2018. július 2., hétfő

Szentendrei Teátrum és Nyár 2018. július 6.- augusztus 19. között Szentendrén




.

Július elejétől augusztus végéig, a Szentendrei Teátrum és Nyár időszaka alatt Szentendre utcái, terei, templomai, kertjei és udvarai a nyári hétvégeken színházi előadásoknak, koncerteknek, gyerekprogramoknak és hagyományőrző eseményeknek adnak otthont.


A közel két hónapig tartó programsorozat vázát a színházi előadások, és azon belül is a Szentendrei Teátrum saját, illetve koprodukcióban létrehozott premier előadásai adják. Szentendre belvárosában található féltucat játszóhely más-más profillal működik, így külön helye van a nagy színházi produkcióknak, monodráma és kamara előadásoknak, a koncerteknek és a gyerekelőadásoknak. Szentendre belvárosának öt szabadtéri helyszínén zajló programsorozat 25 produkciója között egyaránt megtalálható operaelőadás, unikális magyarországi ősbemutató, ifjúsági előadás, jazz koncert és gyerekelőadás is.
Az idei évad háziasszonya Tompos Kátya.

Magyarországi ősbemutatók
A magyarországi ősbemutatók sorát és a Szentendrei Teátrum évadát Lucas Hnath: Nóra II. rész című darabja nyitja. A fiatal amerikai drámaíró Ibsen: Babaházának történetét folytatja: Nóra ugyanazon az ajtón kopogtat mely becsapódott mögötte tizenöt évvel korábban. Miért tért vissza? Sikerült-e elérnie azokat a célokat melyek miatt hátat fordított addigi életének? Mit vár azoktól, akiket elhagyott? Ezekre a kérdésekre keresi a választ az előadás. A Broadway-n óriási sikerrel futó darab Orlai Produkciós Irodával közös, sztárszereposztással készülő bemutatóját Szentendrén láthatja először a hazai közönség.
Carly Wijs: Mi és ők című darabja a West Enden, a londoni Királyi Nemzeti Színházban fut jelenleg hatalmas kritikai és közönségsikerrel. A magyarországi ősbemutatót fiatal színészpáros és rendező hozza létre Szentendrén. A darab a beszláni túszdráma kapcsán szól általános emberi értékekről, szeretetről, összetartozásról, hatalomról, az erőszak elviselhetőségéről, szolidaritásról. Carlo Gozzi: A kígyóasszony című commedia dell’arte drámája alapján fiatal alkotócsapat hoz létre a Színház és Filmművészeti Egyetemmel való együttműködés keretei között egy tragikomikus zenés színházi mesét, melynek ősbemutatójára szintén Szentendrén kerül sor.
Ismét opera a Fő téren
25 éves szünet után a szentendrei Fő téri operaelőadások sorozatát tavaly A sevillai borbély című vígoperával folytatta a Teátrum. A sikeres fogadtatás után idén ismét lesz operapremier Szentendre Fő terén, ráadásul a Figaro-történet folytatódik: ezúttal Figaro esküvőjének útjába gördülnek akadályok. A Co-Opera és a Szentendrei Teátrum együttműködésében, Szabó Máté rendezésében, kiváló operaénekesek közreműködésével látható, hallható majd Mozart: Figaro házassága című operája.


A FRISS második évada
A Szentendrei Teátrum tavaly indított előadás-sorozatával a közönség FRISS rétegeit, a gimnazista és egyetemista diákokat, a fiatal felnőtteket kívánják elérni. A rendkívüli sikert aratott sorozatot idén is folytatják, melynek során a színművészeti egyetemek színészhallgatói mutatják be színész és rendezővizsgáikat, valamint újító szellemű, FRISS formációk hozzák létre előadásaikat. „Fontosnak tartjuk, hogy a fiatalabb generációk jelenléte egyre meghatározóbb legyen a Szentendrei Teátrum életében, hiszen a Teátrum legizgalmasabb, szakmailag legérdekesebb, nézőink által legszeretettebb korszakai mindig a fiatal alkotókhoz kötődtek. Az idei FRISS különlegessége, hogy a Teátrum összes játszóhelyén tartunk a programban szereplő előadást és végül, de nem utolsó sorban, ősbemutató és magyarországi bemutató is szerepel kínálatunkban.”

A FRISS-ben szerepelő ősbemutató Carlo Gozzi: A kígyóasszony című misztikus meséjéből irt tragikomikus zenés színházi meséje élőzenekarral. A különleges világú commedia dell’arte a Színház és Filmművészeti Egyetem, a Zeneakadémia, a MOME és a Képzőművészeti Egyetem volt és jelenlegi hallgatóinak közös alkotása lesz. A felnőtteket és fiatalabbakat is egyaránt megszólító zenés darabot Varga Bence rendezőhallgató állítja színpadra, aki Ascher Tamás zenés-rendező osztályában tanul.
A FRISS-ben szerepelő magyarországi bemutató Carly Wijs: Mi és ők című darabja lesz.
Az ősbemutató után pár nappal mutatják be William Faulkner regényének átdolgozását, a Míg fekszem kiterítve című előadást. A történet a felnőtté válás folyamatát, egy közösség megszületését meséli el egy ismeretlen világban. Az előadás a Sztalker Csoport első független színházi előadása, a darab rendezője ifj. Vidnyánszky Attila.
A FRISS részeként játsszák még Kárpáti Péter: Pálinkás János című művét Tárnoki Márk, az SZFE rendezőhallgatója rendezésében, valamint a Kaposvári Egyetem Művészeti Kara színésznövendékeinek zenésmesterség vizsgáiból összeállított koncertszínházi előadást.

Meghívott előadások
A Városháza udvarán Hernádi Judit és Kern András kettőse Stephen Sachs: Valódi hamisítvány című vígjátékában, Rezes Judit és Szabó Győző színházi duettje, a Loveshake, Florian Zeller: A kulisszák mögött című komédiája, valamint Csányi Sándor önálló estje várja a nézőket.
A Ferenczy Múzeum belső udvarában önálló esteket és a kamaraelőadásokat játszanak. Itt kerül színre Kollár-Klemencz László zenés irodalmi estje, Szulák Andrea crossover pressszó-jazz koncertje, Szűcs Nelli Fedák Sári című önálló estje, továbbá Leonyid Zorin: Varsói melódia című színműve Tompos Kátya és Adorjáni Bálint szereplésével, illetve a tavaly Szentendrén indult Élettörténetek.hu újabb részei, a Pira / Bella című kétrészes kamaraelőadás Borbély Alexandrával és Ullmann Mónikával a címszerepekben.


Jazz koncertek a Barcsay udvarban
A jazz kedvelőit idén is remek koncertek várják a Barcsay Jenő Múzeum udvarán. Az Effected Band koncertje mellett Ella Fitzgerald, a jazz nagyasszonya előtt tiszteleg Bágyi Balázs New Quartetje, Pocsai Krisztával. Szirtes Edina Mókus és Fekete János Jammal új formációja, a Csillagom kétszereplős koncertlooper előadás lesz. A Borbély Műhely Jazzklub házigazdái és Tompos Kátya közös nyáresti koncertjén balkáni dallamok és régi magyar slágerek feldolgozásai, valamint jazz örökzöldek is felcsendülnek.
Előadások a legkisebbeknek
Az idei Gyerekteátrum előadásainak sora az Apacuka együttes koncertjével kezdődik. Vásári bábjátékot hoz az Aranyszamár Színház, indiai bábakrobaták szórakoztatják a családokat a
MárkusZínház jóvoltából. A régi ismerős, Vitéz László menyecskét keres, a Nyáry Bábszínház pedig a Nyúlkaland-ról mesél a gyerekeknek.

  1. július 6.-augusztus 19.
Szentendrei Teátrum és Nyár
Támogatók: Szentendre, NKA, EMMI

https://szentendreiteatrum.hu
https://www.facebook.com/szentendreiteatrum
https://szentendreiteatrum.hu/programfuzet-2018

Forrás: EuroAstra
 

Nincsenek megjegyzések: