2014. február 17., hétfő

Híres magyar származású személyek - Peter Falk (Columbo)




Peter Michael Falk (New York, 1927. szeptember 16. – Beverly Hills, Kalifornia, 2011. június 23.) magyar felmenőkkel is rendelkező, zsidó származású amerikai színész és filmproducer. * Az 1950-es évek végén kezdett filmezni. Gyakran dolgozott a televízió számára. Leghíresebb alakítása is egy éveken át sikerrel sugárzott szériához kapcsolódik: a Columbo című sorozatban ő játszotta a rosszul öltözött, látszólag lassú észjárású címszereplő nyomozót, aki az apró ellentmondásokból kiindulva végül mindig megoldotta a legreménytelenebbnek látszó bűnügyeket. Columbo megformálásáért ötször elnyerte
az Emmy-díjat, illetve egyszer a Golden Globe-díjat. Két korai mozifilmjéért az 1960-as évek elején kétszer Oscar-díjra jelölték. Az új évezredben, túl a 80. életévén egészségi állapota megromlott, Alzheimer-kórral küzdött. 2011. június 23-án, 83 évesen hunyt el Beverly Hills-i otthonában.





* Peter Falk saját elmondása alapján a nagyszülei révén orosz, lengyel, cseh és magyar felmenőkkel rendelkezett. Egyes, hivatalos dokumentumokkal alá nem támasztott információk szerint dédapja a Pester Lloyd egykori főszerkesztője, Falk Miksa volt.”


Forrás: Wikipédia


 Kapcsolódó írás: Peter Falk dédapja Falk Miksa volt?

Nincsenek megjegyzések: