2016. március 30., szerda

Hamarosan kezdődik a 23. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál




Április 7­-én Budapest egyik legrégebbi és legnagyobb várakozással övezett filmes eseménye kezdődik, a Titanic. A fesztivál 23. kiadásának látogatói tíz napon át nézhetnek díjnyertes nemzetközi és magyar alkotásokat: öt budapesti helyszínen összesen 42 filmet.

A Titanic szervezői a korábbi évekhez hasonlóan a versenyprogramon kívül öt szekcióba rendezték az idei válogatást: Fesztiválkedvencek, Amerikai függetlenek, Ázsiai szelek, A sötét oldal, Filmdokk. ​Ezeken kívül rövidfilmeket is vetítenek majd a fesztiválon.
Ahogy Allan Sørensen programigazgató fogalmaz: a szervezők célja, hogy izgalmas, friss és gondolatébresztő alkotásokat juttassanak el a magyar közönséghez, valamint megmutassák, milyen változatos és sokféle napjaink filmművészetének műfaji, stílus­ és témabeli merítése. Reményei szerint a filmszerető közönség minden tagja talál majd valami kedvére valót a Titanicon.
Horváth György fesztiváligazgató elmondta: a főváros fesztiválja számos meglepetést tartogat a fesztivált jól ismerőknek és az új nézőknek egyaránt.
Teljes a 23. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramja. Végleges a 23. Titanic Filmfesztivál versenyprogramja: a válogatásba kilenc nemzetközi filmet hívtak meg. A különböző európai alkotások mellett kanadai, ausztrál és kínai film is versenyez a fődíjért az április 7. és 16. között megrendezendő fesztiválon. Fliegauf Bence L​iliom ösvény ​című filmjét kiemelt gálavetítésen láthatja a közönség, a Titanic hivatalos reklámszpotja pedig Bucsi Réka L​OVE​című animációs rövidfilmjének egyik részlete lesz.
A fesztivál teljes programját március 31­én jelentik be.
Az idei versenyprogram kilenc alkotása közül mindegyik első, illetve második nagyjátékfilm. Közös bennük, hogy bonyolult és félszeg emberi kapcsolatokat ábrázolnak újító módon: van köztük szürrealista, finoman érzelmes, szórakoztató, provokatív és bensőségesen személyes alkotás - némelyik pedig mindezeknek a keveréke.
A fesztivál versenyprogramjának teljes listája:
● Házi gondozás (Home Care) - Csehország
● Mindennapi életünk (Our Everyday Life) - Bosznia­Hercegovina
● Apa és lánya (The Daughter) - Ausztrália
● Démonok (The Demons) - Canada
● Verem az erdőben (Couple in a Hole) - Belgium, Egyesült Királyság
● Sárvirág (Mellow Mud) - Lettország
● Ami a sötétben rejlik (What's in the Darkness) - Kína
● Evolúció (Evolution) - Franciaország
● Aloys (Aloys) - Svájc
Az idei Titanic Filmfesztivál zsűri​jének tagjai:
- Hrönn Marinósdóttir​, a Reykjavíki Nemzetközi Filmfesztivál igazgatója (zsűrielnök),
 -Balsai Móni ​színésznő (Liza, a rókatündér) és
- Reisz Gábor​filmrendező (VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan).
Az izgalmas nemzetközi válogatás mellett fontos magyar premier is lesz a Titanicon:
a fesztivál kiemelt gálavetítése Fliegauf Bence Liliom ösvény​című alkotásának első hazai bemutatkozása lesz. A film egy anya és kisfia utazását kíséri végig egy mesékkel, emlékekkel és belső démonokkal övezett úton. A Liliom ösvény világpremierje a Berlinalén volt februárban. Szintén Berlinben mutatkozott be Bucsi Réka LOVE ​című animációs rövidfilmje is, amelyet a Titanicon is láthat a közönség. A haikuszerű jeleneteket felvillantó, a szerelem három szakaszát bemutató rövidfilm egyik részlete lett az idei Titanic hivatalos reklámszpotja.
A nyitófilm​(április 7., Uránia) az ausztrál Tanna ​lesz, amely a velencei filmfesztiválon mutatkozott be, és ott díjat is nyert.
A film egy ősi, csendes­óceáni törzs világába kalauzol. Megtörtént esetet dolgoz fel: a törzs szigorú hagyományaival szembeszálló fiatal szerelmespár történetét.
A zárófilm​(április 15., Uránia) a Velencében Arany Oroszlán díjra jelölt A Bigger Splash című olasz-amerikai bűnügyi lélektani dráma lesz Dakota Johnson, Ralph Fiennes, Tilda Swinton és Matthias Schoenaerts főszereplésével. A magyarországi forgalmazó, a Big Bang Media nem tervezi a film mozibemutatóját, ezért a A Bigger Splashet csak a Titanicon láthatják az érdeklődők. A filmnek több ismétlő vetítése is lesz április 16­án. A fesztivál záróeseménye kivételesen pénteki napra esik: április 15­én este adják át a fesztivál díjait az Uránia Nemzeti Filmszínházban. Az eseménysorozat ezután még a szombati ismétlő vetítésekkel folytatódik.
A Titanic vetítései és eseményei az Uránia Nemzeti Filmszínházb​an, a Puskin, Toldi​ és Sugár ​moziban, valamint az A38​Hajón lesznek.
Jegyek március 28­tól kaphatók a mozik pénztáraiban.
http://titanicfilmfest.hu
https://www.facebook.com/titanicfilmfest

EuroAstra
 

Nincsenek megjegyzések: