2015. augusztus 29., szombat

A magyar fotográfia napja




Az első, Magyarországon, nyilvános eseményen készült fénykép emlékére.


2003 óta minden esztendőben ezen a napon a ünnepeljük a fotókulturális nemzeti örökség és a kortárs fotóművészet értékeit.

Ez a nap augusztus 29-e, amikor először készült – 1840-ben – Magyarországon, nyilvános eseményen fénykép vagy ahogyan akkor nevezték dagerrotípia. (…) a Magyar Tudós Társaság tizenegyedik nagy gyűlésén. Vállas Antal rendes tag a nemzeti kaszinó Duna felé fekvő termeiben egybegyűlt társaságnak két, olajozás és égetés nélkül, általa készült Daguerre-féle fényképet mutatott be. Ezzel bizonyítva, hogy birtokában van mindannak a tudásnak, amellyel élethű képeket alkothat a világról.

Louis Daguerre
A gyakorlati bemutatóról így számolt be az évkönyv: "… az academia' költségein és számára bécsi opticus Plössl által készített daguerréotyppel a' Dunát és a királyi várat vette fel, Daguerre' eljárásában ibolyó helyett ibolyófestményt használván".

A világ fejlődését alapvetően meghatározó találmány hírét először 1839. január 7-én hozták nyilvánosságra. (…) Közel egy év telt el, amíg a pesti közönség láthatott valódi fény-képeket (fém-képeket) – dagerrotípiákat – a Pesti műkiállításon, 1840 júliusában. ”

forrás: A Magyar Fotográfia Napja

A fényképezés, a valóság minél pontosabb rögzítésének igénye vitte a

A következő évtizedekben rohamosan fejlődött a fotográfiák készítésének találmánya: 1861-ben James Clerk Maxwell bemutatta az első színes fotót, és William Fox Talbot megalapozta „a mai, a sokszorosíthatóságot biztosító negatív-pozitív eljárás”-t.

forrás: A fotográfia története (wikipedia.hu)

Néhány a sok világhírű magyar (vagy magyar származású) fotográfusok közül: Robert Capa, André Kertész, Moholy Nagy László, Munkácsi Márton, Brassaï (Halász Gyula), Hoffmann Dezső, Stefan Lorant, Petzval József, Máté Bence és még sokan mások tettek szert művészetükkel és tehetségükkel világhírnévre és díjakra.


fényképezés művészetét előbbre. Louis Daguerre és Nicéphore Niépce által kifejlesztett találmányt a francia kormány megvásárolta, majd „a felfedezést 1839. augusztus 19-én a világnak ajándékozták, hogy bárki szabadon foglalkozhasson a fényképezéssel. Ez a nap egyben a fotográfia megszületésének napja is.”

Nincsenek megjegyzések: