2018. július 5., csütörtök

Mesével is gyógyít a Bethesda Gyermekkórház




.

Egészségszövők címmel saját terápiás mesekönyvet adott ki a Bethesda Gyermekkórház. A terápiás mesekönyvben olyan meséket és verseket gyűjtöttek össze, mely tartalmuk, szimbólumaik révén segítenek a gyermek testi-lelki biztonsága visszaszerzésében. Minden a kórházban hosszabb időt tartózkodó gyermek ápolójától kapja ajándékba a könyvet.



A kórházi kezelés, a kórházban töltött idő nagy érzelmi megterhelést jelent a gyermekek számára. Az ismeretlenség, a várakozás, a bizonytalanság és a fájdalmak velejárójaként a gyermekben természetes módon fokozódik a fájdalomtól való félelem és a szorongás élménye. A kórház szakemberei egyetértettek abban, hogy a beteg gyermek fizikai gyógyítása mellett lelkének gyógyítására is figyelmet kell fordítani. A kórházi tartózkodás alatt a könyv által teremtett mesevilág pedig megkönnyíti a gyermekek számára az ott töltött időt.

„Ezekben a helyzetekben fontos, hogy szülőként és szakemberként a számukra megfelelő módon tudjunk a gyermekek mellett állni, meg tudjuk teremteni érzelmi biztonságukat, meg tudjuk nyugtatni őket, vagy el tudjuk terelni figyelmüket”- emeli ki a kötet egyik szerkesztője Korzenszky Klára, klinikai szakpszichológus, énekesnő, aki nagyon sokat mesél, énekel az osztályon fekvő gyermekeknek.

„Az Egészségszövőkben szakembereink olyan meséket és ismert verseket gyűjtöttek össze, amelyek tartalmuk, szimbólumaik révén segíthetnek a szülő-gyermek kapcsolatteremtésben, kapaszkodókat nyújthatnak, és segíthetnek a testi-lelki biztonság visszaszerzésében az igazán megterhelő helyzetekben” - erősíti meg Dr. Velkey György, főigazgató. A „Varázsfa” képmellékletekkel célunk, hogy gyógyító kollégákat a gyermekek számára megközelíthető módon mutassák be, ezáltal is csökkentve szorongásukat.

A terápiás célnak megfelelően ismert és kevésbé ismert meséket válogattak a szerkesztők, kiegészítve ezt saját meséikkel, amelyeket a gyógyításban már évek óta sikerrel használnak. „Minden illusztrációt megmutattunk a bent fekvő gyerekeknek, s azt láttuk, hogy a képi világ pozitív szuggessziói hatnak. Az olajfestékkel festett akvarellek nagyon részlet gazdagok, hogy minél könnyebb legyen a gyereknek megtalálni az a pontot, ahol belép a mágikus világba”- avat be az alkotás részleteibe Sorompó Anett, a kórház szociális munkása, egyben a könyv egyik grafikusa.

A könyv főszerkesztője, Bese Nóra szülőként is sokszor átélte, hogy „az ember tehetetlen, bizonytalan, nem tud segítséget nyújtani a gyerekének olyan helyzetben, amit ő sem ismer. Ezért fontos, hogy a mobiltelefon helyett legyen egy könyv, egy kapaszkodó, ami átsegíti a nehézségeken az anyát és a szülőt a kórházi tartózkodás idején.”



Minden hosszabban bent fekvő gyermek ajándékba kapja a meseválogatást ápolóitól. A szakemberek abban is segítenek a szülőknek, hogy melyik mesét olvassák műtét előtt, rehabilitáció közben vagy akár egy égésbaleset után. A gyerekeknek nagy élmény felfedezni az őket gyógyító orvosok, ápolók fényképeit a mesekönyvben.

Forrás: EuroAstra
 

Nincsenek megjegyzések: