2014. február 13., csütörtök

Hungarikummá vált a halasi csipke
Hungarikum


A közösségi oltalom alatt álló hungarikum különleges, egyedi, jellegzetes, csak Magyarországra jellemző dolog, amelyről a magyarok ismertek a világban. A magyar nemzeti értékekről és a hungarikumokról szóló 2012. évi XXX. törvény, ami 2012. július 1-el lépett hatályba pontosan meghatározza, hogy mi is számít hungarikumnak:

„Megkülönböztetésre, kiemelésre méltó érték, amely a magyarságra jellemző tulajdonságával, egyediségével, különlegességével, minőségével a magyarság csúcsteljesítménye, amelyet külföldön és belföldön egyaránt a magyarság eredményeként, kiemelt értékként tartanak számon, védett természeti érték, kiváló nemzeti termék, amit a Hungarikum Bizottság hungarikummá minősít, és ami a törvény erejénél fogva hungarikum.”

Tápiószentmárton, 2014. január 30., csütörtök (MTI) – Hat új elemmel bővítette a Magyar Értéktárba sorolt és további néggyel a Hungarikumok Gyűjteményébe tartozó nemzeti értékek körét csütörtökön a Hungarikum Bizottság – jelentette be a szervezet ülését követően a vidékfejlesztési miniszter, a döntéshozó testület elnöke Tápiószentmártonban.
A Hungarikumok Gyűjteménye további négy új elemmel gyarapodott, köztük a halasi csipkével.


Halasi csipke

A HALASI CSIPKEVARRÁS ÉLŐ HAGYOMÁNYA 2010. óta a MAGYAR SZELLEMI KULTURÁLIS ÖRÖKSÉG RÉSZE!


A Magyarország déli részén elterülő kisvárosban - egyedül az országban és a világon – több mint 110 éves hagyománya van a halasi csipke varrásának. A halasi csipke az elmúlt évszázad folyamán méltó vetélytársa lett a brüsszeli és a velencei  csipkének, több világkiállítás nagydíját is elnyerte, ezzel  is öregbítve a magyar iparművészet jó hírét.

A halasi csipke 100%-os  kézimunkával készülő varrott csipke, elkészítése roppant  aprólékos  és időigényes. A csipkéket  az évszázados rajzok alapján, az eredeti motívumok felhasználásával, 60 féle öltésmintával –amelyek  titkát  csak a  9 halasi csipkevarró ismeri - varrják, de szívesen teljesítik az  egyéni megrendeléseket is.

A három, egymáson keresztbe fektetett hal 1935-óta a halasi csipke védjegye.

1902-óta  a világ több híressége kapott halasi csipkét a magyar állam ajándékaként. A múlt század végén, 1996-ban II. János Pál pápa, 2000-ben Hitachi japán hercegnő. 2004-ben a libanoni és a ciprusi köztársasági elnök felesége, a japán császárné és II. Erzsébet brit uralkodó, 2006-ban pedig Bush amerikai  elnök felesége, 2008-ban a Jordán királyné  is a halasi csipkével megajándékozottak sorába lépett. Több magyar és külföldi város  és  család  címerét is kivarrták már, intézmények egyedi jutalmakként és magánszemélyek is szívesen ajándékoznak halasi csipkét.A Külügyminisztérium kulturális ügyekért felelős főosztálya  támogatásával a halasi csipke már 2001. óta rendszerese főszereplője a hazai és nemzetközi diplomáciai rendezvényeket kísérő kulturális rendezvényeknek  és  a protokoll  ajándéklistán is szerepel.

A Csipkemúzeum állandó kiállításán megtekinthető  a halasi csipke múltja és jelene. A látogatóknak lehetőségük van, hogy a varróműhelybe belépve személyesen kísérjék figyelemmel a halasi csipkevarrás jó szemet és türelmet igénylő különleges  folyamatát.

A halasi csipke történetét átfogó, 10 tablóból álló, 28 csipkét tartalmazó „bőröndkiállítás” anyagával szívesen bemutatkoznak az ország bármely pontján. 
További információ: www.halasicsipke.hu,                   
További képek: a galériában

Forrás: Wikipédia, MTI, Halasi csipke

Nincsenek megjegyzések: