2015. november 2., hétfő

Masdevalia, az inkák kincse




A Magyar Orchidea  Társaság idén ősszel is elhozza legszebb orchideáit és broméliáit a Vajdahunyadvárba, hogy egy látványos kiállítás keretében bemutassa az érdeklődőknek az őserdők ezen különleges-varázslatos lakóit.  

A Magyar Orchidea Társaság idei őszi kiállítása egy titokzatos és ritka orchidea csoport, a nemes Masdevalliák bemutatására vállalkozik.   A Masdevallia orchideák különleges, ragyogó vörös virágaikkal sokáig voltak királyi ékei az inkák ködvárosát, Machu Pichut körülvevő mezőknek. Az ottlakók isteneiknek udvaroltakezzel a különleges orchideával, templomaikat díszítették vele.  
Ám míg a 18-19. században még tömegével díszítették a magasan fekvő réteket aMasdevalliák - lenyűgöző szépségük nem maradhatott titokban, és az elmúlt évszázadok során a túlzott gyűjtés drámai helyzetbe sodorta ezeket a finom virágokat.  
Ahogy lassan a múlté lett az Inka Birodalom, úgy tűntek ők is el, hogy titokzatos szépségüket, természetes környezetükben, már csak a nedves köderdők eldugott zugaiban lehessenmegcsodálni. A nemesítéseknek, a laboratóriumi szaporításoknak köszönhetően azonban már nem kell háborgatni a Dél-amerikai állományt ahhoz, hogy gyűjtők világszerte magukénaktudhassanak egy-egy Masdevallia tövet.  
Az idei kiállítás látogatóinak tehát különleges, egyedülálló élményben lesz majd részük - ésehhez Peru helyett csak a Városligetig kell majd elmenni, ahol hazai gyűjtőknek köszönhetően megcsodálhatóak lesznek a virágzó Masdevalliák.   A kiállítást - a korábbi évek hagyományához híven - vásár kíséri, ahol a látogatók maguk is szert tehetnek egy-két fenséges növényre illetve szakértő tanácsot kaphatnak tartásukkalkapcsolatban.  
A kiállítás időpontja: 2015. november 6-8.   Nyitva tartás: 10-18 óráig   Helyszín: Magyar Mezőgazdasági Múzeum, Vajdahunyadvár   Jegyek elővételben is kaphatók a Múzeum pénztáránál, illetve a kiállítás ideje alatt.

www.orchideatarsasag.hu   
 

Nincsenek megjegyzések: