2018. július 11., szerda

Ilyen a biztonságos nyári napozás! 3 aranyszabály




.
 


A napfénynek sokféle jótékony hatását ismerjük: javítja kedélyállapotunkat, vérnyomáscsökkentő, erősíti a csontokat, és segíti a minőségi alvást. A napozásnak van azonban veszélyes oldala is, így a bőrünkre különösen nyáron kell vigyáznunk, hiszen komoly következményei lehetnek, ha túlzásba visszük. Mire figyeljünk különösen a nyaralás alatt? A napozás legfontosabb szabályait az idén 10 éves Spirit Hotel szakértője foglalta össze. Ha betartod az időzítéssel, fényvédelemmel és táplákozással kapcsolatos javaslatokat, megőrizheted bőröd egészségét!

Naptej kisokos
·  Menj biztosra, használj erős védelmet biztosító, akár 50 faktoros naptejet!
·  Ne hagyd ki a homlokodat, nyakadat, lábadat se, anyajegyeidnél vastagabb rétegben vidd fel a krémet!
·  Minimum 2 óránként kend magad újra!
·  A naptej nem véd minden ellen! Ha közvetlen napra mész, legyen rajtad kalap, sapka!
·  Ne felejtsd el: a bőröd egészsége fontosabb, mint a barnulás!
A jó dolgokkal kapcsolatban hajlamosak vagyunk túlzásba esni – sokszor így vagyunk a napozással is. A napsugarak sokféle pozitív hatást gyakorolnak szervezetünkre, ugyanakkor, ha sokat napozunk, ráadásul nem a megfelelő időpontban, akár komoly következményekkel is szembe kell néznünk. Miért csábulunk el mégis, és milyen szabályokat érdemes betartanunk az egészséges napozáshoz? Az alábbiakban a nyári napozás legfontosabb szabályait foglalja össze az idén tíz éves sárvári Spirit Hotel szakértője.
  1. Időzítés: ne utánozzuk a tömeget!
Természetes, hogy a nyaralás alatt szeretünk kényelmesen ébredni, majd reggelizni, és ezt követően indulunk a vízpartra, legyen az tó- vagy tengerpart, esetleg medencék. A napozás időzítéséhez sajnos ez a ritmus nem túl előnyös: érdemes ugyanis 10 és 15 óra között elkerülni a közvetlen napsütést. Ha tehetjük, ebben az időszakban menjünk inkább az árnyékba – persze ilyenkor különösen jól jön egy olyan szálloda, amelyik nagyszerű árnyas helyszíneket, és kényelmes, ellazulásra kiváló belső tereket is kínál. Jó hír, hogy késő délután már nyugodtabban élvezhetjük a közvetlen napsugarakat is. A szakértő arra hívja fel a figyelmet, hogy a víz és a szeles idő megtévesztő tud lenni, hiszen csökkentik a testhőmérsékletünket, és ezért sokáig nem vesszük észre azt sem, ha leégünk. Érdemes ezért ilyen helyzetekben különösen odafigyelni, és más családtagjainkat, barátainkat is figyelmeztetni.
  1. Fényvédelem: alaposság a kulcsszó!
Védekezzünk alaposan: használjunk magas faktorszámú napvédő krémet. A nyári tűző napon már nem csak a világos bőrűeknek ajánlott az 50 faktor, hanem a barnább bőrűeknek is. Gyakori hiba, hogy kimarad a homlok, nyak, ezért ezekre is figyeljünk, és ha tehetjük, kérjünk meg valakit, hogy segítsen az alapos bekenésben. A naptej mellett ilyenkor elengedhetetlen a megfelelő öltözködés is. Ne felejtsük el a kalapot, sapkát – lehetőleg olyat, amelyiknek széles a karimája és árnyékot is ad. Emellett vegyünk magunkra mindenképp napvédő kendőt, könnyű pólót akkor is, ha csak fagyizni megyünk, ha pedig városlátogatásra indulunk napsütésben, akkor elengedhetetlen az alapos napvédő ruházat, valamint az UV-szűrős napszemüveg.


  1. Táplálkozás: igyunk rendszeresen, együnk tudatosan!
Nagy melegben különösen fontos, hogy pótloljuk a folyadékveszteséget. Próbáljunk meg naponta legalább 3-4 liter vizet fogyasztani. Ne csak akkor igyunk tehát, amikor megszomjazunk! A vízfogyasztás mellett jó, ha tudjuk, hogy egyes ételek és italok csökkentik a napsugarak károsító hatását. Jól tesszük, ha napozás előtt antioxidánsokban és vitaminokban gazdag táplálékot fogyasztunk. A Spirit Hotel szakértője kifejezetten ajánlja például a sárgarépalevet, hiszen ez a zöldség tartalmazza a legnagyobb dózisban a Béta-karotint, ami segít a gyönyörű barna bőr megőrzésében.

Forrás: EuroAstra
 

Nincsenek megjegyzések: