2016. március 4., péntek

A legjobb kávék




Hosszan vagy röviden, a kávé a mindennapjaink részét képezi. De hogyan igazodjunk el a különböző fajták és keverékek között? Most elmondjuk, honnan származnak a világ legjobb kávéi.  

A világ legismertebb kávéültetvényei három nagy régióban találhatók: Latin-Amerika, Afrika és az Arab-félsziget területén, valamint az ázsiai és csendes-óceáni térségben. Mivel a kávék ízvilágát, illatát és intenzitását legfőképp a földrajzi tényezők határozzák meg, ezért a legjobb minőségű kávék a kávéövben, a Rák- és Baktérítő között található trópusi területeken teremnek. Az egyes típusok karakterjegyeit a Starbucks kínálata és infografikája alapján ismertetjük.

A Latin-Amerikából származó fajták a legkarakteresebb kávék közé sorolhatók. A meleg és párás éghajlat nagyon kedvező a termesztés szempontjából. Az Andok hegység lábánál, a parázsló vulkánokkal körülvett területen terem a Colombia kávé, amely kellemes illatáról és finom, diós jegyeiről híres. 

Az afrikai régiókban termesztett fajták gyümölcsös, virágos utóízzel rendelkeznek. Az enyhén citrusos aromának köszönhetően a lefőzött ital azonnali frissítő. A Kenya kávékülönlegesség ízvilága azonnal felismerhető a jellegzetes, citrusos karakteréről. Főleg a grépfrút, citrom és narancs ízeit fedezhetjük fel benne.

Az ázsiai és csendes-óceáni térség kávékülönlegességei intenzív, gyógynövényes ízvilágukról ismerhetők fel. Az egyik legkarakteresebb kávé erről a vidékről a Sumatra, amelyet földes, erőteljesen gyógynövényes jellemzői azonnal elárulnak.

A kávékeverékekben található különböző fajtájú kávészemek jegyei kiegészítik egymást, és ezzel új, egzotikus kombinációkat teremtenek. A Starbucks Verona keverék is több régió fajtáinak jellemzőit egyesíti: az ázsiai kávék intenzitását és a latin-amerikai kávék édes, csokoládés jegyeit. 
  

Nincsenek megjegyzések: