2015. szeptember 23., szerda

Ma nyit az OMÉK




Szerdán nyílik az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár, 2-en várja a látogatókat.
azaz az OMÉK. Értékteremtő fesztivál a városlakóknak, fórum az agrárszakmának -így foglalható össze a rendezvény. Minden korábbinál látványosabbnak és színesebbnek ígérkezik a 77. vásár, melyet új koncepcióval tesz élményszerűbbé az eseményt szervező Magyar Turizmus Zrt. A több mint 900 kiállító összesen mintegy 40 000 m
A magyar föld legjava - a rendezvény szlogenjeként 2011-ben megfogalmazott üzenet nem változott: az OMÉK a vidék bemutatkozása a városi, a fővárosi közönség előtt, illetve magas színvonalú szakmai fórum a vállalkozások számára. Ezúttal azonban a magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar sokszínűségén túl a hazai turizmus gazdag kínálatát is megismerheti az ide látogató.

Fesztivál a városlakóknak

Az idei koncepció újdonsága a régiós megjelenés: a Dunát jelképező központi passzázs mentén kapnak helyet Magyarország turisztikai régiói, tájegységei. Az OMÉK öt napja alatt a látogatók szimbolikusan bejárhatják Magyarországot és a határon túli területeket. A tematika szorosan kapcsolódik az Földművelésügyi Minisztérium által indított Helyi termék éve programsorozathoz.
Ebben az évben a minden korábbinál több helyi termelőnek ad majd helyet az OMÉK. A kiállítók közel fele családi vállalkozás, illetve helyi termelő vagy kis- és középvállalkozó. Minden régió standjánál helyi termelők és termékek „piaca" kap helyet, ahol vásárolni is lehet. A stand az adott tájegység színes, kulturális programokkal fűszerezett megjelenítése is lesz. A színpadokon a térség táncai, dalai, jellegzetes népviselete és mesterségei elevenednek meg. A kiállítók maguk is szerveznek programokat, bemutatják, hogyan készítik a saját termékeiket. Lesz például levendulapárna-készítés, réteskészítés, interaktív csokoládékészítés -és bemutató is. Az érdeklődők a régióban elérhető programokról is tájékozódhatnak a Magyar Turizmus Zrt. pultjainál. A vásár díszvendége a Kárpát-medence, összesen 22 határon túli kiállító jelenik majd meg.
Az OMÉK-ot szervező Magyar Turizmus Zrt. minden korcsoportot részére színes programot kínál. A nagyszínpad operettshow, gyerekkoncert, stand-up comedy, hungarikumok ihlette divatbemutató, koncertek, táncbemutatók, mesemondás helyszíne lesz. Szeptember 25-én Rúzsa Magdi lép fel, szeptember 26-án egész estés előadással várja az érdeklődőket az ExperiDance tánctársulat. Koncertezik az Edda, Kovács Kati, Ferenczi György és a Rackajam, valamint a Honeybeast. Mindig népszerű program az élőállat-bemutató a B és C pavilonokban, a csatlakozó őshonos udvarral és a Kincsem Parkban elhelyezett nagytestű állatokkal. Az „Így főz Magyarország" programon az ország tematikus főzőversenyeinek nyertesei mérik össze tudásukat. A vásár folyamatosan frissülő programja és az előkészületek kulisszatitkai nyomon követhetők az omek.itthon.hu oldalon, valamint a Facebookon is.
A 2013-as, igen kedvező jegyárak nem emelkedtek, a jegyek SZÉP-kártyával is megvásárolhatóak. Regisztrált iskolai csoportok továbbra is ingyenesen léphetnek be a kiállításra.
Az OMÉK ideje alatt a 100-as busz gyakrabban közlekedik. A BKK 100E jelzéssel külön buszjáratot is indít a rendezvényre a Puskás Ferenc Stadiontól. A főbejárat előtt ideiglenes Bubi-lerakóhelyet is létesítenek.

Fórum az agráriumnak

A színes és vonzó nagyközönségi programok mellett természetesen az agrárdiplomáciai és szakmai figyelemre számot tartó esemény szakmaisága is megmarad. Az agrárium teljes vertikumát felölelő kiállítás öt napja alatt 7 helyszínen összesen 34 szakmai konferenciát, díjátadót és projektzáró eseményt rendez a Földművelésügyi Minisztérium és szakmai szervezetei közreműködésével a Magyar Turizmus Zrt. Jelentős szakmai egyeztetések zajlanak a vásár ideje alatt, például itt írják alá a szakmai szereplők közös érdekminimumát megfogalmazó Agrármarketing Kódexet is.
A kiállítók száma meghaladja a 900-at, ebből régiós kiállító 463, faházas 32, szabad területen 117-en lesznek, a D és az A pavilonban pedig összesen 4 639 m2.es területen 112 kiállító fog megjelenni. Emellett majdnem 300 társkiállító is részt vesz az eseményen, 119-en pedig több területen is megjelennek. Az élelmiszergyártók közül a húsipar, a tejipar termelői és a pálinkakészítők vannak jelen a legnagyobb számban. Közösségi dísznövény bemutató zajlik a D pavilonban, ahol a növénytermesztéshez kapcsolódó kiállítók kaptak helyet. A mezőgazdasági gépek forgalmazóinak és gyártóinak mintegy 18 ezer négyzetmétert biztosítanak. 
 

Nincsenek megjegyzések: