2018. július 7., szombat

Becsengetés az erdei iskolákban




.
Sziágyi Erdészeti Erdei Iskola -- Rinyabesenyő mellett

Amikor véget ér a tanév a hagyományos iskolákban, akkor kezdődik meg csak igazán az erdőkben. Az erdészeti erdei iskolák hálózata közel harminc intézményt számlál, ezekben olyan élmények várják a gyerekeket, amelyekre tantermi körülmények között soha nem tehetnének szert.


Gondolta volna, hogy több mint félszáz éve szerveznek Magyarországon különféle erdei iskolákat? Míg a 19. században legtöbbször a beteg gyerekek jártak gyógyulni a friss erdei levegőre, ma már mindenki számára elérhető szórakoztató-ismeretterjesztő programokat tartanak erdei környezetben. Népszerűségük töretlenül növekszik: a tavalyi évben is több tízezer gyerek vett részt az ország 29 erdészeti erdei iskolájának programjain.
Ezek az intézmények legtöbbször az általános iskolás csoportoknak kínálnak tematikus programokat, kiegészítve a különféle természetismereti tantárgyak anyagát. A növekvő népszerűségük oka, hogy élménydús és hasznos időtöltést jelentenek – nem csak a nyári szünetben, hanem egész évben. Ráadásul a szülők is biztonságban tudhatják gyerekeiket.

A SEFAG Zrt. által üzemeltett Sziágyi Erdészeti Erdei Iskola Rinyabesenyő mellett, a régió más hasonló intézményeihez hasonlóan, egész nyáron telt házzal üzemel. Az általános iskolások körében a legnépszerűbb, ők teszik ki a nyári vendégek 90 %-át.

A gyerekek legjobban a friss levegőt és a természetközeliséget szeretik, azt hogy az iskolával ellentétben itt „mozog a tananyag”. Lehet lábnyomokat keresni, virágokat és gyógynövényeket gyűjteni, megfigyelni a különféle rovarokat, madarakat és vízi élőlényeket és persze sokat kirándulni és játszani. A látszólag szabad felfedezés mögött azonban jól tervezett pedagógiai program áll. Az erdészeti erdei iskolák a tulajdonos erdészetek szakmai felügyelete mellett működnek, tapasztalt erdőpedagógusokat alkalmazva. Ez garantálja, hogy a gyerekek a korosztályuknak és a képességeiknek megfelelő témákkal foglalkozzanak, és ne csak jól érezzék magukat, hanem hasznos dolgokat is tanuljanak az erdőben töltött napok során.

Az erdei iskolai programot tervező osztályfőnököknek a SEFAG szakemberei azt javasolják, hogy lehetőség szerint már minimum fél évvel előre foglalják le a programot, különösen ha a szünetekre vagy a nyári időszakra terveznek. Az iskola név tévesszen meg senkit – a természetközeli programok az iskolások mellett családoknak, baráti vagy munkahelyi közösségeknek is kiváló időtöltést jelentenek bármely évszakban. A szülőknek pedig azt tanácsolják, hogy a lehető legkevesebb elektronikus „kütyüvel” engedjék az erdőbe a gyerekeket.

A SEFAG Zrt. Somogy megye állami tulajdonú erdőterületeinek, mintegy 80 ezer hektárnak a kezelője. A változatos adottságokkal rendelkező területen vadgazdálkodással, fakitermeléssel és erdőműveléssel, az erdők gondozásával és megújításával foglalkozik. Nyolc erdészete és a Csurgói Faipari Üzem mellett jelentős turisztikai infrastruktúrával is rendelkezik. A SEFAG Zrt. üzemelteti a háromcsillagos Hotel Kardosfát, a Zselici Csillagparkot, a Mesztegnyői Állami Erdei Vasutat, a Sziágyi Erdei Iskolát és a kaposvári Erdők Háza Látogatóközpontot.

Forrás: EuroAstra
 

Nincsenek megjegyzések: