2015. augusztus 8., szombat

Előzzük meg a nyári gyomorpanaszokat!





Sokan tapasztaltuk már, hogy a gyomorbántalmak mennyire megkeseríthetik a mindennapjainkat. Nyáron fokozottabban oda kell figyelnünk, hogy megelőzhessük az emésztési gondokat, ezek ugyanis nemcsak a jóízű nassolások, az esti sütögetések vagy a nagy lángosozások után jelentkezhetnek, de akár egzotikus utazásunkat is megkeseríthetik.


 
A hosszú, meleg nyári estéken, strandolás vagy nyaralás alkalmával hajlamosak vagyunk elcsábulni és eltérni mindennapi étkezési szokásainktól. A jóízű nassolásnak azonban megvan az ára: nemcsak az esetleges pluszkilókkal kell számolni, hanem különféle gyomorbántalmakkal is. Egzotikus utazásunkat szintén megkeseríthetik a különféle fertőzésekből fakadó emésztési gondok.
Szakértő segítségével jártunk utána, hogyan előzhetjük meg és orvosolhatjuk a bajt.
Puffadás, gyomorgörcsök, emésztési gondok, hasmenés vagy székrekedés - olyan kellemetlenségek ezek, amelyek megzavarhatják a nyaralást, de akár a munkában is hátráltathatnak. A gyomorbántalmakat a mindennapos étkezési menetrendünk felborulása is okozhatja, de a közel- és távol-keleti, afrikai, dél-amerikai, földközi-tengeri utazások alkalmával is fokozottan jelentkezhetnek a panaszok. Érdemes ezért odafigyelni, hogy ezeken a helyeken mit és mennyit fogyasztunk.
„Az egzotikus országokban jelentkező gyomorbántalmaknak többféle oka lehet, de leggyakrabban a nem megfelelő higiénia a ludas: fertőző forrást jelent a csapvíz, a mosatlan zöldség, a gyümölcs és a nem kellően megfőzött vagy átsütött étel is" - figyelmeztet dr. Petőházi Melinda belgyógyász szakorvos, aki hozzátette: a megelőzésnek viszonylag egyszerű módjai vannak, amelyeket mindig érdemes betartani. „Kizárólag palackozott vizet fogyasszunk még fogmosáskor is, emellett rendszeresen fertőtlenítsük a kezünket például nedves fertőtlenítő törlővel. Jéggel hűtött üdítőitalt sem tanácsos fogyasztani, és érdemes már az utazás megkezdése előtt probiotikummal erősíteni a szervezetünket" - tette hozzá a szakértő. Azt is kiemelte: lehetőség szerint a zöldségeket, gyümölcsöket hámozzuk meg, kerüljük az utcai árusokat, ne fogyasszunk nyers kagylót, rákot, halat, a húsokat pedig megfelelően átsütve kérjük.
„Ha minden elővigyázatosság ellenére megtörtént a baj, hasmenés, hányás esetén fontos a diéta, megfelelő mennyiségű folyadék bevitele, láz esetén pedig a mielőbbi lázcsillapítás" - tanácsolta a szakértő. Hozzátette, hogy a gyógyuláshoz a természetes gyógymódok és készítmények is hozzájárulhatnak.  Köztudott például, hogy a pirítós, a pálinka vagy akár a banán segíthet kikúrálni a kellemetlen hasmenést, de az emésztőszervi problémáinkra - baktérium-, vírus- és gombaölő hatásai miatt - megoldást nyújthat például  az aloe vera is, amelyet már évezredek óta használnak a gyógyításban.
„A szervezetünket alkotó körülbelül 350 féle vegyületből 240 féle megtalálható az aloéban is, illetve tartalmazza az összes vitamint, a D-vitamin kivételével" - mondta dr. Petőházi Melinda. A koncentrált aloe vera barbadensis növényi kivonatot tartalmazó ital kedvező hatással van az emésztőrendszerre, akár nagyobb mennyiségű alkohol fogyasztása után is segíthet a gyomorbántalmakon. A kapszula formában is kapható aloe vera pedig aktívan megköti a bélbe jutó méreganyagokat.
„Amennyiben állapotunk súlyos és a természetes gyógymód ellenére sem javul, mindenképpen forduljunk szakorvoshoz, mert lehetséges, hogy a gyomorbántalmak hátterében komolyabb probléma áll, mint egy gyors lefolyású, otthon is könnyen kezelhető megbetegedés" - tette hozzá a szakorvos.
Lantai József -EuroAstra

Nincsenek megjegyzések: