2018. július 8., vasárnap

Ragyogó siker a Zsolnay Fényfesztiválon




.


Minden eddiginél látványosabb volt a harmadik Zsolnay Fényfesztivál, amelyen összesen több mint 70.000 látogató vett részt Pécsett, június 28. és július 1. között. A világ minden tájáról érkező fellépők és fényművészek olyan bámulatos programokat, innovatív látnivalókat kínáltak, amelyek az országban sehol máshol nem tapasztalhatók.


A Magyarországon egyedülálló fényfesztiválon közel 100 programmal, világszínvonalú fényfestéssel, nemzetközi koncertekkel, újcirkuszi és utcaművészeti attrakciókkal találkozhatott az új impulzusokra szomjazó közönség. A pécsi belvárosi épületeket a Fény Útja helyszínein összesen 12.000 négyzetméternyi fényfestett felület varázsolta át. Az egyik leginkább magával ragadó látványosság a hét méter átmérőjű valósághű, ragyogó Hold installáció volt.
Az ámulatba ejtő előadások és örök életre szóló élmények mellett a látogatók maguk is örömmel vettek részt a „ragyogásban”, több százan készítettek világító fénydíszeket a Fénybütyköldében. A legbátrabbaknak őrült, színes, világító frizurát készített a visszatérő fesztiválkedvenc, a Sienta la Cabeza társulata.

- Az előző évek díjai és szakmai elismerései megerősítettek bennünket abban, hogy minőségét és tematikáját tekintve egyedülálló a rendezvény. A következő lépés – amiben azt hiszem, jó úton haladunk – hogy a legismertebb fesztiválok sorába tartozzunk. Az a célunk, hogy mindenki tudja: ha Pécs, akkor Zsolnay Fényfesztivál! – számolt be Vincze Balázs, a Zsolnay Örökségkezelő NKft. ügyvezetője.

A Székesegyház homlokzatára meghirdetett nemzetközi Zsolnay Light Art Fényfestőverseny eredményhirdetésére szombaton került sor. Az öttagú nemzetközi zsűri döntése nyomán az első helyen a hazai Fluid csapata végzett Seven című alkotásával, a második helyezett Kertész Éva lett, harmadikként pedig a mexikói Nullpixel végzett. A közönségdíjat a hazai Artcontrols csapata nyerte el.

A Zsolnay Street Artist versenyen az utcaszínházi és utcai cirkuszi produkciók versengtek, bravúros mutatványokkal és sok-sok humorral szórakoztatva a járókelőket. Közülük a közönség az argentin Circo Eguapot választotta győztesnek.

Az óriási sikert látva egy biztos: a fesztivál beváltotta ígéretét, miszerint Pécs a nyár fénypontja!

További információk: www.fenyfesztival.hu és www.facebook.com/zsolnayfenyfesztival
Fesztivál videók 2018:
első nap: https://www.facebook.com/zsolnayfenyfesztival/videos/615048328881086/
második nap: https://www.facebook.com/zsolnayfenyfesztival/videos/616229752096277/
harmadik nap: https://www.facebook.com/zsolnayfenyfesztival/videos/617339018652017/
Fotók: https://www.facebook.com/pg/zsolnayfenyfesztival/photos/?ref=page_internal

Forrás : EuroAstra
 

Nincsenek megjegyzések: