2014. február 9., vasárnap

Biztonságos az óceánjáró?




Az olasz luxushajó közelmúltbeli katasztrófája ráirányította a figyelmet a tengeri utazás biztonsági kockázataira. Mennyire kell aggódnunk, és mit tehetünk saját biztonságunk érdekében?



Amikor egy tengeri vakáció kerül szóba, a napos égboltra, a lassan hömpölygő végtelen óceánra, az egzotikus kikötőkre, a hajó által nyújtott számtalan szórakozási lehetőségre gondolunk. A valóság egy kicsit árnyaltabb, de azért nem sokkal. A szekértők egyetértenek benne, hogy a Titanic emlékezetes balesete óta eltelt évszázad azt bizonyítja, hogy a hajózás meglehetősen biztonságos módja az utazásnak és az időtöltésnek. 2011-ben körülbelül 19,2 millióan választották a pihenések ezt a formáját, és legtöbbjük semmiféle problémával nem találkozott.
Természetesen a közlekedésnek egyetlen formája sem kockázatmentes, és van néhány potenciális kockázat, amellyel találkozhatunk a tengeri utazás során:
Kalóztámadás – Nem teljesen olyan, mint a romantikus vagy véres mozifilmekben, de előfordul, pl. a Spirit of Adventure nevű luxushajót kerítették a hatalmukba kalózok 2011 januárjában. A kalózok többnyire kereskedelmi hajókat támadnak meg az értékes rakományért, esetleg a hajóért és személyzetéért remélt váltságdíjért. A támadások csaknem mindegyike a szomáliai partok közelében és az Adeni-öbölben történik, ezért egy földközi-tengeri vagy karibi hajóút során ennek a kockázata elenyésző.
Terrorizmus – A szakértők úgy vélik, nem kizárható, hogy a hajók, más, turisták által frekventált helyekhez, repülőgépekhez, vonatokhoz hasonlóan a terroristák célpontjai lehetnek. Az elmúlt években volt néhány bombafenyegetés, amelynek nyomán kiürítettek hajókat, ezzel késéseket okozva. Ezek nyomán a legtöbb társaságnál szigorúbban ellenőrzik az utasokat és poggyászukat.
A természet – A nagy turistahajók útvonaluk rugalmas változtatásával reagálhatnak a természeti erők kihívásaira, elkerülhetik az előre jelezhető viharokat, hurrikánokat, de az időjárás ezzel együtt is okozhat kellemetlenségeket. A hirtelen jött nagyobb hullámzás szedett már áldozatokat a hajók fedélzetéről.
Meghibásodás vagy tűz – Egy óceánjárót gépek serege működtet. Ezek elromolhatnak, előfordulhat rövidebb vagy hosszabb ideig tartó áramkimaradás, zárlat, ezek következtében akár tűz is kiüthet. Ritkán fordul elő, és a tűzesetekből a legtöbb utas sérülések nélkül menekül meg, de az anyagi javakban keletkezett károk jelentősek lehetnek.
Emberi tévedés – A hajókat is emberek irányítják, és a Concordia balesete is mutatja, hogy az emberek követnek el hibákat.
Bűncselekmények – a nagy hajók kis úszó városokként működnek. Mindenféle ember van a fedélzeten, előfordulhat lopás, csalás, erőszak, rablás, sőt, néha még gyilkosság is. A turistákról sokan gondolják, hogy gazdagok, ezért a vagyon elleni bűncselekmények ideális célpontjai. Ráadásul nyaralás idején gondatlanabbul is viselkednek. Nehezíti a helyzetet, hogy a különböző országok kikötőiben különböző az igazságszolgáltatás, másképpen működnek a hatóságok. A súlyos bűncselekmények a hajók fedélzetén mindazonáltal nem túl gyakoriak, és visszatartó erő lehet az is, hogy a tettes a nyílt vízen nem tud a hajóról eltűnni.
Egészségügyi kockázatok – A leggyakoribb probléma a tengeri utazás során a tengeri betegség, de előfordulhat akár tömeges ételmérgezés, és különféle vírusfertőzések, amelyek az összezárt tömeg miatt gyorsabban is terjednek.
Néhány tipp tengeri biztonságunk érdekében
Tervezzünk előre! – Idejében tájékozódjunk, hogy a hajóút során érintett kikötők országaiba utazóknak milyen védőoltásokat ajánlanak, és ezeket a nemzetközi oltóhelyen adassuk be. Szerezzük be megelőzéshez és a fertőzések leküzdéséhez szükséges gyógyszereket! A rendszeres gyógyszerszedők vigyenek magukkal az utazás teljes időtartamára elegendő gyógyszert.
Kössünk utasbiztosítást! – A fedélzeten valószínűleg nincs meg minden a különféle betegségek vagy sérülések ellátására, ezért betegség vagy baleset esetén szükség lehet rá, hogy valamelyik kikötőváros kórházát vegyük igénybe. Az ott felmerülő – néhány esetben elég tetemes – számla kiegyenlítésében segítséget nyújt a biztosítás.
Vegyünk részt a hajón a biztonsági gyakorlatokban! – Az utasok számára szervezett bemutatókon és gyakorlatokon megismerhetjük a hajó biztonsági rendszereit, a menekülési útvonalakat, a mentőcsónakok és mentőfelszerelések használatát. Baleset esetén ez a tudás életet menthet!
Olvassuk el a biztonsági tájékoztatókat! – Minden kabinban megtalálható a tájékoztató füzet. Beszállás után azonnal ismerkedjünk meg tartalmával!
A hajón is, a kikötőkben is viselkedjünk óvatosan! – Csakúgy, mint egy ismeretlen városban, közlekedjünk kellő óvatossággal, tartsuk a kabinajtót zárva, vigyázzunk értéktárgyainkra, ne ismerkedjünk felelőtlenül!
Vigyázzunk az alkohollal! – A hajókon viszonylag olcsók az italok, sok a bár, étterem, az ivásra csábító társaság. Ne feledjük az ittas ember könnyebben válik bűncselekmény áldozatává, és másnaposan nem igazán élvezetes a városnézés a kikötőhelyeken.
Kerüljük a csak a személyzet számára fenntartott helyeket! – Előfordulhat, hogy a személyzet tagjai sem angyalok. Kockázatos lehet a személyzettel szórakozni, mert közben a biztosan őrizetlen kabinunk esetleg rablás áldozata lehet. A személyzet tagjainak általában tilos a vendégekkel barátkozniuk.
Vigyázzunk a nappal! – A tengeren a víz felszínéről visszavert sugárzás miatt sokkal hamarabb leéghetünk. Gondoskodjuk megfelelő nap- és hővédelemről.
Ha a fenti tanácsokat megfogadjuk, és általában hallgatunk a józan eszünkre, biztosan kellemes élményekben lesz részünk a tengeri nyaralás során.

Forrás:Öreg a nénikéd!

Nincsenek megjegyzések: