kocsonyák versenyét szervezzük meg.

Pálosok nyomában, december 5., Salföld, www.bfnp.hu, A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság szeretettel várja az érdeklődőket egy kellemes téli sétára. A túrát vezető természetvédelmi őr szakvezetést tart Salföld falu - Salföld kőtenger - Pálos kolostorrom útvonalon, majd a csoport a Csönge-hegyen keresztül sétál vissza a majorhoz. A túrára előzetes jelentkezés szükséges és 10 fő jelentkezése esetén indul. Szükséges felszerelés: az időjárásnak megfelelő ruházat, kényelmes túracipő. A túrán mindenki saját felelősségére vehet részt. Időpont: 2015. december 05. 10 óra Szombat. Helyszín: Salföld Major EOV koordináta 535,756  166,876 Részvételi díj: Felnőtt 850 Ft/fő Gyerek 400 Ft/fő

Ünnepváró játszóház - Bagoly éve a Levendula Házban, december 5.,Tihany, www.levendulahaz.eu; www.bfnp.hu, Az év során meghirdetésre kerülő kézműves foglakozásokat a védett éjszakai ragadozó madarak, a baglyok ihlették így a karácsonyváró foglakozáson is baglyos karácsonyfadíszeket készíthetnek a látogatók. A foglalkozáson a látogatók részére a részvétel ingyenes. A belépőjegy megváltásával vendége a háznak egy csésze teára, aki magával hozza bögréjét. Helyszín: Levendula Ház Látogatóközpont, Tihany Major u. 67. GPS: 46.908901,17.888293 Időpont: 10.00 - 15.00 óráig           

Adventi játszóház, december 6., Balatonmagyaród - Kápolnapuszta, www.bfnp.hu, A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság szeretettel várja kézműves foglalkozásra az érdeklődőket Kápolnapusztára a Bivalyrezervátumba.Időpont: 10:00 - 16:00 óra GPS: 46°34,852'; 17°12,026'

X. Adventi Gesztenyesütés és Karácsonyi Vásár, december 12-13., Gyenesdiás, www.gyenesdias.info.hu, Advent alkalmából színes programokkal (adventi gyertyagyújtás, betlehemesek előadása, mézeskalács házikók versenye, halászlékóstolás) jó hangulattal, sült gesztenyével, tombolával és forralt borral várja Önt és kedves családját a Gyenesdiási Turisztikai Egyesület a Községháza előtti téren. A kétnapos programot karácsonyi kézműves vásár kíséri.

Mindenki Karácsonya, december 18., Balatonkenese, www.hellobalaton.eu, A szabadtéri karácsonyi vásár mindenkit ínycsiklandó finomságokkal vár, a kicsiktől a nagyokig. Ünnepi hangulat és édes illatok lengik be a Városháza előtt felállított Betlehemet és környékét, ahol nehéz a választás a bejgli, a kalács, a sült alma vagy a forralt bor között. Az utolsó karácsonyi ajándékok megvásárlására is lehetőség nyílik mire megkezdődik az ünnepi színpadi produkció. A gyerekek Betlehemezése minden évben a nézők kedvence.

ADVENTI NAPOK 2015 - ÓCSA, December 17 - 20.,  www.egressyszk.hu, Az Egressy Gábor Szabadidőközpont eben az évben is megrendezi Adventi Napok programsorozatát. Hangulatos vásárral, karácsonyi körhintával, koncertekkel, gyermek programokkal és ünnepi meglepetéssel várják a szervezők az érdeklődőket. A rendezvény ingyenes. Helyszín: Egressy Gábor Szabadidőközpont, 2364 Ócsa, Bajcsy - Zs. u. 46-48.

Advent a Várkert Bazárban, december 20.-ig, www.varkertbazar.hu, A karácsonyi hangulat jegyében számos kulturális programmal találkozhatnak az adventi időszakban a Várkert Bazárba látogatók. Megismerkedhetnek a jégszobrászat rejtelmeivel, lesz kézműves foglalkozás a gyerekek számára, és egy egyedi tervezésű és méretű adventi koszorú és kalendárium fokozza majd az ünnepi hangulatot. Fellép többek között a Nemzeti Táncszínház, koncertet adnak a Virtuózok, Sárik Péter, Szalonna és Bandája, a Budapest Bár és még sokan mások.
"Zene-Bor" - a 100 Tagú Cigányzenekar Ünnepi Koncertje, december 30., Budapest Kongresszusi Központ, www.argosart.hu, Minden évben a Zene-Bor ünnepén december 30-án a Budapest Kongresszusi Központban nagyszabású klasszikus gálakoncertet ad a világon egyedülálló 100 Tagú Cigányzenekar Kétrészes műsoruk repertoárján Strauss, Rossini, Brahms, Bizet, Erkel, Liszt, Berlioz, Hacsaturján, Sarasate és Csajkovszkij közkedvelt dallamai, továbbá olyan népzenei művek szerepelnek, melyeket különleges és egyedi hangszerelésben tolmácsol a zenekar, előadásmódjában csak a „100 Tagúra" jellemző hangzás világgal gazdagítva. Vendégszólistaként ezúttal is - közkívánatra - Kállai Ernő Junior Prima díjas hegedűművészt, napjaink egyik legizgalmasabb, legkarizmatikusabb fiatal művészét köszöntik. A koncertet Lendvay Csócsi József vezetésével az elmaradhatatlan Pacsirta és Radetzky induló zárja. A koncert előtt a közönség néptáncbemutatóval egybekötött borkóstolón ismerkedhet Magyarország borászainak-borpincéinek termékeivel.
A műsor alatt a földszinten ülő vendégek ínycsiklandó vacsora kíséretében, vagy sósfalatok és bor mellett élvezhetik a 100 Tagú mind hangzásban, mind látványban lebilincselő, páratlan előadását.
XV. ADVENTI KASTÉLYNAPOK, december 5-6. és december 12-13., Gödöllői Királyi Kastély, www.kiralyikastely.hu, A gyermekeket különleges tárlatvezetésekkel, előadásokkal és kézműves foglalkoztatóval, a felnőtteket karácsonyi koncertekkel várják a kastélyba.      

 

Kaposvári Advent - Karácsonyi Ünnepi Hetek, december 23.-ig, www.egyud.somogy.hu, A kaposvári karácsonyi ünnepi heteknek Kaposvár főtere, a Kossuth tér ad otthont. A kaposvári ünnepi programok az első adventi gyertya meggyújtásával kezdődnek. A kaposvári székesegyház oldalában felépített, egyedülálló, faragott betlehem a meghittség, a szeretet és a nyugalom szigete a rohanó hétköznapokban. A kaposvári Pajta Színházban betlehemes játékok, karácsonyi koncertek, a város apróságainak ünnepi köszöntői melengetik a nézők szívét-lelkét, míg egyéb testrészük egy pohár meleg itallal lel felüdülést. Kaposvár az advent idején a főtérre várja mindazokat, akik a jókedv és meghittség jegyében kívánják a karácsony szellemét megidézni. A Kossuth téren továbbá kellemes forralt bor és ízletes meleg ételek árusítása történik. Az újévi koncert 2016. január 3-án hangzik el.

Angyalkert Karácsonyi Háztáji és Kézműves Vásár, december 5, Kovácsszénája, www.kovacsszenaja.hu, A vásárra látogatók finomabbnál finomabb háztáji és a szebbnél szebb kézműves termékek közül válogathatnak. A karácsonyi hangulatot pedig a helyben készített forralt bor, mézeskalács, házi lekvár, házi kenyér, valamint a friss sütemény teszi teljessé.

Szekszárdi Karácsonyváró, december 6-20., www.szekszardagora.hu, December elején indul Szekszárdon az immár hagyományos Szekszárdi Karácsonyváró kirakodóvásárral és esténként az advent jegyében megrendezett kulturális műsorokkal. Érdemes egyedi, kézműves ajándékot keresgélni a Garay téren a karácsonyi kirakodóvásárban, ahol forralt bor, mézeskalács illata mellett esténként zenei és irodalmi műsorok szórakoztatnak minket az advent jegyében.

Nemzetközi Betlehemes Találkozó, december 11-13., www.iranydebrecen.hu, A rendezvény elsődleges célkitűzése, hogy a betlehemezés hagyományát életben tartsa, a kulturális identitást erősítse, a közös szellemi haza kincseit, szakrális hagyományait bemutassa, illetve a környező országokban élő magyarság kulturális cseréjét.

Óévbúcsúztató szilveszteri csergetés, Hajdúszoboszló, december 31., www.hajduszoboszlo.hu, A szilveszteri csergetés több évszázados hagyomány. Úgy tudjuk, hogy elődeink 1559. december 31-én kolompszóval és ostorpattogtatással ijesztették el a Szoboszlót fenyegető török hadsereget. Az új attrakciókkal kiegészülve minden év utolsó estéjén csikósok hada űzi el a „gonosz erőket", majd nagyszabású koncertekkel és tűzijátékkal búcsúztatjuk az óévet. 

Advent Győrben- Téli Fesztivál, december 23.-ig, www.gyor.hu, Az adventi időszakra Győr a fények városává változik, a Belváros utcái csodás díszkivilágításba öltöznek advent első hétvégéjén, ami egyben a Téli Fesztivál kezdete is. A régióban egyedülálló látványosság mellett minden évben különleges attrakcióval szolgál a fesztivál a győrieknek és az ide látogató turistáknak.    

XII. Kárpát-medencei Mézfesztivál, Zalaegerszeg, december 5-6., www.zalaegerszegturizmus.hu, A zalaegerszegi Kárpát-medencei Mézfesztivál programsorozata minden percben a méhészet és a méz körül forog. Az idelátogató mézrajongók a következő 'mézes' programok közül válogathatnak kedve szerint: Szakmai előadások, Méz- és méhészeti termékek kóstolója és vására, Mézlovagrendek felvonulása, Mézes sütemények Adventi versenye, Munkabemutatók, méz és méhészeti termékek kóstolója és vására.

Büki Advent, december 20.-ig, www.visitbuk.hu, Immár hagyományszerűen szervez Advent ünnepséghez fűződően programsorozatot a Büki Művelődési és Sportközpont, Könyvtár.
A karácsonyt megelőző ünnepi készülődés és ráhangolódás jegyében november 29-től minden vasárnap 18 órakor fellobban majd az adventi koszorú egyik gyertyalángja a városközpontban is.
Helyszín: Büki Művelődési és Sportközpont, Könyvtár - Atrium, Színházterem


Zalaegerszegi Advent, december 24.-ig, www.zalaegerszegturizmus.hu, Zalaegerszeg karácsonyi hangulatba öltözik, advent hangulata járja át a főutcát, a vendéglátóhelyeket, a belvárost. Kézművesek kínálják áruikat, forralt bor és sült gesztenye illata lengi be a várost, karácsonyi dallamok járják át szívünket.


Tóth Tibor és Németh Krisztina - EuroAstra

Nincsenek megjegyzések: