2016. március 7., hétfő

Csillagászati hét a Zsolnay Negyedben




Csillagászati héttel készül a Zsolnay Negyed. Aktuális űrkutatási, csillagászati témájú előadások, távcsöves bemutatók és a legnépszerűbb planetáriumi vetítések várják a Zsolnay Kulturális Negyedbe látogatókat március 7. és 13. között.

A Csillagászati Héten debütál a Planetárium legújabb előadása, A galaxisok birodalma. Az égen látható távoli fénypontok és ködösségek évszázadok óta izgatják a tudósok és a hétköznapi emberek fantáziáját, megismerésükhöz egyre nagyobb távcsöveket és űrszondákat építettek. A premierelőadáson egy képzeletbeli űrhajó a fénynél is gyorsabban kijut a Naprendszerből és elrepít a csillagok és a galaxisok közé! Óriási, csillagközi gázfelhők, amelyekben új napok és bolygórendszerek születnek, több milliós csillagokat tartalmazó halmazok, a távoli Tejútrendszer zugai és a fekete lyukak, csillagvárosok, galaxishalmazok tárulnak fel. Az előadás végén ráadásul megtekinthetőek a mai eszközeinkkel megfigyelhető legtávolabbi objektumok, amelyeknél távolabb a Föld legnagyobb távcsöveivel sem látunk el.

Három meghívott előadó is emeli a Csillagászati Hét előadásainak fényét.

Horvai Ferenc űrkutatási szakértő, NFM Magyar Űrkutatási Iroda tagja Irány a Mars?! című előadásában Gagarin 1961-es űrutazásától az ember Marsra-szállásáig követi nyomon az űrkutatás fejlődését.  Az előadásban az Amerikai Űrkutatási Hivatal tervei mellett az európai, orosz és kínai célokat is megvizsgálja, és egy lehetséges választ is ad arra a nagy kérdésre: mikor juthat el ember a Marsra?

Dr. Hegedüs Tibor csillagász, a Bács-Kiskun Megyei Csillagvizsgáló igazgatója a kozmikus környezetvédelemről ejt szót Szeméttelep a világűrben? című előadásában. Az űrkutatás hétköznapi rutinná válásával a kilencvenes évektől már jelentős mennyiségben szaporodtak a haszontalan, szándékkal vagy véletlenül magára maradt eszközök a Föld körüli térségben, az ezredforduló táján már konkrét baleseteket okoztak a korábban pályán maradt, feleslegessé vált darabok. Mára már általános hétköznapi beszédtémává, és filmekben is megjelenő, jól ismert kérdéssé vált az űrbéli „szemét" problémaköre. Ennek tényeiről, okairól, veszélyeiről és a jövőbeli helyzetéről hallhatunk az előadásban számtalan kevéssé ismert ábra, kép és video-részlet illusztrációjával. Sőt, egy valódi, korábban lezuhant űrszemét-darabot is kézbe foghatnak az érdeklődők.

Sárneczky Krisztián csillagász, kisbolygó kutató Veszélyben a Föld? című előadásában a földsúroló kisbolygókról értekezik.  Szinte nem múlik el úgy hónap, hogy ne lenne hír egy éppen a Föld felé tartó, vagy a jövőben nekünk ütköző kisbolygóról. Mi ezeknek a valóságtartalma? Tényleg eltitkolhatja a NASA, ha felénk tartana egy kisbolygó? Mikor várható a következő becsapódás? Mit tehetünk, ha egyszer tényleg a bolygónk felé fog tartani egy kisbolygó? Ezekre az izgalmas kérdésekre keresi a választ az előadó, aki maga is több földközeli kisbolygót fedezett már fel, és több száz másikat észlelt három kontinens tucatnyi távcsövével.

Az előadásokon szó lesz még a sci-fik valóságtartalmáról, a csillagászat legújabb felfedezéseiről. Szombaton és vasárnap érdekes csillagászati-ismeretterjesztő programok várják a kicsiket és nagyokat egyaránt. Részt vehetnek földönkívüli Varázsórán, megnézhetik távcsővel a Nap felszínét, megérinthetnek igazi meteoritot és mamutcsontot, vagy akár kis csillagászokká is válhatnak.

Támogató: Nemzeti Tehetség Program.

2016. március 7-13.
Csillagászati Hét
Pécs, Zsolnay Kulturális Negyed Planetárium

http://www.zsolnaynegyed.hu/planetarium
https://www.facebook.com/zsolnaynegyed

Lantai József - EuroAstra

Nincsenek megjegyzések: