2014. április 30., szerda

A jazz világnapja: április 30.




2011-ben Herbie Hancock javaslatára az UNESCO április 30-át Nemzetközi Jazznappá nyilvánította. A magyar szerepvállalás ebben a folyamatosan fejlődő kezdeményezésben idén különleges formát ölt, amikor az országban és határon túli városokban a világon egyedülálló módon fogják megünnepelni a
 Nemzetközi Jazznapot.
Herbie Hancock


2011-ben Herbie Hancock javaslatára az UNESCO április 30-át Nemzetközi Jazznappá nyilvánította. A világszervezet akkori parlamenti elnöke a Magyarországot képviselő Bogyay Katalin volt, és az UNESCO közgyűlése előtt Párizsban a tavaly elhunyt Kossuth- és Erkel-díjas zongorista, Vukán György adott koncertet. 2012-ben Isztambulban tartották, idén Osakában rendezik a központi gálát a leghíresebb amerikai muzsikusok fellépésével.

A magyar szerepvállalás ebben a folyamatosan fejlődő kezdeményezésben idén különleges formát ölt, amikor az országban és határon túli városokban a világon egyedülálló módon fogják megünnepelni a Nemzetközi Jazznapot. Az összes fővárosi jazzklub, sok kocsma, étterem és kávézó, ahol jazzt is lehet hallani, valamint fél tucat város klubjai Debrecentől Nagykanizsáig kitárják kapuikat és ingyen várják közönségüket. A Komáromban zajló Mediawave, valamint a MÜPA Pesten egy egész fesztiválra való produkciót sorakoztat fel, Erdélyből és a Felvidékről három város koncertrendezői is örömmel csatlakoztak.

Az ötlet a Művészetek Palotájában tartott Jazz Showcase szakmai fórumán született az év elején, ahol több külföldi résztvevő kifogásolta, hogy Isztanbulban tavaly a Nemzetközi Jazznap központi gálája túlságosan reprezentatívra sikeredett, a meghívottak nagy része protokollvendég volt, a helyi zenészközösséget nem vonták be eléggé. A beszélgetés során a jazzújságíró és kritikus, Zipernovszky Kornél példaként említette a Múzeumok Hosszú Éjszakáját, amikor egyszer egy évben bárki ingyen látogathatja ezeket az épületeket. A beszélgetésben a Harmónia Jazzműhelyt képviselő Pallai Péter rögtön felkérte a jelenlevőket, hogy hamar fogjanak össze, hogy egy ilyen kezdeményezés nálunk már idén megvalósulhasson. Hála a klubtulajdonosok és koncertszervezők elkötelezettségének és anyagi áldozatvállalásának, no meg annak, hogy Magyarországon rengetegen szeretik a jazzt, a terv valóra vált. A média is azonnal felkarolta az eseményt, a Fidelio vállalta, hogy az esemény stratégiai és médiapartnere lesz, míg többek között az InfoRadio, a Klub Rádió, a Bartók Rádió és a Civil Rádió médiapartnerként hirdeti az aznapi eseményeket.

A Harmónia Jazzműhely által összefogott akcióban - ami hetek alatt, civil kezdeményezésre, szigorúan non-profit alapon jött létre - előzetesen összesítve körülbelül nyolcvan zenészt, nem csak magyarokat, közel 30 különböző produkciót, 6 magyar és 3 határon túli városban, 21 helyszínen láthatnak és hallhatnak ingyen az érdeklődők. A kiegészítő programok között található közéleti kvíz középiskolásoknak, verskötet-bemutató, egy teljes összművészeti fesztivál, és természetesen több helyszínen jam session, azaz kötetlen, próba nélküli örömzenélés, éjszakába nyúlóan. Ideje tehát elfelejteni a közhelyet, hogy Magyarországon a jazz rétegműfaj volna, mert mind társadalmi, mind földrajzi felosztásban, mind kor szerint nézve népszerű, sokan szeretik, sokan művelik és sokan hajlandók áldozni érte.

A Jazznap.hu célja ennek felmutatása mellett az, hogy az ingyenességgel azokat is megszólítsa, akik eddig még nem voltak jazzklubban, jazzkoncerten, nem kóstoltak bele ebbe az izgalmas és hihetetlenül sokarcú műfajba - most jött el erre a legjobb alkalom.

Forrás: inforadio.hu

 

Nincsenek megjegyzések: