2018. július 15., vasárnap

A tökéletes jegeskávé titka




A tökéletes jegeskávé elkészítése igényel némi előkészületet, türelmet és merészséget, az eredmény azonban megéri a fáradozást. A kávéspecialista Starbucks most megoszt pár apró trükköt arról, hogyan készíthetünk különleges kávés frissítőt, válaszul a nyári hőségre.

Tauzer Gábor, a Starbucks kávémestere és jegeskávé-specialistája szerint a tökéletes jegeskávé elkészítése a kávé kiválasztásánál kezdődik. Hidegen fogyasztásra az afrikai kávék a leginkább alkalmasak, mert élénk és zamatos ízük a hűlés alatt bontakozik ki, citrusos aromájuknak köszönhetően pedig ízesítés nélkül is remek frissítők. Ilyen kávé például a Starbucks kínálatában a Kenya.
A kávéfőzésnél fontos figyelembe venni, hogy a jéggel hűtéskor jelentős mennyiség extra víz kerül a kávéba, így a megszokott ízélmény eléréséhez dupla erősségű kávéval számoljunk. A vizes íz elkerülése érdekében a tejeskávé szerelmesei előzetesen jégkockatartóban lefagyasztott tejkockákra is csorgathatják a kávéjukat. Amennyiben időnk engedi, érdemes kipróbálni a hideg áztatással készülő kávét is, amit elkészülte után szintén lefagyaszthatunk jégkockatartóban.
A jegeskávét kínálhatjuk desszert helyett egy gombóc vaníliás vagy csokoládés jégkrémmel, tejszínhabbal díszítve, de érdemes kipróbálni limonádéként is. Egy közepes pörkölésű, citrusos ízvilágú kávéhoz ugyanis, mint amilyen például a Kenya, remekül illenek a kesernyés és fanyar déligyümölcsök, a grépfrút, a narancs vagy a citrom. A gyümölcsök savanykás íze előhozza a kávé csokoládés jegyeit, így a bátor kísérletezőknek egy üde nyári frissítő lesz a jutalmuk. Azoknak, akik még idegenkednek a citrusos ízvilágú kávéktól, a nyári hőségben a dél-amerikai csokoládés, diós ízjegyekkel rendelkező kávékat ajánljuk. A Starbucks kínálatában ilyen például a Columbia.

Cold Brew készítése házilag
Hozzávalók 200 ml kávé elkészítéséhez:
• 1 zárható tetejű félliteres üvegedény (befőttesüveg vagy french press)
• 4 evőkanál durvára őrölt Kenya vagy Columbia kávé
• 200 ml tisztított szobahőmérsékletű víz
• papír kávéfilter (dugattyús kávéfőző esetén elhagyható)
• üvegkancsó

Elkészítés: Tegyük a kávét az üvegedénybe, öntsük fel a tisztított vízzel, zárjuk le az üveget, és helyezzük a hűtőbe 20 órára. Ezután papírszűrőn töltsük át egy üvegkancsóba, majd az elkészült italt ízesítés nélkül vagy egy kis tejszínnel, esetleg vanília- vagy madártejízű fagylalttal krémesítve fogyasszuk.
Kávés limonádé házilag
Hozzávalók 500 ml kávés limonádé elkészítéséhez:
• 3 adag presszókávé (kb. 150 ml) Kenya vagy más minőségi afrikai kávéból
• 1 grépfrút
• 200 ml frissen facsart narancslé
• 300 ml tisztított víz
• jég
• üvegkancsó

Elkészítés: Hámozzuk meg a grépfrútot, vágjuk kockákra, majd a jéggel összekeverve tegyük az üvegkancsóba. Öntsük rá az édes, frissen facsart narancs levét, csorgassuk rá a kávét, majd öntsük fel vízzel. Mielőtt poharakba töltjük, keverjük el, hogy az ízek egyenletesen eloszoljanak.
A kávékról
Kenya
A közepes pörkölésű Kenya 1971 óta a Starbucks állandó kínálatának része. A kis afrikai kávéfarmok termésének legjavából készülő kávé citrusos aromáját a farmokat körbeölelő citrusfáknak köszönheti. Élénk és gyümölcsös íze a hűlés alatt bontakozik ki, ezért is ajánljuk jegeskávéként és hideg kávékülönlegességek alapjaként. A kávézókban elérhető szemeskávé- és kapszulás kiszerelésekben is.

Columbia
A fenséges Andok tetején füstölgő vulkánok masszív vonulata előtt termesztik a legfinomabb kolumbiai kávébabot, ahonnan a Starbucks Columbia származik. Gazdag és kiegyensúlyozott ízvilága, diós utóíze azonnal rabul ejti a karakteres kávék és a tejeskávék szerelmeseit. A kávézókban elérhető szemeskávé- és kapszulás kiszerelésekben is.


Forrás: EuroAstra
 

Nincsenek megjegyzések: