2015. augusztus 23., vasárnap

Süssön-főzzön napérlelte paradicsommal






Négyszáz éve még mérgező gyümölcsnek hitték, ma viszont az egyik legkedveltebb zöldség. Fogyasztjuk magában, szendvicsben, salátában, szószként és mártásként, mindenhogyan finom és egészséges. És a legjobb, hogy akár egy balkonládában is megterem! Az Electrolux „The Secret Ingredient" sorozatában most a paradicsom kapott főszerepet.



A pizza-szakértők szerint az igazi Margherita pizza csak a hosszúkás formájú, húsos San Marzano paradicsommal készülhet. Viszont a paradicsomnak világszerte közel 25 000 fajtája létezik, amelyekkel finomabbnál finomabb ételeket készíthetünk. Bármelyiket is választjuk, mind kiváló hatással lesz az egészségünkre. A piros paradicsom gazdag C-vitaminban és rákmegelőző hatású antioxidánsokban. A sárga paradicsomnak magas a vastartalma, és közel 500 mg csonterősítő hatású káliumot tartalmaz. A zöld paradicsom pedig azoknak ajánlott, akik izomerejüket szeretnék növelni. A zöldség ugyanis nagy mennyiségű tomatidint tartalmaz, ami hozzájárul az izmok növekedéséhez.



Tippek paradicsomos ínyencségekhez

A legfinomabb a friss, napon érlelt paradicsom, amit akár a saját kertünkben vagy erkélyünkön is nevelhetünk. Az otthon termett paradicsomot tároljuk hűtőszekrényben, hogy minél tovább friss maradjon. Így, ha csak egy könnyed salátára vágyunk elég felszeletelni, meglocsolni olívaolajjal, és már kész is.



Különböző fűszerekkel megbolondítva, készíthetünk könnyű nyári paradicsomlevest vagy akár házi ketchupot is. Bár elsőre ijesztő a főzési idő, az indukciós főzőlap stabilan tartja a beállított hőfokot, amíg a ketchup hozzávalóit összefőzzük. A végeredmény pedig mennyei!



Ha pedig pizzához, tésztához vagy húsok mellé paradicsomszószt készítenénk, kövessük Johan Hedberg svéd gasztroblogger tippjét, és sütőben pirítsuk meg egy kicsit a paradicsomot, így még jobban érvényesül az aromája.



CsatolmányMéret
Paradicsom_Infografika.pdf1.04 MB

Nincsenek megjegyzések: