2014. április 3., csütörtök

Elhunyt Urs Widmer




75 évesen elhunyt szerdán Zürichben Urs Widmer svájci író, az egyik legismertebb kortárs német ajkú szerző. 


A halálhírt közlő Diogenes kiadó szerint "Widmer volt a Friedrich Dürrenmatt és Max Frisch utáni generáció legsokoldalúbb és legsikeresebb svájci írója".
"Widmerrel nem csak egy nagy írót veszít el Svájc. Urs Widmer vidám higgadtságával és temperamentumos elmésségével jelentős mértékben formálta és felélénkítette az itteni intellektuális életet" - írja online kiadásában a Neue Zürcher Zeitung című lap.
A Bázelben született dráma- és hangjátékíró 1968-ban mutatkozott be Alois című elbeszélésével. Legfontosabb művei közé tartozik önéletrajzi jellegű trilógiája, a magyar fordításban is megjelent Anyám szeretője, az Apám könyve, valamint az Ein Leben als Zwerg (Élet törpeként). Ezekben Widmer egyéni élettörténeteket köt össze a 20. század történetével.
A svájci irodalom egyik legjelentősebb alkotásaként tartják számon A kék szifon című 1992-es regényét (a csíkszeredai Bookart kiadónál jelent meg magyarul). Nagy sikert hozott 1997-ben Top Dogs című színdarabja, amelyet Magyarországon a budapesti Katona József Színház tűzött műsorára. 2013 májusában az író 75. születésnapja alkalmából jelent meg a Gesammelte Erzdhlungen (Összegyűjtött elbeszélések) című kötete.
A Diogenes Verlagnál mintegy három tucatnyi elbeszélés, regények, színdarabok, esszék és más művek jelentek meg Widmertől. Munkáját 2007-ben Friedrich Hölderlin-díjjal jutalmazták. Emellett megkapta a Svájci Irodalmi Díjat és Fürth várostól a Jakob Wassermann Irodalmi Díjat is.

 MTI

Nincsenek megjegyzések: