2014. február 21., péntek

Tragikus hirtelenséggel elhunyt Borbély Szilárd, Debrecen legsikeresebb írója, költője
Debrecen – A József Attila-díjas magyar költő, író, irodalomtörténész, a Debreceni Egyetem oktatója 50 éves volt.

 

Borbély Szilárd Fehérgyarmaton született 1963 novemberében, 1989-ben kapott diplomát a Kossuth Lajos Tudományegyetemen, később itt kezdett tanítani, a szerdai napig a Debreceni Egyetem oktatója, egyetemi docense volt.
Borbély Szilárd a kortárs irodalom legsikeresebb debreceni szerzője volt. Nincstelenek című 2013-as regénye szinte minden irodalmi toplistán az élen végzett; a szakma és a közönség szerint sem született ennél jobb könyv 2013-ban Magyarországon. A regényt a szerző életrajzi fikciónak nevezte. Elbeszélője egyszerű paraszti életformába született, ám annál bonyolultabb identitással rendelkező kisfiú, aki fölkavaróan kíméletlen és őszinte hangon mesél a felnőttek világáról, amely számára csak kétféle lehetőséget kínál: vagy beilleszkedik az állatiasan brutális közösségbe, vagy elmenekül.
A klasszikus magyar irodalom kutatójaként is ismert Borbély Szilárdnak 1988-tól napjainkig közel húsz, többségében lírai kötete jelent meg. A közönség színpadi szerzőként is ismerhette, a debreceni Csokonai Színház több darabját, drámáját bemutatta, köztük a Halotti pompa című verseskötet alapján készült színdarabot is.
Díjait felsorolni is nehéz, megkapta a József Attila-díjat, a Csokonai Vitéz Mihály-díjat, az Alföld-díjat, idén januárban pedig a Mészöly Miklós-díjat vehette át.
Borbély Szilárd temetéséről később intézkednek.

 Forrás: hvg.hu

 

Nincsenek megjegyzések: