2014. február 13., csütörtök

Hungarikummá vált a halasi csipke




Hungarikum


A közösségi oltalom alatt álló hungarikum különleges, egyedi, jellegzetes, csak Magyarországra jellemző dolog, amelyről a magyarok ismertek a világban. A magyar nemzeti értékekről és a hungarikumokról szóló 2012. évi XXX. törvény, ami 2012. július 1-el lépett hatályba pontosan meghatározza, hogy mi is számít hungarikumnak:

„Megkülönböztetésre, kiemelésre méltó érték, amely a magyarságra jellemző tulajdonságával, egyediségével, különlegességével, minőségével a magyarság csúcsteljesítménye, amelyet külföldön és belföldön egyaránt a magyarság eredményeként, kiemelt értékként tartanak számon, védett természeti érték, kiváló nemzeti termék, amit a Hungarikum Bizottság hungarikummá minősít, és ami a törvény erejénél fogva hungarikum.”

Tápiószentmárton, 2014. január 30., csütörtök (MTI) – Hat új elemmel bővítette a Magyar Értéktárba sorolt és további néggyel a Hungarikumok Gyűjteményébe tartozó nemzeti értékek körét csütörtökön a Hungarikum Bizottság – jelentette be a szervezet ülését követően a vidékfejlesztési miniszter, a döntéshozó testület elnöke Tápiószentmártonban.
A Hungarikumok Gyűjteménye további négy új elemmel gyarapodott, köztük a halasi csipkével.


Halasi csipke

A HALASI CSIPKEVARRÁS ÉLŐ HAGYOMÁNYA 2010. óta a MAGYAR SZELLEMI KULTURÁLIS ÖRÖKSÉG RÉSZE!


A Magyarország déli részén elterülő kisvárosban - egyedül az országban és a világon – több mint 110 éves hagyománya van a halasi csipke varrásának. A halasi csipke az elmúlt évszázad folyamán méltó vetélytársa lett a brüsszeli és a velencei  csipkének, több világkiállítás nagydíját is elnyerte, ezzel  is öregbítve a magyar iparművészet jó hírét.

A halasi csipke 100%-os  kézimunkával készülő varrott csipke, elkészítése roppant  aprólékos  és időigényes. A csipkéket  az évszázados rajzok alapján, az eredeti motívumok felhasználásával, 60 féle öltésmintával –amelyek  titkát  csak a  9 halasi csipkevarró ismeri - varrják, de szívesen teljesítik az  egyéni megrendeléseket is.

A három, egymáson keresztbe fektetett hal 1935-óta a halasi csipke védjegye.

1902-óta  a világ több híressége kapott halasi csipkét a magyar állam ajándékaként. A múlt század végén, 1996-ban II. János Pál pápa, 2000-ben Hitachi japán hercegnő. 2004-ben a libanoni és a ciprusi köztársasági elnök felesége, a japán császárné és II. Erzsébet brit uralkodó, 2006-ban pedig Bush amerikai  elnök felesége, 2008-ban a Jordán királyné  is a halasi csipkével megajándékozottak sorába lépett. Több magyar és külföldi város  és  család  címerét is kivarrták már, intézmények egyedi jutalmakként és magánszemélyek is szívesen ajándékoznak halasi csipkét.



A Külügyminisztérium kulturális ügyekért felelős főosztálya  támogatásával a halasi csipke már 2001. óta rendszerese főszereplője a hazai és nemzetközi diplomáciai rendezvényeket kísérő kulturális rendezvényeknek  és  a protokoll  ajándéklistán is szerepel.

A Csipkemúzeum állandó kiállításán megtekinthető  a halasi csipke múltja és jelene. A látogatóknak lehetőségük van, hogy a varróműhelybe belépve személyesen kísérjék figyelemmel a halasi csipkevarrás jó szemet és türelmet igénylő különleges  folyamatát.

A halasi csipke történetét átfogó, 10 tablóból álló, 28 csipkét tartalmazó „bőröndkiállítás” anyagával szívesen bemutatkoznak az ország bármely pontján. 
További információ: www.halasicsipke.hu,                   
További képek: a galériában

Forrás: Wikipédia, MTI, Halasi csipke

Nincsenek megjegyzések: