2016. március 2., szerda

Sikeres volt a Kultúrházak éjjel-nappal




Több mint kétszázhúszezren voltak kíváncsiak a tizedik Kultúrházak éjjel-nappal országos eseménysorozatra február 5-e és 7-e között - derült ki a látogatottsági adatokból. Tovább növekedett a helyszínek, a rendezvények és a közreműködők száma is. Az összesen - szervezőkkel, fellépőkkel együtt - 250 000 résztvevőt számláló eseménysorozat az idén az élő zene bűvöletében zajlott.
A fő tematikának köszönhetően a közművelődési szakemberek eszköztára is számos innovációval gazdagodhatott. Ezekről, valamint a rendezvénysorozat egyéb eredményeiről sajtótájékoztató keretében számolt be Sajó Attila, a Magyar Népművelők Egyesületének elnöke, a rendezvény főszervezője; Doncsev András, az MTVA kulturális főszerkesztője, az NKA alelnöke, a rendezvény fő partnerének és médiatámogatójának képviselője; valamint Szedlacsek Emília, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kultúrért Felelős Államtitkársága Közösségi Művelődési és Művészeti Főosztályának vezetője. A sajtótájékoztató lezárásaként átadták az idei pályázatok győzteseinek díjait is. 



- Sikeresen zárult a február 5. és 7. között megrendezett tizedik Kultúrházak éjjel-nappal rendezvénysorozat, amely az idén is növekvő érdeklődés mellett kínálta programjait több mint 600 helyszínen, minden korosztály számára. A statisztikákból látható, hogy a tinédzser és a fiatal felnőtt korosztály hasonló arányban volt jelen, mint az idősebb korosztály képviselői, viszont évről évre egyre több család vesz részt közösen a programokon. Mintegy másfél ezer volt a partnerként közreműködő szervezetek száma és több mint 2700 helyi közösség kapcsolódott be aktívan a programokba - mondta el Szedlacsek Emília, az EMMI főosztályvezetője a sajtótájékoztatón. Mint emlékeztetett: a civil kezdeményezésből született programsorozat központi témája idén az élő zene volt, így a kapcsolódó intézmények is sok eseményüket szervezték e tematika köré; számos zenei stílus és irányzat kínálatából válogathattak az érdeklődők. A könnyű-, komoly- és népzenei koncertek mellett táncházak és más táncos programok, hangszerkészítés és hangszerkipróbálás, blues kocsma és családi karaoke, valamint rock'n roll és rocktörténeti retró buli is várta az érdeklődőket. Mint mondta, a közművelődés fontosságára és a közösségi értékteremtésre figyelmet felhívó rendezvénysorozat elérte célját, épp ezért örömmel támogatta idén is a tárca.
Doncsev András, az MTVA kulturális főszerkesztője, az NKA alelnöke az eseményt záró sajtótájékoztatón hangsúlyozta: a rendelkezésre álló felmérések egyértelműen bizonyítják, hogy az utóbbi években egyre kevesebb tér és alkalom adódik az élőzene bemutatására. Mint elmondta, a Kultúrházak éjjel-nappal programsorozat egyik fő partnerének, a Cseh Tamás Programnak nem titkolt célja a könnyűzenét játszó zenekarok segítése és népszerűsítse mellett megerősíteni a jelen és a jövő élő zene iránt fogékony hallgatóságát. Ennek érdekében a klubhálózat és a kultúrházak támogatásán keresztül igyekszik eljuttatni az élő zenét szerte az országban.
A rendezvénysorozat partnerszervezete volt a Hagyományok Háza is, amelynek képviseletében Kelemen László főigazgató foglalta össze, hogy intézménye hogyan kapcsolódik évek óta az országos programsorozathoz. A Nemzeti Művelődési Intézet főigazgatója, Polyák Albert kiemelte: mind a Kultúrházak éjjel-nappal rendezvény megvalósulásában, mind pedig a közművelődés mindennapos teendőinek ellátásában fontos szerep jutott a kulturális közfoglalkoztatottak, valamint az intézményhálózatnak.
Sajó Attila, a Magyar Népművelők Egyesületének elnöke, az esemény főszervezője elmondta: a rendezvényhez kapcsolódóan három témában hirdettek pályázatot. A felhívásokra majdnem 500 pályázat érkezett több mint 130 pályázótól. A már-már hagyománynak számító fotópályázat mellett egy szakmai innovációs, valamint egy könnyűzenei pályázatra is várták a pályaműveket.
A sajtótájékoztatóval egybekötött díjátadó eseményen Doncsev András, Szedlacsek Emília és Sajó Attila átadták az idei pályázatok nyerteseinek díjait.    
A Cseh Tamás Programmal közösen meghirdetett, „Ha az erősítő mesélni tudna" című könnyűzenei helytörténeti pályázatra olyan szinopszisokkal lehetett nevezni, amelyek a települések könnyűzenei múltjának feltárását és dokumentálást segítik elő. A zsűri indoklásában kiemelte, hogy bár a pályaművek egy-egy települést érintenek, más települések számára is példaértékűek lehetnek, illetve olyan információkat hordozhatnak, amelyek a hazai rocktörténet szempontjából is fontosak. A pályázat díjazottjai: Tóthné Unghy Ilona (Fúvósoktól a rockig - Simontornya könnyűzenei élete az elmúlt nyolcvan évben), a battonyai Városi Művelődési Központ és Könyvtár (Könnyűzenei bandák a Viharsarok szegletében 1960-tól napjainkig), valamint Törköly József (Az Orosházi Beatfesztiválok története).
A szakmai innovációs pályázat elsősorban a művelődési intézményeknek szólt. A zsűri olyan, példaértékű gyakorlatokat díjazott, melyek szélesítették az élő zene és a közönség találkozásának lehetőségeit az adott közművelődési intézményekben. A fődíjat Csóka Eszter a kispesti KMO Művelődési Ház munkatársának BabaArt Művészeti Napok és Szakmai Konferencia című pályázata érdemelte ki. A második díjat a Tárnoki Művelődési Ház munkatársa, Vasváriné Élő Katalin Jam Party című pályaművének ítélte a zsűri. A harmadik helyezést a Balatonlellei Városi Művelődési Ház és Könyvtár Zene másképp - beszélgetés a zenei világ neves szereplőivel (hangmérnökök, menedzserek, szakírók, szövegírók) című pályázata nyerte.
A legtöbb nevezés idén is a fotópályázatra érkezett. Az első helyezett Szalai Sándor Fehér & Matisse című fotója lett. A második helyezést Kocsis László Zoltán Szimbiózis című felvétele, a harmadik díjat pedig Barta Zsuzsanna Karácsonyi fények gyúlnak című képe kapta.
A díjazottak elismerő okleveleket és pénzjutalmat vehettek át. A közművelődési pályázat esetén a nyertes pályaművel 80.000 Ft pénzjutalom járt, míg a második helyezett 45.000 Ft, a harmadik pedig  25.000 Ft összegű jutalmat kapott.
A fotópályázat és a könnyűzenei pályázat esetén a díjjal járó elismerés összege ötven, harminc, illetve húszezer forint volt. Az NKA Cseh Tamás Program Ideiglenes Kollégiuma  a könnyűzenei pályázat három legjobb szinopszisát benyújtónak meghívásos pályázatot ír ki 300-300 forint értékben azzal a céllal, hogy a szinopszisok alapján az anyagokat július végéig kidolgozzák, és a CSTP Magyar Könnyűzenei Örökség Megőrzéséért Alprogramja publikálhassa.
 

Nincsenek megjegyzések: